Για να αναζωογωνήσει τον πεσμένο σε κώμα μετα-πανδημικά τουρισμό, η Αβάνα φιλοδοξεί να υποδεχθεί φέτος τουλάχιστον 200.000 Ρώσους επισκέπτες.
Τα σημάδια είναι ευοίωνα. Hδη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς πήγαν στην Κούβα 66.687 Ρώσοι, υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τους 32.224 του πρώτου τριμήνου του 2023. Οι δύο χώρες άλλωστε προσπαθούν να αυξήσουν τον απευθείας αριθμό πτήσεων ανάμεσά τους, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ επέβαλαν αυστηρούς κανόνες στους Αμερικανούς επισκέπτες της Κούβας. Η τελευταία κράτησε κλειστά τα σύνορά της ώσπου να εμβολιαστεί και ο τελευταίος Κουβανός πολίτης στο τέλος του 2021, αναλαμβάνοντας το κόστος της ενέργειας για τον τουρισμό.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Πέρυσι πέρασαν στην Κούβα τις διακοπές τους περίπου 185.000 Ρώσοι και ο φετινός στόχος είναι να αυξηθούν κατά 10%. Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο TV BRICS, οι πτήσεις από τη Μόσχα για τα αεροδρόμια της Αβάνας, του Βαραδέρο και του Κάγιο Κόκο είναι σχεδόν γεμάτες. Αν οι BRICS δεχθούν και την Κούβα στους κόλπους τους, όπως το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τη Σαουδική Αραβία, τότε σίγουρα η συγκοινωνία θα πυκνώσει.
«Το 2019, πριν από την πανδημία, γίνονταν 18 πτήσεις Ρωσία-Κούβα την εβδομάδα. Τώρα σε πρώτη φάση θέλουμε να αυξηθούν σε 20», τόνισε στο Prensa Latina η τουριστική επιτετραμμένη της κουβανέζικης πρεσβείας στη Μόσχα.
Με τις ΗΠΑ τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, καθώς ο Μπάιντεν διστάζει να ξαναπιάσει το νήμα της προσέγγισης του Ομπάμα, που έκοψε ο Τραμπ. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα το «κόκκινο νησί» το δέχθηκε επί πανδημίας. Το 2020 οι αφίξεις μειώθηκαν 67% και το 2021 μετά βίας άγγιξαν το 10% των 4,3 εκατομμυρίων του 2019. Κάπως έτσι η Κούβα ξέμεινε από ξένο συνάλλαγμα, απαραίτητο για να αγοράσει από το εξωτερικό τρόφιμα και φάρμακα. Σε αυτές τις ανελαστικές δαπάνες πηγαίνει το 10% του ΑΕΠ της.