Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζίας
Τις πιέσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Κ. Καμμένου για το Σκοπιανό, του Ευκλείδη Τσακαλώτου για αλλαγή υπουργείου, τον περιορισμό της υπουργού Πολιτισμού Λύδιας Κονιόρδου κ.ά.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα υποχρεώνονται ορισμένοι υπουργοί να συνεργαστούν με άτομα τα οποία κατά το παρελθόν έχουν έρθει σε ακραίες αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις.
Η πρώτη έκπληξη είναι η ένταξη του Φώτη Κουβέλη ως αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να συνεργαστεί με τον υπουργό Πάνο Καμμένο με τον οποίο στο παρελθόν είχε σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Γνωρίζοντας τις αντιθέσεις αυτές, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι θα αναφέρεται, αλλά θα παίρνει εντολές από τον ίδιο και όχι από τον υπουργό.
Η τοποθέτηση του Κουβέλη κινείται στα σενάρια των εθνικών θεμάτων στα οποία ο κ. Καμμένος τα θεωρεί βασική γραμμή του κόμματός του. Με αυτές τις δηλώσεις θεωρείται σίγουρη η αποχώρησή του από υπουργός Αμυνας, αλλά θα στηρίζει την κυβέρνηση.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Υπερ-υπουργός ο Γιάννης Δραγασάκης. Επιλέχθη από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τη θέση του παραιτηθέντος Παπαδημητρίου, διατηρώντας και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και να είναι επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου οικονομικών – παραγωγικών υπουργείων, έχοντας και την εποπτεία των τραπεζών, θέση που αφαιρέθηκε με εντολή του πρωθυπουργού από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η συνεργασία τους είχε πολλές αντιθέσεις στην οικονομική γραμμή που ακολουθούσε ο κ. Τσακαλώτος. Τις ιδεολογικές διαφοροποιήσεις τους τις εξέφραζαν μέσω της εσωτερικής «αντιπολιτευτικής» ομάδας των «53». Ο χρόνος θα δείξει αν υπάρξει ηρεμία ή όχι.
Η αλλαγή στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν αναμενόμενη εδώ και πολύ καιρό, όχι λόγω της υγείας του κ. Μουζάλα. Η διαφοροποίησή του με την κυβερνητική πολιτική έγινε γνωστή με την περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας όταν υπέγραψε την αίτηση ακύρωσης χορήγησης ασύλου, ώστε να γυρίσουν στην Τουρκία, να δικαστούν εκεί, με βάση το κατηγορητήριο που έφτιαξε η Δικαιοσύνη του Ερντογάν!
Η υπουργός Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου το όνομα του Κώστα Στρατή στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού το πληροφορήθηκε από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Ο Κώστας Στρατής, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησε ως συνεργάτης του Γιάννη Δραγασάκη στην αντιπροεδρία για τα κόκκινα δάνεια, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με ευθύνη τη ΔΕΗ, ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ως μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων που από τη θέση αυτή αποπέμφθηκε από τη Λυδία Κονιόρδου.
Από την εκλογή των προσώπων γίνεται κατανοητό ότι ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να κάνει αυτές τις αντικαταστάσεις. Αντικαταστάσεις που ουσιαστικά δεν σηματοδοτούν κάτι καινούργιο σε ό,τι αφορά την πολιτική γραμμή που θα ακολουθηθεί μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια (για το κατά πόσο θα βγούμε από τα Μνημόνια καλό είναι να θυμηθούμε τη δήλωση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα «να δούμε αν θα βγούμε») και ποιο θα είναι το όραμα για να πείσει το λαό ότι τα πράγματα θα αλλάξουν τουλάχιστον προς το καλύτερο.
Από την έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]