Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η συσπείρωση της ισραηλινής κοινής γνώμης απέναντι σε έναν εξωτερικό εχθρό, σε συνδυασμό με έναν πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ σε Λίβανο-Συρία, ίσως εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικός σε δικαστικές περιπέτειες. Ομως το λεγόμενο «σκάνδαλο Bezeq» τον έχει στριμώξει για τα καλά, με αποτέλεσμα κάποιες εφημερίδες να μιλούν για «ισραηλινό Γουότεργκέιτ» και να προαναγγέλλουν τον «πολιτικό του θάνατο».
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Στις 18 Φεβρουαρίου δύο παλιοί συνεργάτες του Νετανιάχου συνελήφθησαν για υπόθεση διαφθοράς με επίκεντρο την Bezeq, τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο του Ισραήλ. Το Λικούντ στηρίζει τον ηγέτη του, αλλά ο αρχηγός του υπερ-ορθόδοξου κόμματος Αβί Γκαμπάι δήλωσε στις 20 Φεβρουαρίου, «η εποχή Νετανιάχου τελείωσε, ας ετοιμαζόμαστε για πρόωρες εκλογές».
Ενα εναλλακτικό σενάριο που αναφέρει η «Χααρέτζ» είναι να αλλάξει το Λικούντ ηγέτη ώστε να αποφευχθούν οι κάλπες – τις οποίες δείχνουν να μη θέλουν όχι μόνο τα μικρότερα κυβερνητικά κόμματα, αλλά και η Εργατική αντιπολίτευση. Τελικά μάλλον ο «Μπίμπι» θα αντισταθεί ως το τέλος, καθώς το κόμμα του δύσκολα θα βρει άλλον ηγέτη και θα υποχρεωθεί να τον ανεχθεί «όπως οι Ρεπουμπλικάνοι ανέχονται τον Τραμπ».
Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο Νετανιάχου αφορά τη γνωστή στο Ισραήλ ως «Υπόθεση 1000», με τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του να κατηγορούνται ότι έλαβαν «δωράκια» αξίας 150.000 δολαρίων από δύο επιχειρηματίες, σε πούρα, σαμπάνιες και κοσμήματα.
Στην «Υπόθεση 2000» η αστυνομία υποψιάζεται ότι ο πρωθυπουργός τα έκανε πλακάκια με τον διευθυντή της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας «Γεντιόθ Αχρονότ», για να λογοκρίνει τις επικριτικές φωνές στην προεκλογική περίοδο του 2015.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου