Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ενα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο, όπως είναι αυτό της Novartis, που αντιμετωπίστηκε σε όλες τις χώρες ως μια σοβαρή επιχειρηματική και οικονομική υπόθεση από την οποία οι τοπικές αρχές αξίωσαν αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως μέσο για την εξολόθρευση των πολιτικών της αντιπάλων.
Οι μεθοδεύσεις υπουργών που αποκαλύπτονται πλέον σε καθημερινή βάση, οι δικαστικές ακροβασίες και οι καταγγελίες στελεχών της αντιπολίτευσης για παρατυπίες που μπορεί να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να χρησιμοποιήσει το όπλο του διχασμού και της σπίλωσης αντιπάλων για να διατηρηθεί στην εξουσία.
Δυστυχώς όμως οι καιροί δεν είναι ανέφελοι για την Ελλάδα ούτε υπάρχουν περιθώρια για κομματικά παιχνίδια και στημένες υποθέσεις.
Αυτές τις ημέρες που όλοι ασχολούνται με το σκάνδαλο Novartis, όταν η εταιρία, που αποτελεί και την πέτρα του σκανδάλου, παραμένει ανενόχλητη, γύρω μας σημειώνονται ανησυχητικές εξελίξεις στην οικονομία και τα εθνικά μας θέματα.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανανεώνει έως τις 10 Μαρτίου τη δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις με σκοπό να ακυρώσει τις προγραμματισμένες ερευνητικές εργασίες για ύπαρξη φυσικού αερίου από την ιταλική εταιρία ΕΝΙ με την οποία έχει συμβληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει συμμαχήσει με την Αγκυρα για το ζήτημα της ονομασίας ενώ δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα, όπου περιέχονται οι αλυτρωτικές της θέσεις.
Στην οικονομία η εκταμίευση της δόσης μετατέθηκε για τον Μάρτιο ενώ το επεισόδιο μεταξύ Ντράγκι και Τσακαλώτου στο προχθεσινό Eurogroup επιδεινώνει τις σχέσεις των δύο πλευρών, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ζήτημα του χρέους αλλά και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος εν όψει των stress tests.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στις αγορές το κλίμα έχει επιδεινωθεί και αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπαίνουμε σε φάση αύξησης των επιτοκίων με τις αποδόσεις των ομολόγων να μπαίνουν σε ανοδικό κύκλο ύστερα από τρία χρόνια «πάμφθηνου χρήματος».
Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις αυτές, τότε το «αφήγημα» της καθαρής εξόδου μπαίνει οριστικά στην άκρη και το Δημόσιο θα έχει να αντιμετωπίσει τρικυμία στις αγορές όταν θα πρέπει να προσφύγει σε αυτές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών του αναγκών.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στο μάτι της «τέλειας καταιγίδας» με συνδυασμό δυσμενών εξελίξεων σε οικονομία και εθνικά.
Και όμως, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα σπιλώσει την αντιπολίτευση.
Οι υπουργοί της τρέχουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να μάθουν για τη Novartis, άλλοι προεξοφλούν ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως κράτους χωρίς να έχουν δικαίωμα να δουν τη δικογραφία, οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι γνωστοί σε υπουργούς και άγνωστοι στους πολιτικούς που εμπλέκουν και συνολικά η εκτελεστική εξουσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τη δικαστική, με τρόπο επικίνδυνο για τη δημοκρατία.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αφήσει τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το σκάνδαλο Novartis και να ασχοληθεί με τα κυκλώματα χιλιάδων ιατρών και δημόσιων λειτουργών που ανέβασαν στα ύψη τις φαρμακευτικές δαπάνες, στοχοποίησε 10 πολιτικούς με βάση αόριστες μαρτυρίες «προστατευόμενων» μαρτύρων που από τις 9 Φεβρουαρίου μετατράπηκαν σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος…
Ο Θουκυδίδης το είχε συνοψίσει πριν από δεκάδες αιώνες: «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν».
Σκηνές από το μέλλον
Η απαίτηση της Κομισιόν να εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ δείχνει ότι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του δανειακού προγράμματος τόσο πιο αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι των δανειστών. Μπορεί ο επίτροπος Μοσκοβισί να είπε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των υποχρεώσεών της αλλά εκ του αποτελέσματος προέκυψε ότι το 1% ήταν ικανό να μπλοκάρει τη δόση. Ο υπουργός Οικονομικών είδε στο Eurogroup «σκηνές από το μέλλον» και για το λόγο αυτό δεν κατάφερε να κρύψει τον εκνευρισμό του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ. Το τέλος του προγράμματος θα περάσει από δύσκολες φάσεις και κυρίως από χιλιάδες πλειστηριασμούς, για τους οποίους η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί αλλά δεν θέλει να τους υλοποιήσει.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]