Γράφει ο Δημοσθένης Δαββέτας
Ομως 18 μήνες από τότε δεν υπάρχει ακόμα σήμερα οριστικοποίηση κι απόφαση ημερομηνίας διαζυγίου. Ο δρόμος του χωρισμού, σύμφωνα με όσα ακούγονται γύρω μας αλλά και με όσα γίνονται γνωστά από τις εφημερίδες, μοιάζει μακρύς, γεμάτος λακκούβες κι απρόβλεπτες στροφές. Σε σημείο πολλοί να αναρωτιούνται για το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί ή όχι το Brexit.
Οι οπαδοί της εξόδου (leave) διακηρύσσουν πάντα με πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καμιά σκιά στην απόφαση του δημοψηφίσματος. Και υποστηρίζουν σθεναρά ότι ένα καλύτερο μέλλον περιμένει τη χώρα από τη στιγμή που αυτή θα έχει χωρίσει οριστικά από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Η φωνή τους όμως μοιάζει να έχει λιγότερη ένταση στις όχθες του Τάμεση. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η βρετανική γνώμη έχει μεταβληθεί αρκετά ως προς την αρχική απόφαση του Brexit.
Μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία όσων είχαν ψηφίσει ναι στην έξοδο (leave) θέλουν τουλάχιστον να μείνουν στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά κι ας είναι εκτός Euro. Οι Βρυξέλλες όμως δεν έχουν καμιά όρεξη να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας και να δημιουργηθεί έτσι μια Ευρώπη «à la carte». Στο σκοτεινό αυτό κλίμα συμβάλλει και το αξεκαθάριστο των προθέσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού ως προς το μέλλον των σχέσεων της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Λονδίνο δείχνει μια νευρικότητα κι ανησυχία.
Μένει ώσπου να φύγει…
Το ερώτημα που το βασανίζει είναι: Ποιο είναι το μέλλον για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός ευρωπαϊκής αγοράς; Οι σκληροί του «leave» δεν θέλουν ένα ψεύτικο Brexit. Ο πρωταγωνιστής για πολλούς του πολιτικού λάθους που θα μείνει στην Ιστορία, ο Ντέιβιντ Κάμερον, το παραδέχτηκε στο Νταβός: Αν δεν είναι, όπως είπε, μια «καταστροφή» το Brexit, σίγουρα είναι ένα «λάθος», όπως ομολόγησε.
Κι αμέσως τίθεται το ερώτημα: Θα ήταν δυνατόν να γίνει μια επιστροφή χωρίς να καταπατηθεί η Δημοκρατία; Προς το παρόν δεν υπάρχει περίπτωση δημοψηφίσματος. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα ξαναρωτηθεί ο λαός μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος εάν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες δώσουν μια κακή και μη συμφέρουσα συμφωνία εξόδου. Το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν θα αφήσει δίχως αντίδραση ένα τέτοιο γεγονός.
Από τη μεριά των 27 η πόρτα παραμένει ανοιχτή. Αλλά όχι κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις. Περιμένοντας τη ανασύνθεση της ευρωπαϊκής οικογένειας που ανακοίνωσε ο Μακρόν, θεωρείται μάλλον δύσκολο να διατηρήσει η νέα ευρωπαϊκή μορφή στο σώμα της τη Βρετανία με ειδική σχέση. Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε: Το βρετανικό διαζύγιο είναι μια καλή ευκαιρία για την Ευρώπη να εξυγιανθεί. Δεν μπορούν οι 27 χώρες-μέλη να κλείσουν τα μάτια τους πια στο μέλλον τους. Αλλιώς ο κίνδυνος διάλυσης ελλοχεύει.
Ο Δημοσθένης Δαββέτας είναι καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]