Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ομως από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, τόσο διαδικαστικά όσο και ουσιαστικά, που δείχνουν ότι η όλη υπόθεση έγινε «τσαπατσούλικα» δημιουργώντας υπόνοιες ότι πάνω σε υπαρκτό σκάνδαλο που είναι ο χρηματισμός γιατρών και άλλων λειτουργών από τη Novartis χτίσθηκε ένα πολιτικό κατασκεύασμα. Με την επίβλεψη πάντα «αρμοδίων» κυβερνητικών στελεχών.
Ας δούμε πρώτα τα διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία μπορεί να μην ενδιαφέρουν άμεσα τον πολίτη, που θέλει να μάθει ποιος τα πήρε από ποιον και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Εάν για να αποκαλυφθεί κάποιος «ένοχος» χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία τότε η διαδικασία έρευνας τινάζεται στον αέρα.
Χθες αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλαν ως άκυρη την ένταξη των τριών αγνώστων προσώπων σε καθεστώς προστατευομένων μαρτύρων επειδή δεν υπήρξε έγκριση από τον αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Από την πλευρά τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν καλώς και βάσει του νόμου. Θα φανεί στη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και στα αρμόδια δικαστικά όργανα.
Σε ό,τι αφορά την «ταυτότητα» των μαρτύρων, οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί ζητούν να αποκαλυφθούν όσοι κατέθεσαν με καθεστώς προστασίας ώστε οι κατονομαζόμενοι ως χρηματισθέντες να μπορέσουν να υπερασπισθούν την τιμή και υπόληψή τους. Δεν είναι εύκολο να γίνει, παρά το γεγονός ότι ήδη κυκλοφορούν ονόματα και δημοσιεύονται πληροφορίες για την ταυτότητα των τριών.
Οταν όμως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης εμφανίζεται να τους γνωρίζει, καθώς δήλωσε ότι πρόκειται για στελέχη τα οποία βρέθηκαν με αναιτιολόγητο πλουτισμό και «κελάηδησαν» στην Εισαγγελία, παύουν να είναι «προστατευόμενοι» αλλά «γνωστοί άγνωστοι» σε ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους.
Η υπόθεση της Novartis είναι σοβαρή. Διεθνώς ερευνήθηκε με σκοπό να πάψουν οι αθέμιτες πρακτικές στον χώρο της υγείας και οι χρηματισμοί γιατρών. Για τον λόγο αυτό τα περισσότερα κράτη εγείρουν ζητήματα αποζημιώσεων από την πολυεθνική.
Στην Ελλάδα κάποιοι κύκλοι επιχείρησαν να μετατρέψουν τη Novartis σε μέσο εξολόθρευσης πολιτικών αντιπάλων. Με αυτό τον τρόπο μπήκε σε δεύτερο πλάνο το υπαρκτό σκάνδαλο (και με μάρτυρες που δεν διστάζουν να αποκαλύψουν το ονοματεπώνυμό τους δημοσίως) χρηματισμού χιλιάδων γιατρών αλλά και κρατικών αξιωματούχων.
Ολα θα φανούν στην πορεία. Η τήρηση των δικονομικών κανόνων, η αξιοπιστία των μαρτύρων με ή χωρίς προστασία και ποιοι τελικώς κινούν τα νήματα. Δυστυχώς πολλές φορές υπογείως.
ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ
Μπορεί το Δημόσιο να αγόρασε ακριβά το επταετές ομόλογο δίνοντας 3,5% επιτόκιο, όμως τα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μάλλον θα ένιωσαν ανακούφιση βλέποντας τη χθεσινή βουτιά στις αγορές. Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν μπει σε μία περίοδο μεγάλων αναταράξεων και αυτό δυσκολεύει πολύ τη μόνιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο, όταν θα ολοκληρώνεται το δανειακό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μία ημέρα μετά την έκδοσή του το επιτόκιο του επταετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 3,7% ενώ το δεκαετές σκαρφάλωσε στο 4,2%. Εάν η κατάσταση στα χρηματιστήρια δεν εξομαλυνθεί τότε το επιτόκιο του δεκαετούς μπορεί να υπερβεί το 4,5% καθιστώντας ασύμφορο τον μακροχρόνιο δανεισμό του Δημοσίου σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα δεν θα έχει δανειακό πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε την περίοδο των παχέων αγελάδων στις αγορές πότε με την περήφανη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και πότε με την αναποτελεσματικότητα Τσακαλώτου. Τώρα θα μπει στο τούνελ των αγορών και άγνωστο είναι εάν θα βρει το φως της μόνιμης πρόσβασης ώστε να καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]