Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Στήριξη με δεκάδες δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ολα αυτά είναι τα στοιχεία που περιγράφουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας από το 2015 έως τώρα.
ΝΑ το πούμε πιο απλά, σχεδόν μπακαλίστικα; Τα τελευταία τρία χρόνια έβρεχε στον πλανήτη λεφτά και η Ελλάδα κρατούσε ομπρέλα. Και επειδή όπως είναι γνωστό εκτός από τη ζωή κύκλους κάνει και η οικονομία, όλα δείχνουν -δυστυχώς- πως θα υπάρξει «διόρθωση». Οι πρώτες αναταράξεις φαίνονται στα χρηματιστήρια. Σιγά σιγά τα επιτόκια των ομολόγων τσιμπάνε. Το πετρέλαιο βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 60 δολάρια. Το QE έως το τέλος της χρονιάς θα αποτελέσει παρελθόν. Σε αυτό το ασταθές, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε δυσμενές, περιβάλλον η χώρα θα προσπαθήσει να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΤΗΝ ομπρέλα της Ελλάδας για να είμαστε πιο ακριβείς την άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του γύρω στα τέλη του 2014. Τότε, που μπλοκάροντας την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και υποσχόμενοι πως θα σκίσουν τα μνημόνια επέλεξαν την «απομόνωση» της χώρας. Στη συνέχεια τα επιτόκια εκτοξεύθηκαν, οι πολίτες σήκωσαν περίπου 40 δισεκατομμύρια καταθέσεων και οι τράπεζες έκλεισαν με αφορμή το ψευδοδημοψήφισμα. Ηταν τότε που ο Τσίπρας «άλλαζε την Ευρώπη», ο Βαρουφάκης ονειρευόταν τα ΙOUs και πίστευε ότι θα εκβίαζε τον Ντράγκι και τους δανειστές με χρεοκοπία, η Κωνσταντοπούλου… διέγραφε μονομερώς το χρέος και ο Λαφαζάνης σχεδίαζε εισβολή στο Νομισματοκοπείο.
ΑΝ η έξοδος από το πρόγραμμα που θα συμβεί τον ερχόμενο Αύγουστο είχε πραγματοποιηθεί το 2015 όπως σχεδιαζόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τους δανειστές η τωρινή πραγματικότητα θα ήταν εντελώς διαφορετική. Η χώρα θα είχε γλιτώσει το τρίτο μνημόνιο, οι τράπεζες θα είχαν αποφύγει την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, οι πολίτες δεν θα είχαν επιβαρυνθεί με σχεδόν 15 δισεκατομμύρια επώδυνα μέτρα και η ελληνική οικονομία θα είχε εκμεταλλευτεί την παγκόσμια θετική συγκυρία.
ΟΛΕΣ αυτές οι ευκαιρίες χάθηκαν με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το πρόβλημα, όμως, βρίσκεται στο μέλλον. Μακάρι να μην υπάρξει η «τέλεια καταιγίδα» στις αγορές, γιατί αυτό δεν θα δυσκολέψει μόνο τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά θα βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Αν όμως η παγκόσμια οικονομία μπει σε καθοδική τροχιά, τότε μέσα στα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα συναντήσει τεράστιες δυσκολίες στις εκδόσεις ομολόγων. Και το φάντασμα της χρεοκοπίας θα ξαναχτυπήσει την πόρτα μας. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπάτησε τους πολίτες δεσμευόμενος πως θα έπαιζε νταούλι και θα χόρευαν οι αγορές. Η Ελλάδα πέταξε στα σκουπίδια την «πρόσκληση» για να συμμετάσχει στο πάρτι των αγορών της τελευταίας τριετίας. Και, δυστυχώς, τώρα που όλοι γνωρίζουν πως τα νταούλια τα κρατούν οι αγορές είναι… αργά.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]