Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΑΥΤΕΣ τις ημέρες βολτάρει στο Διάστημα ένα αυτοκίνητο. Οχι, δεν πρόκειται για fake news. Πέρα, όμως, από τις ωραίες φωτογραφίες του κάμπριο της Tesla με φόντο τη Γη, το σημαντικό είναι πως η εταιρεία του Ελον Μασκ έκανε ένα επαναστατικό βήμα στη διαστημική τεχνολογία δημιουργώντας πυραύλους που επιστρέφουν στη Γη και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να μας φαίνεται παντελώς αδιάφορο. Μήπως θα ταξιδέψουμε στο Διάστημα; Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, αυτό το εγχείρημα δείχνει ότι στις περισσότερες χώρες γίνονται βήματα προς τα εμπρός. Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις – επενδυτές και εκατοντάδες χιλιάδες «μυαλά» σχεδιάζουν τη ζωή του μέλλοντός μας.
ΕΔΩ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Και αν ξεκινήσουμε αντίστροφα να εξερευνούμε το παραπάνω τρίγωνο θα διαπιστώσουμε γιατί κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Κατ’ αρχάς περίπου 400.000 «μυαλά» εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της χρεοκοπίας και του μνημονίου. Στην πλειοψηφία πρόκειται για επιστήμονες εξειδικευμένους και στην κατάλληλη ηλικία για να «αλλάξουν» τον κόσμο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ή επενδυτές -ντόπιοι και ξένοι- κοιτάζουν πιο πολύ να εκμεταλλευθούν τη φθήνια που υπάρχει σε γη και προσωπικό, παρά έχουν ως όραμα να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
ΚΑΙ οι κυβερνήσεις αλλά και σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα ασχολούνται με το πώς θα πετύχουν τη «νίκη της ημέρας» επί των αντιπάλων τους. Γι’ αυτό και όλοι ασχολούνται με το παρελθόν ποτέ δεν έχουν ετοιμάσει ένα πραγματικά ρεαλιστικό σχέδιο για το μέλλον. Οσο ο υπόλοιπος κόσμος προχωράει εμείς βυθιζόμαστε είτε σε ψευδαισθήσεις τύπου «βγαίνουμε από τα μνημόνια και με έναν μαγικό τρόπο θα αρχίσει να βρέχει λεφτά» είτε στη λάσπη που έχει ως στόχο την εξόντωση των «εχθρών». Ή πιο απλά όταν οι άλλοι πάνε βόλτα στο Διάστημα, εμείς είμαστε ακόμα χαμένοι στο Διάστημα.
Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]