Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Oχι τυχαία, στα μέτρα του Μαξίμου.
Εάν κάποιος έλεγε σε έναν «συνωμότη» της κυβέρνησης τι θα ήθελε να διαβάσει στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, πιθανότατα δεν θα άλλαζε ούτε κόμμα. Κυριολεκτικώς.
Oμως υπάρχουν προφανείς αδυναμίες στην όλη υπόθεση, που δημιουργούν αμφιβολίες τόσο για την αξιοπιστία των μαρτυριών όσο και για τα στοιχεία που διαθέτουν.
Καταρχάς δεν είναι εύκολα αποδεκτό από κανέναν να έχουν στοχοποιηθεί 10 πολιτικοί, από τους οποίους δύο πρώην πρωθυπουργοί με βάση μαρτυρικές καταθέσεις προσώπων, που είναι γνωστά σε κυβερνητικά στελέχη, όπως δήλωσε ευθέως ο υφυπουργός Υγείας Π. Πολάκης.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες γίνονται απροστάτευτοι και ευάλωτοι, όταν η ταυτότητά τους είναι γνωστή σε ορισμένους κύκλους, πέραν των δικαστικών αρχών.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις, ο μάνατζερ της Novartis φέρεται ότι δωροδοκούσε το πολιτικό σύστημα από το 2007 μέχρι το 2014. Ακόμη και τον Πικραμμένο πρόλαβε να «χρηματίσει» στις λίγες ημέρες που έμεινε στο Μαξίμου ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Εξαίρεση αποτέλεσε η πρώτη χρονιά της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπου ο συγκεκριμένος μάνατζερ φαίνεται ότι δεν προχώρησε σε καμία απόπειρα καθώς και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες δεν αναφέρουν κάποιο περιστατικό.
Μένει ώσπου να φύγει…
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μία προστατευόμενη μάρτυς θυμήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, την ημέρα του συλλαλητηρίου δηλαδή, ότι είχε «δωροδοκηθεί» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσω συμβούλου του στο Μαξίμου.
Εκεί η συγκεκριμένη μάρτυς έκανε και ένα τρομερό λάθος, που κλονίζει την αξιοπιστία της. Κατέθεσε ότι υπήρξε συνάντηση του μάνατζερ της Novartis με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, σε γραφείο του, στον 5ο όροφο της Λεωφόρου Αθηνών. Μόνο που εκεί στεγάζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών και είναι το γραφείο του Σωκράτη Λαζαρίδη και όχι του Χρύσανθου.
Επιπλέον οι περισσότεροι «χρηματισμοί» φέρεται να έγιναν «χέρι με χέρι», οι μάρτυρες «πιθανολογούν» ότι δωροδοκήθηκαν οι πολιτικοί, γενικώς προκύπτουν πολλά κενά που προδίδουν βιασύνη, προχειρότητες και πολιτική στόχευση κατά των «αντιπάλων» της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση το βασικό που προκύπτει είναι ότι στην περίοδο 2012-2014 η φαρμακευτική δαπάνη περιορίσθηκε στα 2 δισ. και παραμένει σε αυτά τα επίπεδα.
Δεν ξέρουμε τι άλλα στοιχεία θα προκύψουν από τη διερεύνηση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα μάλλον έχουμε «κυνήγι μαγισσών» και όχι επιχείρηση κάθαρσης.
Ακριβό το επιτόκιο, μήνυμα για το μέλλον
Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου για να συγκεντρώσει ποσό τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί ως «κάβα» για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες πέραν του Αυγούστου, οπότε και λήγει το δανειακό πρόγραμμα. Το επιτόκιο που διαμορφώθηκε στην αγορά είναι 3,5%, αρκετά υψηλότερο από αυτό που υπολόγιζε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, πριν δηλαδή ξεσπάσει η αναταραχή στα χρηματιστήρια. Το γεγονός ότι οι αγορές παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις και γενικώς οι επενδυτές αποφεύγουν το ρίσκο έχει ως αποτέλεσμα η τιμή για τα ελληνικά ομόλογα να ανεβαίνει και η διαχείριση του δημοσίου χρέους να κοστίζει ακριβότερα. Χάσαμε την περίοδο κατά την οποία το χρήμα ήταν «ανέμελο» στις αγορές και τώρα τα μηνύματα για το μέλλον είναι δυσοίωνα.
Καθαρή έξοδος με βαριά μέτρα
Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί το είπε όσο πιο καθαρά μπορούσε κατά τη διάρκεια των χθεσινών του επαφών στην Αθήνα. Και μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απέναντι στο επιχείρημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» υπάρχει η δύσκολη πραγματικότητα για τους πολίτες που είναι η μείωση των συντάξεων κατά 18% από 1.1.2019 και η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.600 ευρώ που θα ισχύσει ταυτόχρονα ή το 2020 ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει το ΔΝΤ.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]