Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν όμως, στο σύμπαν όπου ζούμε την καθημερινότητα μας, η εθνική καταστροφή μπορεί να συμβεί από κάτι πιο πεζό: από την ανικανότητα της συντεταγμένης πολιτείας να προστατέψει τα παιδιά της. Τους νέους που παραμένουν στο περιθώριο της ανεργίας και στο σπίτι τους. Το πατρικό τους σπίτι. Μαζί με γονείς, γιαγιάδες και παππούδες με την ελπίδα πως το «τσοντάρισμα» του ενός, συνήθως του γηραιότερου συνταξιούχου, θα σώσει και τους υπόλοιπους.
Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι γνωστή. Η ανεργία στους νέους παραμένει στο κόκκινο και τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι για τα στατιστικά πανηγύρια. Ευέλικτες μορφές εργασίας, δηλαδή μισθοί των 200, 300, ακόμα και των 100 ευρώ, με τα 400άρια να αποτελούν «μισθολογική όαση». Αν η κατάσταση αυτή ήταν παροδική, για ένα ή για δύο χρόνια, δεν θα ήταν τόσο ανησυχητική. Ομως πλέον αυτές οι απολαβές αποτελούν το νέο εργασιακό status quo που παγιώνεται ερήμην μας, δημιουργώντας μια νέα γενιά Ελλήνων χαμένων από χέρι. Θα είναι οι γενιές των 20άρηδων, 30άρηδων και 40άρηδων, οι πρώτες που θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους.
Μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνει πως πλέον αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα το εισοδηματικό χάσμα των γενεών και πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για την πρόσληψη των νέων, όπως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και φοροαπαραλλαγές στα πιο χαμηλά εισοδήματα. Φέρνει μάλιστα ως επιτυχές το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου δεν καταβάλλονται εισφορές για τα πρώτα τρία χρόνια εργασίας των νέων. Η μελέτη του ΔΝΤ «κουμπώνει» και σε ένα μεγάλο βαθμό εξηγεί τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία όλο και περισσότεροι νέοι ηλικίας 25-34 ετών εξακολουθούν να μένουν με την οικογένειά τους. Φυσικά, στην κορυφή αυτής της λίστας είναι οι νέοι της Ελλάδας και ακολουθούν οι συνομήλικοι Ιταλοί. «Μια ολόκληρη γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ», λέει η Κριστίν Λαγκάρντ, αν και θα ήταν καλό να το θυμίζει στον εαυτό της και στους απεσταλμένους της την επόμενη φορά που θα ζητήσουν από την Ελλάδα νέα μείωση μισθών και συντάξεων.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]