Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Ξεκινάμε λέγοντας πως ο γράφων είναι ενάντια στην οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία», αλλά δεν παύει να είναι ρεαλιστής. Δεν χρειάζεται, όμως, να πολυλογήσουμε, άλλωστε, έχουν γραφτεί τόσα και τόσα. Απλώς θα μιλήσουμε για τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι.
Συνεχίζουμε με την παραδοχή πως η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι χαμένη υπόθεση ήδη από την Ενδιάμεση Συμφωνία όταν και αποδεχθήκαμε να ονομάζονται έστω και προσωρινά τα Σκόπια ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επίσης και το βέτο στο Βουκουρέστι έγινε με ορίζοντα λύσης βάσει γεωγραφικού προσδιορισμού, ουσιαστικά αποδέχεται την χρήση του όρου «Μακεδονία».
Αντιλαμβανόμαστε επίσης πως το πιο ταιριαστό όνομα για το γειτονικό κρατίδιο, το «Σλαβομακεδονία» σκοντάφτει στους ρυθμιστές των βαλκανικών υποθέσεων τα τελευταία χρόνια, τους Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν συνιστώσα εθνότητα στα Σκόπια και δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται ως «Σλάβοι», και δικαίως.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Το «Νέα Μακεδονία» θα ήταν μία ρεαλιστική και βιώσιμη λύση εάν συνοδευόταν και από ένα πακέτο ρυθμίσεων που στόχο θα είχε να εξαλειφθούν οι συνδέσεις με την ελληνική ιστορία της Μακεδονίας, την καπήλευση του ονόματος και κατ επέκταση την διάθεση για αλυτρωτισμό από τους γείτονες στο μέλλον. Κοινώς το «Nova Makedonija», δηλαδή στην σλαβική μορφή του ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ θα ήταν μία λύση που δεν θα ταύτιζε τους γείτονες ούτε με εμάς ούτε με την ιστορία της Μακεδονίας μας.
Στην σύγχρονη ιστορία, η βόρεια Μακεδονία, ανήκει όντως στην σημερινή επικράτεια των Σκοπίων. Βλέποντας όμως τι επικρατεί στον πλανήτη που ζούμε, οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί απαντώνται σε κράτη που ναι μεν χωρίζονται σε δύο οντότητες, αλλά αποτελούν ως επί το πλείστον μία εθνότητα και βαθειά στο μέλλον στόχο έχουν την ένωση ή επανένωση.
Παραδείγματα:
Ανατολική και Δυτική Γερμανία
Βόρεια και Νότια Κορέα
Σουδάν και Νότιο Σουδάν
Τιμόρ και Ανατολικό Τιμόρ
Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία
Ποια λοιπόν η σχέση των Ελλήνων με τους Σκοπιανούς για να μοιραστούμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό; Η απάντηση είναι μία: ΚΑΜΜΙΑ.
Επειδή οι Σκοπιανοί είναι Σλαβοαλβανοί και δεν έχουν τίποτα να μοιραστούν με εμάς παρά μόνο μερικούς αιώνες συνύπαρξης στο οθωμανικό βιλαέτι της Μακεδονίας, ας αποδεχθούν –και εμείς μαζί- το «Nova Makedonija». Να τους λέει όλος ο πλανήτης Novomakedonijans, εμείς να συνεχίσουμε να τους λέμε Σκοπιανούς, και ας πάνε στην ευχή του Θεού να μας αφήσουν επιτέλους ήσυχους.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter