Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ενώ το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκαζαν την αντισυνταγματική απόπειρα των Καταλανών για ανεξαρτητοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση μαδούσε τη μαργαρίτα. Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν την αστυνομική βία του Ραχόι, αλλά κουβέντα για την ταμπακέρα.
Μόνο κάτι μισόλογα στις αρχές Οκτωβρίου από τον κ. Τζανακόπουλο, ότι «η κυβέρνηση παίρνει εξαιρετικά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την αρχή μη αλλαγής των συνόρων».
Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα στην Καταλονία «παράνομο και ανυπόστατο», τονίζοντας ότι «οι ακραίες βλέψεις των αυτονομιστών κατ’ αποτέλεσμα πλήττουν την ίδια την Καταλονία και την προοπτική της».
Για όσους δεν μπορούν να το αντιληφθούν, το ζήτημα που προέκυψε από τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό και στην ελληνική διπλωματία, για ευνόητους λόγους.
Το θέμα πήρε άλλες διαστάσεις όταν ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα με τη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο δήλωσε ότι έλαβε εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Ν.Δ. σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας, επισημαίνοντας το κενό από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, το Μαξίμου αντέδρασε ενοχικά. Ενώ οι Καταλανοί αυτονομιστές είχαν αυτοανακηρύξει την ανεξαρτησία τους από την Παρασκευή με αποτέλεσμα όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταδικάσουν από την πρώτη στιγμή την κίνηση αυτή, στο Μαξίμου επικρατούσε σιωπή μέχρι την Κυριακή και αφού είχε δημοσιευθεί η συνέντευξη του πρέσβη στην εφημερίδα μας.
Τότε αποφάσισε ο Δ. Τζανακόπουλος να δηλώσει ότι η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε μονομερή ενέργεια, ενώ λίγη ώρα αργότερα με άλλη ανακοίνωση το ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων».
Αργότερα βέβαια το ΥΠΕΞ επιτέθηκε με οργή στον Ισπανό πρέσβη για τις δηλώσεις του, αλλά πρώτα το Μαξίμου είχε υποχρεωθεί να πάρει την αυτονόητη, για τα εθνικά μας συμφέροντα, θέση. Χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.
Τι συμβαίνει με το νόμο Παρασκευόπουλου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αστυνομικού ρεπορτάζ, τρία μέλη της σπείρας των Γεωργιανών που βασάνισαν 85χρονη στην Κυψέλη για να τη ληστέψουν είχαν κάνει χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου και είχαν αφεθεί ελεύθεροι, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει ισχύ πάνω από 2 χρόνια και είναι επιτέλους καιρός να παρουσιαστούν επίσημα στοιχεία για το πόσοι κρατούμενοι έκαναν χρήση των διατάξεών του και αποφυλακίσθηκαν, αλλά και πόσοι συνελήφθησαν εκ νέου για τα ίδια ή άλλα αδικήματα. Σε καθημερινή βάση το αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο από εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κακοποιούς οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι ευεργετηθέντες από το νόμο.
Ηλεκτρονικό εισιτήριο αξίας 7 ευρώ
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, απαραίτητη προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα της έκδοσης «πλαστών εισιτηρίων», έγινε με προχειρότητα, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είχε αναβληθεί στο παρελθόν 5-6 φορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Νοεμβρίου σταματά η διάθεση των απλών χάρτινων εισιτηρίων και οι επιβάτες πρέπει να αγοράσουν ηλεκτρονική δεσμίδα ελάχιστης αξίας 4,5 ευρώ. Δηλαδή ένας ξένος τουρίστας ή ένας πολίτης που έρχεται από πόλη της περιφέρειας και θέλει να χρησιμοποιήσει για μία απλή μετακίνηση ένα ή δύο εισιτήρια αξίας 1,4 ή 2,8 ευρώ αντίστοιχα, θα είναι υποχρεωμένος να αγοράσει ημερήσιας διάρκειας εισιτήριο 4,5 ευρώ ή δεσμίδα αξίας 7 ευρώ! Το υπουργείο οφείλει να διορθώσει το πρόβλημα γιατί είναι παράλογο για να πρωτοχρησιμοποιήσεις το ηλεκτρονικό εισιτήριο να πρέπει να πληρώσεις πενταπλάσιο τίμημα…
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου