Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Ουσιαστικά έκλεισε τον Μάιο του 2016 και τυπικά πέρσι τον Οκτώβριο. Κανονικά η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν τον Φεβρουάριο του 2016, κάτι βέβαια που κατέστη αδύνατο καθώς τότε ακόμα συνεχιζόταν η πρώτη. Τελικά, η δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία ο πρωθυπουργός έδινε διαβεβαιώσεις πως θα έκλεινε στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ολοκληρώθηκε στα τέλη του φετινού Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί πως αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι πως η χρονοκαθυστέρηση πληρώνεται με πρόσθετα μέτρα. Κάθε φορά η «πολιτική διαπραγμάτευση» του Μαξίμου δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία και γκρεμίζει κάθε προσπάθεια επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Ως αποτέλεσμα ο λογαριασμός αυξάνεται και οι πολίτες πληρώνουν διαρκώς την κωλυσιεργία της κυβέρνησης.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, όμως, είναι εντελώς διαφορετικά με την τρίτη αξιολόγηση. Ηδη τα… όργανα άρχισαν πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Το ΔΝΤ λέει τα δικά του, οι Ευρωπαίοι περιμένουν το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και το σχέδιο για τη νέα Ε.Ε. που θα βάλει στο τραπέζι ο άξονας Βερολίνου – Παρισίων. Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει όπως και πέρσι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ψελλίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018. Το σίριαλ άρχισε και προφανώς θα έχει πολλά επεισόδια. Αν δυστυχώς είναι επανάληψη όσων είδαμε στην πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση, τότε η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα και πάλι.
ΤΩΡΑ δεν υπάρχει χρόνος. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Στα τέλη Αυγούστου λήγει τυπικά η ομπρέλα προστασίας του Μνημονίου. Αν η χώρα δεν έχει καταφέρει να δανείζεται από τις αγορές, τότε θα βρεθεί να εκλιπαρεί για ένα τέταρτο Μνημόνιο χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι θα είναι διατεθειμένοι να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη. Για να κατορθώσει η χώρα να έχει καθαρή πρόσβαση στις αγορές δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν αναταράξεις κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης. Για να το πούμε πιο απλά: Αν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται έως την άνοιξη, τότε θα βρεθούμε και πάλι στο χείλος του γκρεμού. Δυστυχώς, η στρατηγική με την οποία κινείται το Μαξίμου δείχνει ότι θέλει να κρατήσει το παιχνίδι ανοιχτό εν όψει και εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, παραγνωρίζοντας τους κινδύνους που δημιουργεί για την οικονομία και τους πολίτες.
* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου