Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Η όψιμη στροφή της κυβέρνησης στην ανάπτυξη μέσω και της ιδιωτικής οικονομίας κράτησε λίγο, αφού οι επενδύσεις σκάλωσαν στην πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στον ρεαλισμό των στοιχείων. Μέσα σε μία εβδομάδα καταργήθηκαν στην πράξη όλες οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Από την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το μοίρασμα του μερίσματος.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η έκρηξη των επενδύσεων έγινε «βόμβα» που έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης με την αναστολή εργασιών της Ελντοράντο ως απόρροια των υπουργικών εμποδίων αλλά και με τις νέες καθυστερήσεις για την ανεύρεση δάσους στο Ελληνικό. Το ντόμινο της κατάρρευσης πυροδότησαν στη συνέχεια οι υψηλόβαθμες διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών. Το μέρισμα που υποσχέθηκε ότι θα δοθεί και φέτος στους οικονομικά αδυνάμους έγινε αέρας, αφού αποκαλύφθηκε ότι η συμφωνία με τους θεσμούς είναι να διατεθεί για εξόφληση ληξιπρόθεσμων ή αναπτυξιακά προγράμματα. Παράλληλα, τέθηκε θέμα και νέων μέτρων για το 2018 αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 3,5%. Το σφύριγμα λήξης του αγώνα όμως ήρθε από τη Βουλή, όταν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου αποκάλυπτε πως ακόμα διαπραγματευόμαστε για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, όταν ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε πως υπάρχει νέα ρύθμιση για μετά το 2017!
Και ερχόμαστε στον χθεσινό «αγώνα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εμφανές ότι έπαιζε στην έδρα του. Παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, μίλησε ανοικτά για το ξεμπλοκάρισμα των δύο εμβληματικών επενδύσεων σε Χαλκιδική και Ελληνικό, ανέλυσε με ρεαλισμό την καλύτερη διαχείριση της κρίσης και τις παρεμβάσεις σε δημόσια διοίκηση, Υγεία και Παιδεία. Ωστόσο η σημαντικότερη ίσως δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άλλη: Είναι η δέσμευση για σταθερό φορολογικό σύστημα για πέντε χρόνια τουλάχιστον. Οσοι κινούνται στον χώρο της οικονομίας, αλλά και τα νοικοκυριά που δεν ξέρουν τι φορολογικό αύριο θα τους ξημερώσει, αντιλαμβάνονται πολύ καλά την αναγκαιότητα μιας τέτοιας μεταρρύθμισης. Σε μια χώρα που έχουν ψηφιστεί 3.500 διαφορετικοί νόμοι σε 40 χρόνια με περισσότερες από 115.000 συνοδευτικές υπουργικές αποφάσεις, η σταθερότητα μοιάζει με φορολογικό παράδεισο.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου