Γράφει η *Δέσποινα Κονταράκη
Συνολικά 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες έμειναν άστεγοι ή έχασαν τις περιουσίες τους, ενώ περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη. Σχεδόν όλη η χώρα μετατράπηκε σε φλεγόμενο καμίνι, ενώ ο νομός Ηλείας υπέστη την πιο μεγάλη καταστροφή, σε ανθρώπινες ζωές και φυσικό πλούτο. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κηρύττει όλους τους δήμους της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας μιλά για το στρατηγό άνεμο.
Οι πρόσφατες φωτιές στην Πορτογαλία με 63 νεκρούς και οι τωρινές πυρκαγιές στην Ισπανία υπενθυμίζουν πως καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, όσο οργανωμένες και αν είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Οι επιστημονικές μελέτες προβλέπουν ότι η Μεσόγειος απειλείται με αύξηση των ακραίων πυρκαγιών κατά 20% με 50% τις επόμενες δεκαετίες, αλλά η καταστολή ούτε αρκεί ούτε και μπορεί να αναχαιτίσει το φαινόμενο. Απαιτείται πρόληψη.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η WWF Ελλάς, που όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησε να εργάζεται μαζί με χιλιάδες εθελοντές για την αναδάσωση των πληγεισών περιοχών, ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πάρνηθα, 10 χρόνια μετά». Τα καλά που μας φέρνει είναι ότι η Πάρνηθα βρίσκει σιγά σιγά νέες ισορροπίες. Σήμερα, η αναδάσωση έχει καλύψει 4.500 στρέμματα δάσους, από τα 36.000 που έχουν καεί, ενώ ο μηχανισμός δασοπροστασίας, τόσο ο κρατικός όσο και ο εθελοντικός, έχει προχωρήσει από τον καιρό της μεγάλης πυρκαγιάς. Ωστόσο, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.
Δέκα χρόνια μετά, ο στρατηγός άνεμος δεν έχει αποστρατευτεί ακόμα. Εξακολουθεί να πολεμάει έχοντας στη στρατιά του τη φονική μηχανή της κλιματικής αλλαγής. Αυτήν που αμφισβητεί ο πρόεδρος Τραμπ και ορισμένοι δικοί μας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθεται σε εν δυνάμει θανατηφόρα κύματα καύσωνα και πρέπει οι κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και αν πιστεύουμε πως όλα αυτά τα δεινά θα συμβούν στο μακρινό μέλλον, αυταπατώμαστε. Ο Καμίλο Μόρο, καθηγητής Γεωγραφίας και ερευνητής, το λέει απλά: «Οι άνθρωποι μιλούν για το μέλλον όταν αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε στη μελέτη είναι ότι συμβαίνει ήδη».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου