Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός σπατάλησε πολύτιμες δυνάμεις σε μάχες που δίνονται σε λάθος χρόνο. Επί 12 και πλέον μήνες η κυβέρνηση βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Ασχολείται μόνο με το χρέος, χωρίς μάλιστα να μας πει ποια είναι η θέση της, και έχει αφήσει στην τύχη της την πραγματική οικονομία, όπου φόροι και εισφορές έχουν διαλύσει τα πάντα. Η καθυστέρηση αυτή ανέβασε το λογαριασμό των μέτρων, που ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, και οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε αδιέξοδο.
Θυμίζουμε ότι στο τελευταίο Eurogroup η πρώτη κίνηση του Σόιμπλε ήταν να επικαλεστεί την υπογραφή Τσακαλώτου στην απόφαση του Μαΐου του 2016, όπου αναφερόταν ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος θα οριστικοποιηθούν μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018.
Διαβάζοντας την ημερήσια διάταξη του αυριανού Eurogroup είδαμε πάλι τη διατύπωση ότι θα εξετασθεί το χρέος, «εάν χρειαστεί», σύμφωνα με τις αποφάσεις του Μαΐου του 2016.
Τη Γαλλία τη χρειαζόμαστε δίπλα μας για να μας βοηθήσει σε επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Πιο χρήσιμος σύμμαχος θα είναι ο Μακρόν σε ένα χρόνο, όταν θα γίνονται οι ουσιαστικές συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και όχι τώρα που ο Σόιμπλε κουνάει τη σελίδα με την υπογραφή του Τσακαλώτου.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Το ζήτημα του χρέους είναι σημαντικό για τις προοπτικές της οικονομίας όμως η κυβέρνηση δεν ασχολείται καθόλου με τον παρονομαστή του κλάσματος που είναι το ΑΕΠ. Οταν, για παράδειγμα, η επένδυση στο Ελληνικό, που θα μπορούσε να προσθέσει επενδύσεις 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ, έχει κολλήσει μεταξύ δασαρχείου και της δεδηλωμένης άρνησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν το έργο, κανένας Μακρόν δεν θα μπορέσει να μας σώσει.
Μετά το Eurogroup
Εάν την Πέμπτη στο Eurogroup ο Τσακαλώτος πάρει μόνο τη δόση των 7 δισεκατομμυρίων, αλίμονο εάν δεν πετύχει και αυτό, ήδη έχει ψηφίσει μέτρα άνω των 5 δισεκατομμυρίων, και δεν καταφέρει τίποτε για το χρέος παρά μόνο ευχολόγια, πώς θα σταθεί η κυβέρνηση που είχε κάνει σημαία τη ρύθμιση του χρέους;
Τι θα πει ο Τσίπρας στους πολίτες που περίμεναν να τον δουν με γραβάτα, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει;
Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης θα έχει μεγαλώσει και αυτό δεν είναι καλό ούτε για τους επενδυτές ούτε για την οικονομία συνολικά.
Δεν βγάζουν τετραετία
Μπορεί η βούληση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η παραμονή του στην εξουσία μέχρι την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2019, όλοι όμως κινούνται με τη λογική ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός του 2018. Ξένοι όμιλοι, όπως η Barclays, εκτιμούν ότι οι κάλπες θα στηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, πολλοί παράγοντες στις Βρυξέλλες έχουν την άποψη ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει σε εκλογές πριν από τα σκληρά μέτρα του 2019, ενώ και στην Αθήνα είναι ορατά τα σημάδια κόπωσης στο Μαξίμου, λόγω της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου