Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων που εξετάζουν την πορεία των κρουσμάτων, πιθανότερη ημερομηνία για άνοιγμα της αγοράς είναι η 19η Απριλίου, αν και οι έμποροι δηλώνουν ότι κάθε μέρα καθυστέρησης στην επανεκκίνηση θα φέρει περισσότερα λουκέτα.
Ολοι αντιλαμβάνονται ότι και ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά πλέον ότι η κρατική στήριξη ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του Δεκεμβρίου προέβλεπε κονδύλι 7,5 δισ.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι σαφές πως, εάν δεν υπάρξει κάποιο νέο απρόοπτο με τις μεταλλάξεις ή με τις παραδόσεις εμβολίων, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα ανεβάσει ρυθμό, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η ανάπτυξη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 θα είναι άνω του 10%.
Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ήδη έχει λάβει εύσημα από την Κομισιόν για την πληρότητά του. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους αναμένεται η εκταμίευση 5,5 δισεκατομμυρίων (από τα 32 δισ. του συνολικού μεριδίου της Ελλάδας) για την έναρξη υλοποίησης 170 επενδυτικών σχεδίων σε τομείς όπως η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη ενέργεια, η κατασκευή έργων υποδομής και η κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων με έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης.
Τα κονδύλια του Ταμείου δεν θα έχουν τη μορφή «ενισχύσεων» του ιδιωτικού τομέα, αλλά θα λειτουργούν ως βάση για επενδυτικές πρωτοβουλίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίες και βραχυπρόθεσμου τύπου κινήσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη φάση του ανοίγματος της αγοράς. Η διευθέτηση των οφειλών της πανδημίας, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών, μπορεί να έχει τελικό θετικό αποτέλεσμα, καθώς πρέπει να αποφευχθεί μια «καταιγίδα από λουκέτα» που θα ήταν καταστροφική και για την απασχόληση, αλλά και για τα δημόσια έσοδα. Η εξίσωση δεν είναι απλή, όμως στην επόμενη ημέρα πρέπει όλοι να έχουν θέση για να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στην αγορά.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΨΑΧΝΕΙ ΣΩΣΙΒΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΡΑ
Τα παιχνίδια εξουσίας του Ερντογάν με τη λίρα έχουν φέρει σε αδιέξοδο την τουρκική οικονομία. Οι αγορές έχουν αντιδράσει άσχημα στην απόφαση του Τούρκου προέδρου να απομακρύνει τον κεντρικό τραπεζίτη επειδή είχε ανεβάσει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα η λίρα να χάσει μέσα σε λίγες ημέρες άνω του 15% της αξίας της και αρκετοί να εκτιμούν ότι σύντομα θα ανταλλάσσεται με 10 δολάρια.
Οι ξένοι επενδυτές πιστεύουν πως η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, δηλαδή δεν θα μπορεί να πληρώνει για εισαγωγές ή να εξυπηρετεί τα χρέη της σε ξένα νομίσματα. Η ανάπτυξη της οικονομίας της δομήθηκε πάνω σε δάνεια σε δολάρια ή ευρώ τα οποία γίνονται «θηλιά» για επιχειρήσεις και κράτος όσο η λίρα χάνει την αξία της. Οπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Bloomberg, τα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη των τραπεζών που λήγουν εντός του επόμενου έτους ανέρχονται σε 88,7 δισεκατομμύρια δολάρια ή 12,5% του ΑΕΠ.
Το κρίσιμο διάστημα είναι στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, όταν πρέπει να εξοφληθούν 7,3 δισ. δολάρια για εξόφληση παλαιότερων χρεών. Σύμφωνα με το capital.gr, το ενδεχόμενο κάποιου σχεδίου διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι ορατό, ο Ερντογάν είναι απίθανο να επιτύχει κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ. Το πιο πιθανό σενάριο, λένε οι επενδυτές, είναι η Τουρκία να επιδιώξει νέα συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap) με το Κατάρ. Πέρυσι το Κατάρ ανέβασε στα 15 δισ. δολάρια, από 5 δισ., το ανώτατο όριο στη συμφωνία ανταλλαγής τουρκικής λίρας και ριάλ Κατάρ με σκοπό τη σταθεροποίηση της λίρας. Δεν είναι σίγουρο εάν αυτή τη φορά μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει ως σωσίβιο για την Τουρκία, η οποία πληρώνει ακριβά τα πολεμικά μέτωπα που έχει στήσει ο Ερντογάν σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, αλλά και την αλλοπρόσαλλη οικονομική του πολιτική.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr