Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε οριακό σημείο, η υποτίμηση της λίρας εκτίναξε τον πληθωρισμό με άμεση επίπτωση στο καλάθι της νοικοκυράς και κατ’ επέκταση στη λαϊκή δυσαρέσκεια ενώ τουρισμός και εξαγωγές, που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή τη νομισματική ανισορροπία, βυθίσθηκαν λόγω του κορονοϊού.
Στο μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος υπέστη δεινή ήττα καθώς το σχέδιό του να πλημμυρίσει τη χώρα μας με δεκάδες χιλιάδες ταλαίπωρους εξουδετερώθηκε από την αποτελεσματική αντίδραση των ελληνικών αρχών στον Εβρο. Παράλληλα έχασε τα ερείσματά του στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι στα χερσαία σύνορά μας μαζί με τον Ελληνικό Στρατό περιπολούν δυνάμεις από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο εσωτερικό της Τουρκίας το κλίμα είναι βαρύ για τον Ερντογάν, την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία εάν προκηρύσσονταν τώρα εκλογές θα έχανε την εξουσία από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου. Οι πιέσεις να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες την επόμενη χρονιά αυξάνονται καθώς ο «μεγαλοϊδεατισμός» του έχει κοστίσει πολλά σε αμυντικές δαπάνες, δεν έχει αποφέρει κανένα σοβαρό διπλωματικό κέρδος και αφαιρεί πόρους για την κοινωνία.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ολα αυτά εξηγούν τις κινήσεις απόγνωσης που εκφράζονται με την κλιμάκωση της επιθετικότητάς του έναντι της Ελλάδας. Ο Ερντογάν χάνει το παιχνίδι γι’ αυτό είναι επικίνδυνος. Η «γιαλαντζί» φιέστα με τα ψεύτικα τείχη έξω από την Αγία Σοφία είχε ως μοναδικό στόχο να προκαλέσει το χριστιανικό αίσθημα των Ελλήνων ενώ οι προκλήσεις συνεχίσθηκαν με την πρωτοβουλία της τουρκικής εταιρίας πετρελαίου να ζητήσει άδεια (από τις τουρκικές αρχές ενέργειας) για τη διενέργεια ερευνών πετρελαίου στα 6 μίλια από τις ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ολες οι κινήσεις του Ερντογάν προσκρούουν στο Δίκαιο της Θάλασσας και στη διεθνή νομιμότητα. Μάταια αναζητεί σανίδα σωτηρίας στην όξυνση, η συνταγή είναι γνωστή για την Τουρκία, που την ακολουθεί όταν τα πράγματα στο εσωτερικό δεν πηγαίνουν καλά. Ομως αυτή τη φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν προσφέρονται για τα παιχνίδια του Ερντογάν.
Τα σύνορα στον Εβρο φυλάσσονται με τον καλύτερο τρόπο ενώ τα στοιχεία από τα νησιά δείχνουν σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών. Στο ενεργειακό πεδίο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει καθιστώντας απαγορευτικό το κόστος των ερευνών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απεμπολήσει τα συμφέροντά της. Η Αγκυρα τροφοδοτεί την ένταση γιατί εξυπηρετούνται τα πολιτικά της σχέδια, όμως και πάλι θα πέσει σε τοίχο…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση