«Είναι χρέος μας να δικαιώσουμε απόλυτα την εντολή να συνεχίσει η χώρα σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Είναι μεγάλη ευθύνη να δώσουμε δυναμική ώθηση στην ατμομηχανή του πρωτογενούς τομέα που τόσο νευραλγικό ρόλο διαδραματίζει για την Ελλάδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός.
Όπως τόνισε, πρωταρχικός του στόχος είναι να βρίσκεται τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο υφυπουργοί, Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους. «Με συνεχή παρουσία σε όλη την επικράτεια, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, όπου υπάρχει αγρότης, κτηνοτρόφος, ψαράς. Θα είμαστε εκεί στα χωράφια και στις μονάδες για να δώσουμε λύσεις», επεσήμανε.
Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές τις προτεραιότητές του, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής «ώστε να μπορέσουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στη γη τους, να παράγουν, να αξιοποιήσουν τη γνώση τους, να ενσωματώσουν στην παραγωγή τους τη σύγχρονη τεχνολογία, για να μπορέσουν τα ελληνικά μας προϊόντα να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά».
Και πρόσθεσε ότι τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα αποτελούν το «όπλο» της χώρας για περαιτέρω εξωστρέφεια και ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.
Προτεραιότητες
Ο κ. Αυγενάκης, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε αναφερθεί από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και ανακοινώθηκε η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, στους στόχους που καλείται να υλοποιήσει κατά τη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο, προκειμένου να αρχίσουμε τάχιστα να υλοποιούμε στο ακέραιο τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις», έγραφε χαρακτηριστικά.
Αυτές αφορούν:
-στην αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
-στην οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
-στην εμπορία αγροτικών προϊόντων (τυποποιημένων), μέσω αγροτικών συλλογικών σχημάτων, από το 18% στο 27% το 2027
-στην αύξηση γεωργικών εκτάσεων για παραγωγή βιολογικών προϊόντων από το 9,1% στο 16,4% το 2027
-σε δικαιότερες και ταχύτερες αποζημιώσεις για όλους τους δικαιούχους με την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ
-στην επιστροφή του ΕΦΚ στο Diesel στους αγρότες και για το 2023 ύψους 76 εκατ. ευρώ
-σε νέα αρδευτικά έργα σε όλη την επικράτεια και εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που θα αρδεύουν περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα και θα ωφελήσουν πάνω από 100.000 αγρότες
«Από αύριο πρωί σηκώνουμε τα μανίκια ξανά για να χτίσουμε μαζί μία ισχυρή Ελλάδα, με περισσότερη ευημερία και πιο ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα. Είμαι θιασώτης του αποτελέσματος, όχι της θεωρίας. Αρα, λοιπόν, ξεκινάμε δουλειά και θέλουμε αποτελέσματα, γιατί ο ελληνικός λαός αυτό περιμένει από εμάς και είμαστε υποχρεωμένοι να το δώσουμε», υπογράμμισε κλείνοντας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης τόνισε: «Ξεκινάμε από σήμερα ένα μεγάλο αγώνα, γιατί η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της είναι εδώ, γιατί η αγροδιατροφική αυτάρκεια είναι εδώ και γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν στην παραγωγή».
Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης δήλωσε ότι το ΥπΑΑΤ μπορεί να θεωρείται ένα παραδοσιακό υπουργείο, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα πολύ σύγχρονο υπουργείο, με σύγχρονο αντικείμενο, που έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας και της οικονομίας.
Συγχωνεύονται οι Γενικές Γραμματείες του ΥπΑΑΤ
«Εις σάρκα μίαν» γίνονται οι δύο Γενικές Γραμματείες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται το προηγούμενο σχήμα δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν. «Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών συγχωνεύονται σε μία Γενική Γραμματεία Κοινής ΑγροτικήςΠολιτικής, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων οι συγχωνευόμενες Γενικές Γραμματείες», αναφέρει χαρακτηριστικά το Προεδρικό Διάταγμα. Το θέμα είναι αν θα παραμείνει στη «διευρυμένη» Γενική Γραμματεία κάποιος από τους δύο γενικούς γραμματείς, ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας ή ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ή αν θα αντικατασταθούν από κάποιο άλλο πρόσωπο.
Παράλληλα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» μεταφέρεται στη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου μέχρι στιγμής επικεφαλής είναι η Χριστίνα Καλογήρου.