Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας που ερεύνησε τις καταγγελίες, έκρινε με βάση όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία ότι δεν συντρέχει τυπικά κώλυμα στη DIGEA να ανακηρυχτεί υπερθεματίστρια του διαγωνισμού για τη «χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής».
Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο για τον αν η αναφορά του κ. Σπίρτζη θα αρχειοθετηθεί ή όχι θα τον έχει εισαγγελέας Εφετών.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων με αναφορά που είχε υποβάλλει στις εισαγγελικές αρχές καταλόγιζε στα μέλη της Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), από το 2012 έως σήμερα σωρεία παρατυπιών και παράνομων ενεργειών στις διαδικασίες του διαγωνισμού για τη «χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής».
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
Συγκεκριμένα, στην αναφορά του έκανε λόγο για νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού με την κατακύρωση στη μία διαγωνιζόμενη εταιρεία τη DIGEA, κάτω από άνισες συνθήκες που εξασφάλιζαν τη διακριτική της μεταχείριση.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της αναφοράς του κ. Σπίρτζη, υπήρξε παράβαση της εθνικής, αλλά και κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς δεν μπορούσε να συμπίπτει o δικαιοπάροχος (δηλ. τατηλεοπτικά κανάλια) με τον υπερθεματιστή.
Την υπόθεση ερεύνησαν η εισαγγελέας Χριστιάνα Φραγκιά μαζί με τους συναδέλφους της Ελένη Τουλουπάκη και Γ. Καλούδη.
Μετά το πέρας της έρευνας, η εισαγγελέας επικαλούμενη την πιο πρόσφατη διάταξη του ν. 4070/2012 ότι αρκεί ο ανάδοχος να έχει «διαφορετική νομική προσωπικότητα» έκρινε ότι δεν συντρέχει τυπικά κώλυμα στη DIGEA να ανακηρυχτεί υπερθεματίστρια του διαγωνισμού.