Επικαλούμενη στοιχεία από τις χώρες υποδοχής και από εγχώριες έρευνες, η Endeavor Greece υποστηρίζει πως η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου, το λεγόμενο brain drain, από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση Τραπέζης της Ελλάδος) ατόμων.
Οι άνθρωποι αυτοί, κυρίως ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, υπολογίζεται πως συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (πρωτίστως Γερμανία και Αγγλία). Εξαιρετικά σημαντική είναι και η συμβολή τους σε επίπεδο φορολογικών εσόδων, η οποία αγγίζει τα 9,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων €7,9 δισ. σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και €1,2 δισ. σε ΦΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι πως αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Ελληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους. Σύμφωνα δε με την Endeavor, το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει περί τα 8 δισ. ευρώ για την εκπαίδευσή τους.
Οι εξαγωγές
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Δείτε τις ημερομηνίες που θα πληρωθούν
Το ανθρώπινο δυναμικό που έχει κατακτήσει την κορυφή στη λίστα με τα εξαγόμενα «προϊόντα» της χώρας σε επίπεδο αξίας ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου (7,2 δισ. ευρώ), τα προϊόντα αλουμινίου (1,3 δισ. ευρώ), τα φάρμακα (0,7 δισ. ευρώ), το ελαιόλαδο (0,5 δισ. ευρώ), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με 0,4 δισ. ευρώ, το βαμβάκι και τα ροδάκινα (0,3 δισ. ευρώ).
«Προφανώς, ενώ στις εξαγωγές προϊόντων το παραγόμενο εισόδημα συγκεντρώνεται στην Ελλάδα, η δραστηριότητα των Ελλήνων του εξωτερικού ωφελεί κατά κύριο λόγο και βραχυ/μεσο-πρόθεσμα τις χώρες υποδοχής», όπως υπογραμμίζει η Endeavor σε σχετική ανακοίνωσή της.
Την ίδια ώρα, η έρευνα του οργανισμού καταλήγει στο συμπέρασμα πως περισσότεροι εργαζόμενοι (49%) παρά άνεργοι (43%) επιθυμούν να φύγουν από την Ελλάδα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα σταθερότερο περιβάλλον. Ως βασικότεροι λόγοι αυτής της πρόθεσης αναφέρονται: κυρίως το υψηλό μη μισθολογικό κόστος που συμπιέζει περισσότερο τους ήδη χαμηλούς μισθούς, η απουσία προοπτικής επαγγελματικής εξέλιξης, αλλά και η απουσία ευρύτερου αναπτυξιακού πλάνου, θετικού «αφηγήματος» και προοπτικής σε επίπεδο χώρας.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί