Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ο κ. Λιου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα την Τετάρτη και την Πέμπτη για να καλέσει να ενταθεί ο ρυθμός εφαρμογής «μεταρρυθμίσεων». Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει υψηλές προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών «θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ συμφωνούν στο σημείο αυτό με το ΔΝΤ και στην πρότασή του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πρόταση με την οποία δεν συμφωνούν όμως οι Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά πάντως θα ήθελε στήριξη και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά για τα οποία η πρόταση του ΔΝΤ είναι σκληρή και δημιουργεί πρόβλημα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αμερικανό πρόεδρο. Ενώ όμως οι ΗΠΑ διαφωνούν με τη Γερμανία στο θέμα της λιτότητας, συμφωνούν με το ΔΝΤ στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και στα εργασιακά.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το protothema.gr, η Αθήνα θεωρεί την επίσκεψη ως έμπρακτη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και σαν μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους.
Η Αθήνα προσβλέπει σε αυτή την στήριξη μετά την απογοήτευση που εισέπραξε από την πρόσφατη επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ξεκαθάρισε στην ελληνική κυβέρνηση -και αυτό αφορά και την αξιωματική αντιπολίτευση- να ξεχάσει τα περί μείωσης των πλεονασμάτων του 3,5% ακόμη και μετά το 2018. Αντίθετα διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει στην υλοποίηση των στόχων όπως έχει δεσμευτεί με την συμφωνία έναντι των εταίρων προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση.
Και για να μην μείνει αμφιβολία στην ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε: «Ακόμα και αν οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της. Τίποτα δεν είναι εγγυημένο και τα σήματα που δίνει η Ελλάδα στους επενδυτές και τους εταίρους της πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρα: ούτε απροσεξίες, ούτε υπαναχωρήσεις θα γίνουν αποδεκτές. Η πραγματική φάση της εφαρμογής των μέτρων είναι εκείνη στην οποία όλοι θα πρέπει να εστιάσουμε».