«Εκμεταλλευτήκαμε σε ένα βαθμό και την ευρωπαϊκή ρήτρα για να κάνουμε κάποιες σημαντικές αμυντικές επενδύσεις και πράγματι ολοκληρώσαμε δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, με διακρατικές συμφωνίες, με απόλυτη διαφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι πήραμε 24 Rafale και τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στον ελληνικό στόλο το 2026. Καλύψαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι επί θητείας της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν ενδιαφέρον η Chevron και τη Exxon Mobil.
«Βρήκα τη συζήτηση αρκετά διαφωτιστική, ως προς τα πεδία εκείνα όπου διαπιστώνω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σύγκλιση, αλλά και αρκετά αποκαλυπτική ως προς το πώς αντιλαμβάνονται, κυρίως δυνάμεις του αριστερού φάσματος, τις αμυντικές προτεραιότητες και την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας», ανέφερε στην αρχή της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ήδη αναφερθεί από το 2017 για την ευρωπαϊκή άμυνα, λέγοντας ορισμένες αλήθειες. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη φράση του Εμανουέλ Μάκρον πως μέσα στη ζούγκλα, η ΕΕ δεν μπορεί να είναι φυτοφάγος σε έναν κόσμο σαρκοφάγων. Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η δύναμη της ισχύος είναι σημαντική, με την Ευρώπη να το αντιλαμβάνεται έστω και με καθυστέρηση. Η ΝΔ, μαζί με το ΕΛΚ, πρόταξε την άμυνα στον νέο πενταετή κύκλο της ΕΕ. Βήματα γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε. Η ρήτρα διαφυγής μας δίνει κάποια δημοσιονομική ευελιξία, αλλά αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φειδώ, αλλά δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Το 2019 κληρονομήσαμε, κ. Φάμελλε, μία πολύ κακή κατάσταση», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα είπε στην πρωτολογία του ο τελευταίος. Απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην αξιοποίηση των πόρων του οποίου έχει δεχτεί επανειλημμένα τα «πυρά» του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τόνισε πως η έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας αποκτά πλέον ξεχωριστή σημασία. «Άκουσα κάποια σχόλια για τη νομοθετική πρόταση που υιοθέτησε η Επιτροπή για το Ταμείο Συνοχής. Κάθε κράτος έχει τη δυνατότητα να επανατοποθετήσει κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής όχι μόνο για την άμυνα, αλλά και τα ύδατα και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, που είναι πολύ κρίσιμα για εμάς», όπως είπε και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως «δεν χάνουμε χρήματα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ένα άλλο ζήτημα είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: «Το ΝΑΤΟ έχει το άρθρο 5, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο ενεργοποιείται η συλλογική άμυνα σε περίπτωση επίθεσης από άλλο κράτος μέλος. Η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας πρέπει να συμπεριλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, κάτι που υπάρχει άλλωστε ήδη. Είναι το Άρθρο 42, παρ 7 της Συνθήκης για την ΕΕ».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Κανείς δεν σχολίασε για την προβολή ισχύος. Κάνατε μία αναφορά κύριε Ανδρουλάκη στο νόμο Μανιάτη για εκμετάλλευση στα οικόπεδα. Κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα, αυτό επιβεβαίωσε η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Exxon Mobil και την Chevron. Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε με βάση τα οικόπεδα που χαράχθηκαν κατά την διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η άποψή μας είναι ότι από τη στιγμή που θα χρειαστούμε φυσικό αέριο για τουλάχιστον 30 χρόνια, είναι καλύτερο να ερευνήσουμε αν έχουμε δικούς μας πόρους.
Απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο και για τη διάρκεια του προγράμματος, είπε πως το 12ετές μας πρόγραμμα αναθεωρείται κάθε 3 χρόνια, αν η χώρα έχει αποφασίσει να αγοράσει π.χ. μαχητικά 5ης γενιάς, απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός. Η τεχνολογία, όμως, τρέχει τόσο γρήγορα, που πλέον τα αργά, βαριά drones μπορεί να μην είναι πλέον πλεονέκτημα στο θέατρο επιχειρήσεων. Μπορεί να απαιτείται κάθε 15-30 μέρες να επικαιροποιείς τα συστήματα επικοινωνιών, για να μην υπάρχουν παρεμβολές. Μπορούμε να έχουμε μέχρι το 2027 6 C127 και C130 πλήρως λειτουργικά, είναι κρίμα που δεν είχαμε επενδύσει στις Follow-On Support.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2019. Αυτό αφορά και τα στελέχη των ΕΔ. Άκουσα από πολλούς να λένε ότι δεν είναι ελκυστικές για ένα παιδί 18 ετών για καριέρα. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που καλείται να επιτελέσει μια πολύ λεπτή αποστολή, ένας πλωτάρχης π.χ. που χειρίζεται ένα εξοπλιστικό σύστημα πολλών εκατομμυρίων, να μην είναι ικανοποιημένος. 5.500 ευρώ αύξηση το 2026, αυτό είναι το ευχαριστώ μας στα στελέχη των ΕΔ με πράξεις και όχι με λόγια. Τα 100 ευρώ αύξηση που θα δοθούν τον Ιούλιο, πέραν των 30 ευρώ που δόθηκαν ήδη, θα το πάρουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου αναδεικνύοντας τις διαφορές της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας με αυτά που πρεσβεύει η Πλεύση Ελευθερίας: «Για την αύξηση των καταγγελιών της ενδοοικογενειακής βίας μέσω του Panic Button, υπάρχει εμπιστοσύνη στα Σώματα Ασφαλείας. Όσο μιλάτε για τα θέματα αυτά και φεύγετε από τη μονοθεματικότητα των Τεμπών, καταλαβαίνει ο κόσμος τις θέσεις που πρεσβεύετε: Εμείς δεν αγαπάμε κανένα νόμισμα, αλλά το λαό. Αλλά εμείς έχουμε νόμισμα το ευρώ και δεν θέλουμε να πάμε στην δραχμή. Είναι η άποψή σας, θέλατε άτακτη χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή, γιατί δεν το λέτε; Αν θέλετε να επαναφέρετε αυτήν τη συζήτηση, να το κάνετε με θάρρος.
Το δεύτερο για το οποίο μας μιλήσατε ήταν η ιδρυτική σας διακήρυξη, που περιγράφει την Ελλάδα ως μεγάλο ανοιχτό περιβόλι, που θα υποδέχεται τους πάντες. Η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε, έχουμε σύνορα, αν θέλεις να μπεις παράνομα και δεν δικαιούσαι άσυλο, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να σε στείλουμε πίσω. Οι διακινητές και οι ΜΚΟ δεν θα κάνουν κουμάντο για το ποιος θα μπει στη χώρα. Είναι καλό ότι συζητάμε αυτά, τώρα που έχετε δημοσκοπικό αέρα, προς θλίψη του κ. Ανδρουλάκη, κάτι το οποίο είχα προβλέψει. Και ένα τρίτο αφορά την άμυνα. Κάνω μια ερώτηση: Αν δεχθούμε επίθεση, θα τους αντιμετωπίσουμε με καρδούλες και μαργαριτάρια;».
«Είναι μια πολιτική που έχει εθνικά χαρακτηριστικά, ίσως η πιο σοβαρή πολιτική μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο μεγαλύτερη πολιτική στήριξη υπάρχει, θα στείλουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ότι στην εθνική άμυνα μπορούμε και πρέπει να ομονοούμε» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης για εξοπλιστικά: Στα 25 δισ. το νέο πρόγραμμα – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τα σώματα ασφαλείας
Τη φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 25 δισ. ευρώ παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη Ιστορία του τόπο. «Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δύο αιώνων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια. Απόδειξη γι’ αυτό είναι και το αντικείμενο της σημερινής μας συνεδρίασης, που δεν είναι άλλο από τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών δαπανών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι είναι ένα συνολικό σχέδιο το οποίο αφορά, κατά την άποψή μας, στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όταν εξάλλου μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα, δεν εννοούμε προφανώς μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς όσο πρωτίστως την πάγια, τη σταθερή επένδυση της πατρίδας μας μα μένει ισχυρή, σταθερή, ανεξάρτητη σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με απρόβλεπτους ρυθμούς».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Αναφερόμαστε συνεπώς σε μία πολιτική η οποία συνδέεται και η οποία αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συλλογικών μας συμφερόντων. Γιατί σε ένα πρώτο επίπεδο, η σημασία των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Υπερασπίστηκε τα δίκαια της σε κάθε κρίση που εκδηλώθηκε στο Αιγαίο, ενώ ήδη διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, συμμαχίες, οι οποίες παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ανασφαλές διεθνές περιβάλλον».
H ομιλία του πρωθυπουργού
«Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση έλεγε πριν 2 αιώνες ο Τόκας Τζέφερσον. Τίμημα που καταβάλλει η πατρίδα μας με συνέπεια αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει προκοπή χωρίς ασφάλεια» είπε ξεκινώντας την τοποθετησή του ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των αμυντικών σχεδιασμών «τον πιο δραστικό μετασχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων στην σύγχρονη ιστορία».
«Όταν μιλάμε για πόρους στην εθνική άμυνα δεν εννοούμε μόνο τις επενδύσεις για εξοπλισμούς. Όσο για την πάγια επένδυση πατρίδας μας να μένει σταθερή και ανεξάρτητη σε ένα κόσμο που αλλάζει. Αναφερόμαστε σε μια πολιτική που συνδέεται και αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα συλλογικών μας κινήσεων. Χάρη στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Υπερασπίστηκε τα δίκαια της σε κάθε κρίση στο Αιγαίο και διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία συμμαχίες που παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ανασφαλές πεδίο» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις στρατιωτικές επιλογές της πατρίδας καθώς «έχουμε να αντιμετωπίσουμε ευρύτερες μετατοπίσεις ισχύος στρατιωτικές, οικονομικές, τεχνολογικές. Πολύ περισσότερο όταν από την άλλη πλευρά η αμυντική αντίληψη των ΗΠΑ φαίνεται να διαφοροποιείται σε σχέση με το ΝΑΤΟ».
«Έτσι από την Αρκτική ως τον Ειρηνικό οι ισορροπίες διαφοροποιούνται γεννώντας νέες προκλήσεις. Γι αυτό και οι επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας που αφορούν την εθνική αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα είναι και πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν την διπλωματία» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αμυντική αυτονομία της ΕΕ
«Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η ΕΕ συνολικά καλείται να επαναπροσδιορίσει την θέση της στον χάρτη των νέων αλλαγών. Η Ελλάδα και εγώ προσωπικά μιλήσαμε για το ζήτημα της αμυντικής αυτονομίας. Στην αρχή ήμασταν λίγοι, όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιλαμβανόμενοι τις συνολικές αλλαγές αποφάσισαν να κάνουν σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Οι τελευταίες αποφάσεις για την άμυνα είναι απολύτως συντονισμένες με τις ελληνικές θέσεις. Καταφέραμε με μεθοδική δουλειά να πετύχουμε αποφάσεις προς το εθνικό συμφέρον. Η πιο σημαντική είναι η ρήτρα διαφυγής που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς να προστίθενται στις δημοσιονομικές οροφές. Ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που η ελληνική κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα της ρήτρας διαφυγής, αυτή η ευελιξία δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές. Όχι μόνο γιατί οι αγορές μας κρίνουν και μας παρακολουθούν αλλά γιατί οι επιδόσεις συνολικά της οικονομίας αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας».
Όπως εξήγησε, «στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Ταμείο για αύξηση επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία. Το Ταμείο δίνει δάνεια με προνομιακούς όρους και δεν αφορά σε επιδοτήσεις. Δεν είναι Ταμείο με αντίστοιχα χαρακτηριστικά που έχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάποια στιγμή η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει την δημιουργία Ταμείου για την χρηματοδότηση έργων κοινής ωφέλειας όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας που θα καλύπτει όλες τις χώρες . Δεν είμαστε εκεί ακόμα αλλά έχουμε κάνει σημαντικό βήμα. Το Σχέδιο Rearm EU ψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας ενώ οι υπερπατριώτες Ελληνικής Λύσης Νίκης και Φωνής Λογικής προτίμησαν να απέχουν. Ας βγάλουν οι πολίτες συμπέρασμα για το ποιοι είναι πατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια».
Με αφορμή, δε, την παρατήρηση ότι «το 2019 παραλάβαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια κατάσταση άκρως προβληματική λόγω της αποεπένδυσης» σημείωσε ότι «έπρεπε να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς και το πράξαμε. Σήμερα η εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με ότι παραλάβαμε. 24 νέα Raphale με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. 3 νέες Bellhara που θα αποτελούν τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στην Ανατολική μεσόγειο. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υπερσύγχρονα ελικόπτερα, νέες τορπίλες και μια συνολική προσπάθεια που έχει ξεχωριστή σημασία να επενδύσουμε στα υπάρχοντα οπλικά συστήματα διορθώνοντας αστοχίες του παρελθόντος».
Όπως είπε «έχουμε C130 και C27, το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 σε Viper που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση καρκινοβατούσε και πλέον τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί εντός συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων. Έχουμε συμφωνία με το Ισραήλ για εκπαίδευση των Ικάρων μας με το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα που δεν καλύπτει τις ανάγκες μόνο της ελληνικής αεροπορίας αλλά είναι σε θέση να εκπαιδεύει και από άλλες χώρες».
Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τις αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας
Ειδική αναφορά έκανε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός στη φροντίδα και μέριμνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: «Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια είδαν αυξήσεις στον μισθό και τα επιδόματα τους. Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας όχι το νέο μισθολόγιο αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία για να διαχωρίσουμε το βαθμολόγιο με το μισθολόγιο και να εξαρτάται η αμοιβή από τις υπηρεσίες προς την πατρίδα αλλά και να γίνει το μισθολόγιο πρόσκληση προς νέους να οραματιστούν καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για αυτό και οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν τώρα και όχι στην ΔΕΘ για να προλάβουμε την συμπλήρωση των μηχανογραφικών».
Αφού υπενθύμισε ότι «οι αυξήσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις: από 1η Απριλίου τα 30 ευρώ, τα 100 ευρώ που αφορούν όλους τους ένστολους από 1 Ιουλίου και οι συμφωνημένες αυξήσεις από το 2026 για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί» αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε για αυξήσεις και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας.
«Όσοι εξέφρασαν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας πέραν των αυξήσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση μας έχει αποδείξει την διαχρονική στήριξη σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο στους ένστολους – κάτι που θα επιβεβαιωθεί από τις ανακοινώσεις στην προσεχή ΔΕΘ. Όμως ένα είναι βέβαιο θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και δεν θα υποταχθεί η κυβέρνηση σε καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση. Θα το κάνουμε την σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που πάντα μας διακρίνει».
Η φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος
Αναπτύσσοντας στη συνέχεια τη φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «στο παρελθόν πολύ συχνά βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ερχόμασταν στη Βουλή παίρνοντας τις επιθυμίες των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκρίναμε εξοπλιστικά προγράμματα, όταν τα αθροίζαμε διαπιστώναμε ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν και το αποτέλεσμα ήταν ότι είχαμε έναν τυπικό σχεδιασμό που ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Τώρα ο υπουργός γνωρίζει ότι για την περίοδο του προγράμματος έχει 25 δισ. ευρώ μέσα στο οποίο πρέπει να χωρέσει εκείνες τις επιλογές που είναι κρίσιμες και απαραίτητες λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των επιτελείων».
Η πρώτη παράμετρος, όπως είπε, είναι ότι «τα δαπανηρά εξοπλιστικά θα πρέπει να συνοδεύονται από έξυπνα οπλικά συστήματα. Κατα συνέπεια η τεχνολογική υπεροχή είναι σημαντικό συστατικό των προτάσεων που συζητούμε».
«Η 2η παράμετρος αφορά την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν σήμερα ελληνικές βιομηχανίες και εταιρείες που έχουν την δυνατότητα να παίξουν αυτό το ρόλο αρκεί να μπορέσουμε να τους δώσουμε αυτό το ρόλο και δεν αναφέρομαι μόνο στις κρατικές εταιρείες αλλά και σε άλλες που καινοτομούν και διαβλέπουν το συνολικό ευρωπαϊκό κενό στην αμυντική βιομηχανία. Αν θέλουμε να αγοράσουμε νέα συστήματα Patriot θα χρειαστούμε 4-5 χρόνια γιατί δεν υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες. Αν όμως τα συστήματα αυτά κατασκευάζοπνται και στην Ελλάδα μας δίνονται άλλες δυνατότητες» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Μιλάμε για μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα να συγχαρώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γιατί μέσα από το κέντρο ανάπτυξης και καινοτομίας γίνονται σημαντικά βήματα ανάπτυξης των νεοφυών οικοσυστημάτων. Το αντι-drone σύστημα των φρεγατών μας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα που δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης
«Ο 3ος άξονας που διαπνέει το πρόγραμμα αφορά την διαρκή στήριξη των συστημάτων που ήδη έχουμε προμηθευτεί. Γνωρίζουμε ότι τα συστήματα που αγοράζουμε είναι πολυδάπανα και αν δεν τα συντηρούμε θα βρεθούν σε δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις ή θα τεθούν σε απραξία τα συστήματα αυτά» συνέχισε για τη φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος επαναλαμβάνοντας «την υποστήριξη μου στην δύσκολη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου για την αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να προκαλεί αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες όμως είναι μια κίνηση απαραίτητη που υποστηρίζω απόλυτα».
Όπως σημείωσε «θα ήταν αδύνατο να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους πόρους για να κάνει αυτόν τον σχεδιασμό αν η οικονομία μας δεν αναπτύσσεται όπως αναπτύσσεται και αν δεν κερδίζαμε την δημοσιονομική ισορροπία. Αμυνα πλέον σημαίνει πολλά περισσότερα από την φύλαξη συνόρων. Περιλαμβάνει υβριδικές απειλές είτε με μεταναστευτικές ροές είτε με ροή παραπληροφόρησης. Για την παρακολούθηση αυτών των σύνθετων υβριδικών απειλών θα υπάρξει και η γενική γραμματεία εθνικής ασφάλειας που αναβαθμίζεται και θα είναι υπό την δική μου παρακολούθηση».
«Είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και τιμούμε τις συμφωνίες μας. Έχουμε στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τιμούμε τις συμφωνίες αλλά είμαστε και μέλος κράτος ΕΕ και θα επιχειρήσουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα. Η δυνατότητα μας να δαπανούμε περισσότερα για την άμυνα μας καθιστά κρίσιμους παίκτες στον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Αυτή η στρατηγική πρέπει να εδράζεται σε επίπεδο στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν έχω δει ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευσης. Περιμένω με ενδιαφέρον την συζήτηση ώστε να καταλήξουμε σε συνθέσεις που θα είναι εθνικά επωφελείς. Καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις για τους βασικούς άξονες της νέας εθνικής πολιτικής που βάζει την χώρα στο δικό μας πατριωτικό μονοπάτι ευθύνης αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας. Όταν ο Θουκιδίδης έλεγε οι καιροί οι μαινετοί αναφερόταν στον πόλεμο αλλά αυτό αφορά και την ειρήνη. Οφείλουμε να αναλάβουμε το κόστος να παραμείνει η Ελλάδα σταθερή σε έναν αβέβαιο κόσμο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ν. Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ
«Οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να μην υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης, να μην έχουμε ακόμη κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και σε ορισμένα ζητήματα βασικής σημασίας» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη συζήτηση για την αμυντική πολιτική και τα εξοπλιστικά.
«Προτεραιότητά μας είναι η αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, πλαισιωμένη από μια ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Είναι ο μόνος δρόμος για διέξοδο από την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια. Επίσης, καθαρή θέση που πρέπει να πάρουμε όλοι μας: καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην κοινή αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής άμυνας και ενιαίοι κανόνες εξαγωγής όπλων[…] επιδοτήσεις σε χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και όχι μόνο ρήτρα διαφυγής που θα αυξήσει ξανά το χρέος μας σε επικίνδυνα επίπεδα. Η ρήτρα διαφυγής ας είμαστε ειλικρινείς είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων χωρών και ιδιαίτερα της Γερμανίας» ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι στα θέματα εξωτερική πολιτικής και ασφάλειας η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα ναυάγιο. «Να θυμηθούμε τις παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ή το φιάσκο της αποστολής στη Λιβύη. Φανήκατε απροετοίμαστοι και για το καλώδιο στην Κάσσο. Η κυβέρνηση εδώ και 6 χρόνια πορεύεται χωρίς σχέδιο ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η χώρα μας παραμένει αγοραστής συστημάτων» είπε ακόμα μεταξύ άλλων.
Ανέφερε ότι οι πυλώνες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ είναι: ρητή δέσμευση για συγκεκριμένο ποσοστό εγχωρίας παραγωγής, επένδυση σε στρατιωτική έρευνα και καινοτομίας στον στρατιωτικό τομέα ,αναβάθμιση της ΕΛΚΑΚ, επανεκκίνηση γραμμής παραγωγής βλημάτων και στήριξη του έμψυχου δυναμικού.
«Κανένα δίλημμα μεταξύ άμυνας και κοινωνικού κράτους, χρέος να ενισχύσουμε και τους 2 πυλώνες γιατί αλλιώς δεν θα θωρακίσουμε ποτέ τις δημοκρατίες μας από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό που σαρώνουν τον κόσμο. Είναι ένας υπαρξιακός αγώνας που οφείλουμε να τον δώσουμε» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σ. Φάμελλος σε Κ. Μητσοτάκη: Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και στο θέμα της άμυνας
Αμφισβητώντας την κυβερνητική πολιτική στην άμυνα, o Σωκράτης Φάμελλος έθεσε ερωτήματα για την ασφάλεια, την αμυντική πολιτική και την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων. Ζήτησε εξηγήσεις για ζητήματα όπως η αποστολή στη Λιβύη και οι καταστροφές στο Στεφανοβίκειο και την Αγχίαλο. Επεσήμανε την αντίφαση μεταξύ των κυβερνητικών δηλώσεων για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και της πραγματικότητας της υποβάθμισης της. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα αν ο Νίκος Τσάφος παραμένει στη θέση του, παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του.
«Επιχειρείτε με αυτή τη συζήτηση να βρείτε διέξοδο στα αδιέξοδα που έχετε. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και στο θέμα της άμυνας. Γιατί κάνετε και σε αυτό το θέμα βήματα προς τα πίσω ζημιώνοντας της χώρα» τόνισε ο κ. Φάμελλος. Πρόσθεσε ότι «ήρθατε να μας πείτε τι θα κάνετε. Είστε όμως 6 χρόνια Πρωθυπουργός. Πρέπει να μας πείτε γιατί 6 χρόνια δεν τα κάνατε».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ισχυρή άμυνα χωρίς ισχυρή αμυντική πολιτική δεν γίνεται. «Πόσο μπορεί να είναι ασφαλής η χώρα όταν η κοινωνία είναι ανασφαλής και ευάλωτη; Χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλές δυνάμεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα. Αλλά δεν γίνονται χωρίς ισχυρή πολιτική».
Δ. Κουτσούμπας: Οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης
«Είναι φανερό ότι είστε στριμωγμένοι. Γι’ αυτό και θέλετε να παρουσιάζετε μια διαφορετική ατζέντα[…] Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το δίλλημα που ισχύει και εδώ» τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την αμυντική πολιτική και τα εξοπλιστικά.
«Οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Χρειάζεται αποδέσμευση από τη φυλακή του πολέμου και της εκμετάλλευσης. Χρειάζεται αποδέσμευση και από το ΝΑΤΟ, με τον ίδιο τον λαό να κάνει κουμάντο στη χώρα μας» επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στις αυξήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχολίασε πως βασικό στόχο έχουν να αποσπαστεί η συναίνεσή τους στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά μέτωπα, η οποία θέτει σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό και φυσικά πρώτα από όλους τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακόμα ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για ανακατατάξεις που σηματοδοτούν, όπως είπε, τη μεγάλη όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις συμμαχίες τους, που έχει οδηγήσει και στο να έχουμε τα περισσότερα ενεργά πολεμικά μέτωπα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι το πολεμικό “ντελίριο” των ιμπεριαλιστών της ΕΕ με τη γενικευμένη πολεμική προετοιμασία γίνεται ταυτόχρονα με την προσπάθεια να προετοιμάσουν τους λαούς για ακόμα μεγαλύτερες θυσίες προκειμένου να αποσπάσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της λείας. «Θύματα των παγκόσμιων ανακατατάξεων θα είναι οι ελληνικός λαός και οι νέοι μας» τόνισε.
Κυρ. Βελόπουλος: Τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού αλλά εθνικό
Επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του «είπε ψέματα» και ότι επιχείρησε «με λάθη να πείσει ότι λέει αλήθεια». Ο Κυριάκος Βελόπουλος συμπλήρωσε για τον πρωθυπουργό: «Μας είπε ότι η ΝΔ υπερασπίζεται τα δίκαια στο Αιγαίο. Και ρωτώ εγώ το καλώδιο στην Κάσο τι έγινε, βραχυκύκλωσε; Δεν μας είπε ο πρωθυπουργός γιατί δεν κάνει ΑΟΖ με την Κύπρο. Μας είπε για δημοσιονομική ευρωστία που μας δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουμε όπλα. Το αντιλαμβάνομαι. Αφού έχουμε δημοσιονομική ευρωστία, γιατί δεν δίνουμε 13ο και 14ο μισθό στους Έλληνες;».
«Η κυβέρνηση καταρρέει. Μπατάρει, βουλιάζει και σήμερα ο πρωθυπουργός έδωσε ένα ψεύτικο σύνθημα. “Κλείνατε επί δεξιά!”. Αυτό είπε. Αλλά είστε τόσο αδέξιοι που ούτε το πιστεύετε ούτε θα το κάνετε κτήμα σας. Αυτό γιατί υπάρχει η Ελληνική Λύση που θα ξεμπροστιάζει τα ψέματα και τις μισές αλήθειες που λέτε», συμπλήρωσε. Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι «τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού. Είναι εθνικό θέμα του ελληνικού λαού, κ. πρωθυπουργέ» ενώ τόνισε «
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι «τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού. Είναι εθνικό θέμα του ελληνικού λαού, κ. πρωθυπουργέ» ενώ τόνισε «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, Τραμπ και Πούτιν. Για εμάς εχθρός είναι μόνο ένας. Είναι η Τουρκία και κανείς άλλος. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία».
Αλ. Χαρίτσης για τα εξοπλιστικά: Κάνετε μπίζνες με τους εξοπλισμούς και πουλάτε πατριωτισμό
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Β. Νετανιάχου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι ο Νετανιάχου είναι καταζητούμενος από το διεθνές δικαστήριο και τον πρόσθεσε: «Κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ό,τι σκέπτεται ο ελληνικός λαός, όταν βλέπει τον πρωθυπουργό του να εναγκαλίζεται έναν καταζητούμενο του διεθνούς ποινικού δικαίου και να σφίγγει τα χέρια με τον υπεύθυνο μιας γενοκτονίας: Ντροπή κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου. Είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε. Ποιο είναι το νόημα της συνάντησης με μία αιμοσταγή κυβέρνηση; Ποιες κοινές αξίες μοιραζόμαστε με τον κ. Νετανιάχου; Της γενοκτονίας; Γιατί χαίρεστε με τη συνάντηση, όπως δηλώσατε; Μήπως γιατί ο Νετανιάχου έχει κόψει ακόμη και την ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη;».
Γενικεύοντας είπε προς τον πρωθυπουργό: «Εδώ και πολύ καιρό περπατάτε στον δρόμο της απόλυτης ηθικής απαξίας, με τις υποκλοπές, με τα μπαζώματα, με συγκαλύψεις και τώρα ως χειροκροτητής μία γενοκτονίας».
Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας συνδέεται άρρηκτα με την εξωτερική πολιτική και ρώτησε: «Δεν θα έπρεπε πριν από την άμυνα και την ασφάλεια να έχουμε συζητήσει στην Βουλή την εξωτερική πολιτική και όχι για να μας ενημερώνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης για μία νέα κούρσα εξοπλισμών;».
Κάνοντας κριτική στην εξωτερική πολιτική είπε: «Ποια εξωτερική πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση; Μήπως είναι μία πολυδιάσπαση ή ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική;». Ρώτησε εάν η κυβέρνηση αφού απέτυχε το ανούσιο δόγμα της απομόνωσης του Ερντογάν έφθασε να προσεγγίζει το Ισραήλ με την λογική ότι ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μου.
Κωνσταντοπούλου: Η άμυνα προϋποθέτει πρώτα από όλα λαό περήφανο και όχι μια κοινωνία εξαθλιωμένη
«Η άμυνα, η πατρίδα και η υπεράσπισή της, προϋποθέτει πρώτα από όλα λαό περήφανο, πολίτες ευτυχισμένους, φρόνημα στις ψυχές των ανθρώπων και όχι μια κοινωνία εξαθλιωμένη, απομονωμένη, περιθωριοποιημένη, όπως τη θέλετε εσείς. Η κοινωνία όλο το τελευταίο διάστημα δείχνει τον δρόμο και φωτίζει το μέλλον γιατί δεν δέχεται να συζητά μαζί σας αυτά που θέλετε εσείς» δήλωσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τον προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
«Είναι βέβαιο ότι προερχόμαστε και υπερασπιζόμαστε δύο διαφορετικούς κόσμους. Εμείς μιλάμε για τους ανθρώπους. Εσείς μιλάτε για τα λεφτά. Εμείς μιλάμε για την πατρίδα που αποτελείται πρώτα από όλα από τους ανθρώπους, τον λαό, τους πολίτες, εσείς μιλάτε για την άμυνα που την οραματίζεστε σαν εξοπλισμούς, όπλα, χρήματα, συμβάσεις διαφθοράς… χρήματα, χρήματα, χρήματα από αυτά που πηγαίνουν συνήθως σε μίζες, σίγουρα σε τσέπες και ποτέ στους πολίτες» σημείωσε.
Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών, την οποία χαρακτήρισε «έγκλημα», ενώ είπε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι «έχει και προσωπική ποινική ευθύνη». Προσέθεσε ότι «το πολιτικό προσωπικό προσπαθεί να αποσείσει τον έλεγχο και να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Μεθαύριο η ΚΟ της ΝΔ θα προσπαθήσει να στοιχειοθετήσει τους λόγους για να μην ελεγχτεί ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Μητσοτάκης από την προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε».
Υποστήριξε ότι «ο τόπος του εγκλήματος στα Τέμπη αλλοιώθηκε, με τρόπο δόλιο, εγκληματικό και εσείς αυτές τις ημέρες προσπαθείτε να το συγκαλύψετε και προσπαθείτε να αποφύγετε τον έλεγχο» ενώ σημείωσε ότι «το υλικό που προκάλεσε την έκρηξη… ήταν παράνομο, εύφλεκτο, μένει να προσδιοριστεί αν ήταν στρατιωτικό και αν σχετιζόταν με παράνομες επιχειρήσεις στρατιωτικές». Δήλωσε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει να μιλά «τη γλώσσα της αλήθειας» και να φέρνει στη Βουλή «αυτά που δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσουμε».
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει τι θα κάνει για τις συνεχόμενες γυναικοκτονίες» στη χώρα ενώ υπενθύμισε ότι του έχει καταθέσει «45 επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα». Για το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κ. Κωνσταντοπούλου διερωτήθηκε «με ποιο δικαίωμα πήγε να επισκεφτεί και να “αγκαλιάσει” έναν καταζητούμενο από το διεθνές ποινικό δικαστήριο, εγκληματία πολέμου, που ελέγχεται και για εγκλήματα και κατά της ανθρωπότητας».
«Είναι ωραίες οι κορώνες περί πατριωτισμού αλλά… η πατρίδα είναι εγγεγραμμένη στο Σύνταγμα μας και συνυφασμένη με τη δημοκρατία και τον λαό, με την ελευθερία ως κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «η Πλεύση Ελευθερίας συγκροτήθηκε για την εγγύηση συνθηκών ελευθερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα με χρέος 500 εκατ. ευρώ «που μας κάνει μαθήματα δια στόματος Μητσοτάκη, περί υπευθυνότητας». «Μα ποια υπευθυνότητα όταν χρωστάτε 500 εκατ. στις τράπεζες;», διερωτήθηκε. Για τις «εξοπλιστικές συμβάσεις» τόνισε ότι «είναι πηγή διαφθοράς και ιστορικά έχουν συντελέσει στην υπερχρέωση της χώρας μας». Επισήμανε ότι «την άμυνα της χώρας την εγγυήθηκε αυτός ο πολύ μεγάλος αν και μικρός λαός… και αντιστάθηκε και στα τανκς». «Την άμυνα της χώρας θα την εγγυηθεί ο λαός αυτής της χώρας που έχει υψηλό αίσθημα αγάπης για την Ελλάδα, τη χώρα που αξίζουμε και όχι τη χώρα του “πάμε και όπου βγει”» πρόσθεσε.
Ειδήσεις Σήμερα
- Βόλος: Στη φυλακή ο 61χρονος που θώπευσε ανήλικες αθλήτριες [βίντεο]
- Συνελήφθη ο Αντώνης Καφετζόπουλος για οπλοκατοχή – Τι λέει ο ίδιος;
- Μελάνια Τραμπ: Η επανεμφάνιση στην Ουάσιγκτον – Tο μήνυμά της για την αγάπη που τη βοήθησε σε δύσκολες στιγμές
- Γνωστός ηθοποιός απο το καστ της σειράς το «Σόι σου» έγινε για πρώτη φορά πατέρας!
- Βαλ Κίλμερ: Οι εμβληματικοί ρόλοι που τον έφεραν στην κορυφή του Χόλιγουντ [βίντεο]