Σε περίπου 12 δισ. ευρώ, ανέρχεται η μαύρη τρύπα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως παρουσίασε επικαλούμενος αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), κ. Αντώνης Κουρούκλης, στην έναρξη του 32ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της.
Κομβικής σημασίας για τη δημιουργία και την… ανάπτυξη της τρύπας, είναι η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή, η οικονομική αιμορραγία των ταμείων, από τις άτοκες καταθέσεις και το χρηματιστήριο έως τα δομημένα ομόλογα και το PSI. Επίσης ευθύνεται η ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του , ο φαύλος κύκλος των οφειλών του ενός φορέα στον άλλο και οι εθελούσιες εξόδους προσωπικού τραπεζών και ΔΕΚΟ.
Παράλληλα, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ, συνολικά υπερβαίνουν τις 350.000. Για την έκδοση σύνταξης, απαιτούνται από 6 έως και 24 μήνες.
Οι συνδικαλιστές επέκριναν το νέο ασφαλιστικό νόμο κάνοντας λόγο για «επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, ακόμη και σκοπιμότητα».
Συγκεκριμένα για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων ο κ. Κουρούκλης τόνισε «Η πίεση που δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό ασκείται από τους πολίτες ,επιτείνουν τη συσσώρευση και την καθυστέρηση, οδηγώντας στο χάος. Αυτό εκτός των άλλων οδηγεί σε ντροπιαστικές καταστάσεις και σε εντάσεις που συχνά καταλήγουν σε χειροδικίες και ξυλοδαρμούς.
Στην περίπτωση λοιπόν του Ε.Φ.Κ.Α. όχι μόνο δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω αλλά στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή των συντάξεων το αυστηρό χρονοδιάγραμμα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Η ολοκλήρωση του 40% των παλαιών συνταξιοδοτικών αποφάσεων έως το τέλος του 2016, στην περίπτωση λόγου χάρη του Ο.Α.Ε.Ε. και με δεδομένο πως η διαδικασία αφορά στην πλήρη σχεδόν επανεπεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου, σημαίνει ότι:
Ένας οργανισμός που λειτουργεί με το 50% του προσωπικού το οποίο διέθετε πέντε χρόνια πριν και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να καταβάλλει περίπου 22000 νέες συντάξεις το χρόνο και καθυστέρηση που φτάνει τις 40000 αιτήσεις, για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31/12/2016, θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί και καταχωρήσει στοιχεία γι άλλες 150000 περίπου παλαιές αποφάσεις. Έως 31 Μαρτίου 2017 θα πρέπει αυτές να έχουν επανυπολογιστεί πλήρως και αντίστοιχα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017 οφείλει να έχει ολοκληρώσει οριστικά το έργο του επανυπολογισμού περίπου 380000 παλαιών αποφάσεων! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ταμεία. Μόνο στο ΙΚΑ οι καταβαλλόμενες συντάξεις φτάνουν τα 1,3 εκατ.»