Γράφει ο Χάρης Αποστολόπουλος
Πράγματι η ελληνική κουζίνα είναι -για όσους τη γνωρίζουν- ένα επίγειος γαστρονομικός παράδεισος και όποιος τη δοκιμάζει δύσκολα την αποχωρίζεται. Αν και δεn διαθέτουμε τους φανατικούς πιστούς και τη δημοτικότητα της ιταλικής, της γαλλικής, της ιαπωνικής και εσχάτως της δανέζικης κουζίνας, η ελληνική κουζίνα έχει τη δική της «τεχνοτροπία» και ιδιαιτερότητα που την κάνει ξεχωριστή. Ουκ ολίγες ελληνικές «πατέντες», όπως το σουβλάκι, το τζατζίκι ή ο μουσακάς, γίνονται ανάρπαστα και έχουν μεγάλη απήχηση και εκτός των ελληνικών συνόρων!
Ωστόσο για να μην είμαστε… πλεονέκτες, όπως ακριβώς κάποιες δικές μας συνταγές κάνουν το γύρο του κόσμου, έτσι γίνεται και με άλλες γαστρονομικές λιχουδιές από άλλες χώρες του κόσμου, οι οποίες έχουν το δικό τους πιστό κοινό και απαντώνται σχεδόν σε κάθε χώρα γιατί είναι περιζήτητες.
Το EThe Magazine του EleftherosTypos.gr έφτιαξε τη λίστα με τα πιο δημοφιλή «πιάτα» της Υφηλίου, σας τα παρουσιάζει, αλλά και σας προτείνει τα ιδανικά μέρη για να τα απολαύσετε στην Αθήνα!
1.Πίτσα Ναπολιτάνα, Ιταλία
Αν και τα τελευταία χρόνια το… επίπεδο της πίτσας έχει ανέβει πολύ, με τις επιλογές σε ζύμη και υλικά να πληθαίνουν όλο και περισσότερο, η ναπολιτάνα παραμένει η πιο διάσημη και κλασική πίτσα όλων των εποχών. Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται μόνο θαλασσινό αλάτι, σιτάλευρο, 3 είδη φρέσκιας ντομάτας, ελαιόλαδο, μοτσαρέλα, βασιλικός, χειροποίητη ζύμη και αυστηρή χρήση ξυλόφουρνου.
The place to eat στην Αθήνα
Trattoria – Αναξαγόρα 19, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6253633
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα Καλωσορίζει το Barbarossa Athens: Ένας Νέος Γαστρονομικός Προορισμός
2.Μπέργκερ, Αμερική, Γερμανία
Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως κάθε χρόνο ξοδεύονται 20 δισεκατομμύρια δολάρια αποκλειστικά και μόνο από τους καταναλωτές χάμπουργκερ παγκοσμίως και τα… συμπεράσματα δικά σας! Ο συνδυασμός ψωμιού, κρέατος και σαλάτας, είναι τόσο αγαπητός παγκοσμίως, που ολόκληρες χώρες έχουν καταστρέψει τα οικοσυστήματά τους για να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερες αγελάδες!
The place to eat στην Αθήνα
Μπαρ Μπεε Κιου – Φρεαττύδος 13, Πειραιάς, τηλ. 210 4518129
3.Σούσι, Ιαπωνία
Το σούσι δεν είναι τίποτε άλλο από ωμό ψάρι, ωστόσο η τέχνη και η ιεροτελεστία που βρίσκονται πίσω από αυτό, το καθιστούν ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα στον κόσμο. Υγιεινό, θρεπτικό, εύγευστο και εμποτισμένο με τους… μύθους που διέπουν την ιαπωνική μακροζωία το σούσι μέρα με τη μέρα κατακτά όλο τον κόσμο!
The place to eat στην Αθήνα
Matsuhisa Athens Nobu – Απόλλωνος 40 (Ξεν. Astir Palace), Βουλιαγμένη, τηλ. 210 960510
4.Κρέπες, Γαλλία
Η κρέπα είναι μία πολύ λεπτή τηγανίτα που συνήθως γίνεται από αλεύρι σίτου. Η κατανάλωσή της είναι τόσο διαδεδομένη στη Γαλλία που θεωρείται εθνικό πιάτο, ενώ οι κρεπερί ανοίγουν η μία μετά την άλλη σε κάθε χώρα του κόσμου λόγω της μεγάλης τους ζήτησης. Οι κρέπες μπορούν να σερβιριστούν με ποικίλες γαρνιτούρες, είτε γλυκές με διάφορα ζαχαρώδη είτε αλμυρές. Ο τρόπος σερβιρίσματος εξαρτάται από την διατροφική φιλοσοφία κάθε περιοχής.
The place to eat στην Αθήνα
Feticcio – Ανδρέα Παπανδρέου 4, Γλυφάδα, τηλ. 210 894 0445
5. Ντονέρ κεμπάπ, Τουρκία
Ένα παραδοσιακό πιάτο πρόχειρου φαγητού που προέρχεται από τη γειτονική Τουρκία και σημαίνει «σούβλα που γυρίζει». Το ντονέρ κεμπάπ, είναι ένα πιάτο με κρέας, συνήθως αρνί ή μοσχάρι και σπανιότερα κοτόπουλο σε ψωμί ή πίτα, με ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι τουρσί, τσίλι και αποτελεί έναν όχι και τόσο μακρινό συγγενή του δικού μας «πίτα γύρο απ’ όλα». Είναι από τα πιο αγαπημένα έτοιμα φαγητά στον κόσμο.
The place to eat στην Αθήνα
Κεμπαπτζίδικον Κυρ Αρίστος – Συναγματάρχη Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 982 2320
6. Παέγια θαλασσινών, Ισπανία
Ένα αγαπημένο και πολύ δημοφιλές ισπανικό φαγητό, διάσημο σε όλον τον κόσμο. Η παέγια στην ουσία είναι ένα πιλάφι από ρύζι με σαφράν, μέσα στο οποίο συνδυάζεται κρέας, ή συνηθέστερα, θαλασσινά και λαχανικά. Συχνά περιέχει κοτόπουλο, χοιρινό κρέας ή κουνέλι (Ανάμικτη Παέγια).
Αν και θεωρείται το τυπικό ισπανικό έδεσμα, στην πραγματικότητα η ύπαρξή του μάλλον οφείλεται στο πέρασμα των Μαυριτανών από την Ισπανία. Πρόκειται δηλαδή για συνταγή με αραβικές καταβολές.
The place to eat στην Αθήνα
Para Siempre – Χάρητος 45, Κολωνάκι, τηλ. 210 7210155
7. Φαχίτας, Μεξικό
Αν και η αρκετά πικάντικη -για τα ελληνικά δεδομένα- μεξικανική κουζίνα δεν είναι τόσο συμπαθής συνήθως στο «άμαθο» στομάχι μας, οι φαχίτας έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας! Tα φαχίτας είναι ζεστή τορτίγια με γέμιση με κρέας, κρεμμύδι, γουακαμόλε, ξινόκρεμα και σάλτσα. Κι όσο κι αν υπόσχεστε στον εαυτό σας «άλλο ένα και τέλος», ξέρετε ότι ο δρόμος των φαχίτας, δεν έχει γυρισμό!
The place to eat στην Αθήνα
Μεξικάνος -Ευδήλου 15, Γουδή, τηλ. 210 7716900