Όταν η Apple έδωσε στην κυκλοφορία το «έξυπνο» ρολόι της, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο βιάστηκαν να προμηθευτούν τη νέα συσκευή και γρήγορα έγινε σαφές ότι το πιο δημοφιλές χαρακτηριστικό της ήταν η παρακολούθηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης αυτού που το φοράει.
Ξαφνικά, οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν…
- πόσα βήματα και πόσα χιλιόμετρα κάνουν,
- καθώς και πόσους ορόφους έχουν ανέβει,
- πόση ώρα στέκονται όρθιοι ή κινούνται,
- αλλά μπορούσαν να βλέπουν και τους χτύπους τους ανά λεπτό,
- είχαν πρόσβαση σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενώ
- μπορούσαν ακόμη και να κάνουν έλεγχο για κολπική μαρμαρυγή.
Το καταναλωτικό κοινό «επέβαλε» το… «ρολόι-γιατρό»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, αρχικά είχε δηλώσει ότι η εταιρία ήταν πολύ επιφυλακτική σχετικά με την προσθήκη της δυνατότητας παρακολούθησης της υγείας στο ρολόι, καθώς η ανάγκη να λάβουν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα μπορούσε να καθυστερήσει την καινοτομία. Όμως η ζήτηση των πελατών για παρακολούθηση της υγείας ήταν μεγάλη, κι έτσι η εταιρία άλλαξε σκεπτικό και άρχισε σιγά- σιγά να προσθέτει όλο και περισσότερες δυνατότητες παρακολούθησης της υγείας με κάθε νέα εκδοχή του ρολογιού.
Τα νέα μοντέλα θα ελέγχουν και τα επίπεδα του σακχάρου
Δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με αναφορές από την Κορέα, το νεότερο μοντέλο του ρολογιού της Apple, το νούμερο 7, καθώς και το νεότερο Samsung Galaxy Watch 4 θα διαθέτουν δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης γλυκόζης. Η δυνατότητα αυτή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το MIT, καθώς άνθρωποι με ή χωρίς διαβήτη, αντιλαμβάνονται ότι η διαρκής παρακολούθηση του σακχάρου είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία.
Βαρηκοΐα – Απώλεια ακοής: Τι την προκαλεί και σε ποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη
Μέτρηση του σακχάρου από αισθητήρες με υπέρυθρες ακτίνες
Και τα δύο ρολόγια υπόσχονται ότι η μέθοδος παρακολούθησης δεν θα χρειάζεται μέτρηση στο αίμα, καθώς θα διαθέτουν οπτικό αισθητήρα και το χαρακτηριστικό αυτό θα αφορά τόσο τους ανθρώπους με διαβήτη όσο και όσους δεν πάσχουν από διαβήτη. Αντίθετα με τις συσκευές διαρκούς καταγραφής γλυκόζης όπως το Freestyle Libre ή το Dexcom, τα ρολόγια αυτά θα επιτυγχάνουν την παρακολούθηση γλυκόζης μέσω αισθητήρων με υπέρυθρες ακτίνες.
Θα τα φορέσουμε… αλλά όχι άμεσα
Μιας και η τεχνολογία αυτή θα είναι πραγματικά πρωτοποριακή, θα είναι αδύνατον να παραδοθεί χωρίς έγκριση από τον FDA, κάτι που σημαίνει ότι και τα δύο ρολόγια θα πρέπει να περάσουν από διάφορες κλινικές δοκιμές πριν μπορέσουν να κυκλοφορήσουν για το κοινό. Οι κλινικές δοκιμές είναι χρονοβόρες και χρειάζονται μεγάλη χρηματοδότηση, συνδυασμός που μπορεί να σημαίνει καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, ιδιαίτερα εφόσον η τεχνολογία της παρακολούθησης γλυκόζης δεν θα είναι επεμβατική (δεν θα απαιτείται έλεγχος δείγματος από το αίμα).
Η παρακολούθηση του σακχάρου χωρίς «τρυπήματα» θα γίνει… μόδα;
Υπάρχουν, μάλιστα, πολλοί που αμφιβάλουν ότι οι εταιρίες θα τα καταφέρουν ή ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά μη επεμβατική τεχνολογία για την παρακολούθηση της γλυκόζης. Επιπλέον, η παράδοση αυτής της τεχνολογίας για μαζική κατανάλωση γεννά μια σειρά από εύλογα ερωτήματα:
- Η ευρεία ζήτηση θα οδηγήσει άραγε σε αύξηση ή μείωση της τιμής του;
- Θα οδηγήσει άραγε σε ραγδαία αύξηση των χρημάτων που χρειάζονται τα άτομα με διαβήτη για να παρακολουθήσουν την υγεία τους;
- Θα γίνει η παρακολούθηση του σακχάρου μόδα;
- Πως θα επηρεαστούν εταιρίες όπως ηAbbott και η Dexcom;
- Θα γίνουν άραγε οι ταινίες μέτρησης κάτι που ανήκει στο παρελθόν;
- Θα κληθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες να καλύψουν το κόστος των ρολογιών αυτών;
- Είναι δυνατόν να υπάρχει αξιόπιστη μη επεμβατική τεχνολογία για την παρακολούθηση του διαβήτη;
- Θα είναι εν τέλει μια θετική εξέλιξη για τους ανθρώπους με διαβήτη;
Θα καταφέρουν άραγε οι δύο εταιρίες να διαψεύσουν όσους αμφιβάλλουν για τα νέα ρολόγια; Εμείς, πάντως, θα περιμένουμε τα νέα τους με μεγάλο ενδιαφέρον…