Δικαιολογημένη η ανυπομονησία, όπως δικαιολογημένες και οι απορίες για ζητήματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων εμβολίων.
Το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού
Σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η προτεραιοποίηση του πληθυσμού για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού έχει ως εξής:
- Ξεκινούν με τους υγειονομικούς, καθώς και τους διαμένοντες και το προσωπικό κλειστών δομών, όπως οι οίκοι ευγηρίας.
- Ακολουθούν οι ηλικιωμένοι από 70 έως 85 ετών, με ειδικότερη προτεραιοποίηση ανά ηλικιακή πενταετία, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων.
- Σειρά παίρνουν οι χρονίως πάσχοντες με νόσους που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με την COVID-19. Τέτοια παραδείγματα είναι οι μεταμοσχευμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.
Ακολουθούν οι διαβητικοί ασθενείς
Οι ασθενείς με διαβήτη δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία αλλά στη δεύτερη μεγάλη κατηγορία χρονίως πασχόντων, που αναμένεται να εμβολιαστούν αφού προχωρήσει η διαδικασία και για όλα τα άτομα 60 – 69 ετών, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων.
Τέλη Απριλίου, Αρχές Μαΐου οι διαβητικοί
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η σειρά των πασχόντων με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 θα έρθει προς τα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο, ενώ στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα πρέπει, λογικά, να ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες ενδιάμεσου κινδύνου, όπως οι ασθενείς με Διαβήτη. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, δεν είναι απολύτως γνωστό, καθώς εξαρτάται από τη ροή των παραδόσεων των εμβολίων, όπως επίσης και από τη συμμετοχή των πολιτών να εμβολιαστούν. Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός.
Είναι τα εμβόλια ασφαλή;
Όλα τα εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούνται έχουν υποβληθεί σε αυστηρές μελέτες για να διασφαλίσουν ότι είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα. Συστήματα που επιτρέπουν σε όλες τις χώρες να παρακολουθούν ζητήματα ασφάλειας, λειτουργούν απαρέγκλιτα.
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Στις δοκιμές των εμβολίων ( τουλάχιστον όσων έχουν ήδη πάρει αδειοδότηση κυκλοφορίας), τα άτομα με διαβήτη που συμμετείχαν δεν έχουν αναφέρει σημαντικές παρενέργειες. Συνολικά, ορισμένοι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή ανέφεραν ήπιες παρενέργειες, όπως το ότι βιώνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, ήπιο λήθαργο, χαμηλό πυρετό. Αυτές οι ήπιες αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένοι μετά τα εμβόλια είναι τυπικές και δεν προκαλούν ανησυχία. Είναι αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιείται, όπως εσκεμμένα συμβαίνει με το εμβόλιο, δημιουργώντας την ικανότητα καταπολέμησης του ιού.
Γιατί πρέπει να κάνω το εμβόλιο;
Το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να προστατεύει εσάς, τους αγαπημένους σας και την κοινότητά σας. Θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας να καταπολεμήσει μια λοίμωξη COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι εάν εκτεθείτε στον κορωνοϊό, ο «ενισχυμένος» πλέον οργανισμός σας θα μπορεί να σας προστατεύσει και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να αρρωστήσετε ή να αντιμετωπίσετε σοβαρές επιπλοκές από τον ιό.
Μόνο οφέλη έχει το εμβόλιο για τους διαβητικούς
«Τα συνολικά οφέλη για άτομα με διαβήτη τύπο 1 και τύπου 2 υπερτερούν κατά πολύ του κινδύνου από τη μη λήψη του εμβολίου», δηλώνει ο Δρ Camillo Ricordi, επικεφαλής διευθυντής του Diabetes Research Institute (DRI) Foundation και κορυφαίος ειδικός στην έρευνα για το διαβήτη. Και εξηγεί: «…Ο διαβήτης σχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα του COVID-19, γεγονός που υποδηλώνει μια επείγουσα και συνεχή ανάγκη μετριασμού του κινδύνου σε αυτήν την κοινότητα. Είναι σημαντικό οι ασθενείς με διαβήτη να λαμβάνουν το εμβόλιο και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στους δύο τύπους διαβήτη».
Γιατί ο έλεγχος της γλυκόζης είναι τόσο κρίσιμος αυτή τη στιγμή;
Τα άτομα με διαβήτη δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με την COVID-19, αλλά σε λοιμώξεις οποιουδήποτε είδους – ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιακές – πλήττονται περισσότερο οι διαβητικοί ασθενείς σε σχέση με κάποιον που δεν έχει πρόβλημα υγείας. Επιπλέον, ο οργανισμός των διαβητικών ασθενών δεν επεξεργάζεται επαρκώς τη γλυκόζη κατά τη διάρκεια της ασθένειας, ενώ η ανοσολογική απόκρισή τους είναι ασθενέστερη. Επιπρόσθετα, η φλεγμονή αυξάνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί, ενώ σε περίπτωση συνύπαρξης άλλων νοσημάτων, λ.χ. καρδιαγγειακών, ο κίνδυνος απώλειας της ζωής αυξάνει δραματικά.
Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής