Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αναμφισβήτητα η μεταβολική πανδημία της εποχής μας, καθώς περισσότεροι από 465 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από τη νόσο στην παγκόσμια κοινότητα. Εκτιμάται, δε, ότι ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη θα αυξηθεί κατά 60% την προσεχή 20ετία. Αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη προσεγγίζει ταχύτατα το 1,5 εκατομμύριο!
Σε «πρώτο ρόλο» και οι επιπλοκές
Επιπλέον, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής μιας σειράς σημαντικών χρόνιων επιπλοκών:
- Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση,
- μη τραυματικός ακρωτηριασμός κάτω άκρων,
- περιφερική αγγειοπάθεια,
- έμφραγμα μυοκαρδίου,
- αμφιβληστροειδοπάθεια έως απώλεια της όρασης κλπ.
Τετραπλασιάστηκαν τα αντιδιαβητικά φάρμακα μέσα σε 30 χρόνια
Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα καταβάλλει έντονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την αναχαίτιση αυτής της πανδημίας, με ενίσχυση του θεραπευτικού οπλοστασίου μας με νέες αγωγές, που παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Έτσι ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 90 υπήρχαν 3 βασικές φαρμακευτικές αγωγές για τον ΣΔ, σήμερα αισίως διαθέτουμε 12(!) διαφορετικές εναλλακτικές αγωγές για την αντιμετώπιση και μείωση της υπεργλυκαιμίας. Εξ αυτών ήδη εννέα φαρμακευτικές αντιδιαβητικές κατηγορίες κυκλοφορούν στον τόπο μας!
Οι νέες αφίξεις
Αυτές οι νεότερες αντιδιαβητικές θεραπείες, οι οποίες αφορούν σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είναι:
- οι ινκρετινικές αγωγές (αναστολείς DPP-4 και αγωνιστές GLP-1) που βελτιώνουν τα επίπεδα κάποιων ορμονών που παράγονται από το έντερο των ασθενών μετά τη λήψη φαγητού, και
- οι αναστολείς SGLT-2.
Χάπια και ενέσεις για ρύθμιση του σακχάρου και παράλληλη απώλεια βάρους
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Οι αγωνιστές GLP-1 (που ενισχύουν σημαντικά τη δράση της ινκρετινικής ορμόνης GLP-1) είναι η πλέον προβεβλημένη και πλέον αποτελεσματική εκδοχή των ινκρετινικών αγωγών. Η αντιδιαβητική τους δράση συνοδεύεται και με σημαντική μείωση του σωματικού βάρους και γι’ αυτό αποτελούν προτιμώμενη θεραπευτική λύση για την αντιμετώπιση των παχύσαρκων διαβητικών.
Μια ένεση την εβδομάδα
Εδώ και ένα χρόνο, στο θεραπευτικό μας οπλοστάσιο έχει προστεθεί και ένας ενέσιμος αγωνιστής GLP-1 που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα με εξίσου θετικά αποτελέσματα, ενώ αναμένεται και δεύτερο αντίστοιχο σκεύασμα.
- Το πρώτο σκεύασμα είναι ο εβδομαδιαίος αγωνιστή Dulaglutide που συνδέθηκε με σημαντική μείωση των μειζόνων καρδιαγγειακών συμβαμάτων (πέραν της μείωσης του σακχάρου) ακόμη και σε ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
- Το αναμενόμενο δεύτερο σκεύασμα είναι ο εβδομαδιαίος αγωνιστής Semaglutide, που πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα. Το πολύ ενδιαφέρον με αυτό το σκεύασμα είναι ότι στις 68 εβδομάδες χορήγησης έδειξε μείωση 15% του σωματικού βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς.!!!
Σύντομα και σε εβδομαδιαίο χάπι
Περιμένουμε όμως και τα δισκία GLP-1 αγωνιστών που θα έχουν παρόμοια δράση με τους ενέσιμους αγωνιστές. Πράγματι, μελέτες δείχνουν ήδη ότι ένας από τους στόματος χορηγούμενος αγωνιστής (oral Liraglutide) έδειξε την ίδια αποτελεσματικότητα όσον αφορά την μείωση του σακχάρου και του σωματικού βάρους με το αντίστοιχο σκεύασμα ενέσιμης μορφής.
Φάρμακα για μείωση του σακχάρου, του βάρους και της υπέρτασης
Οι αναστολείς SGLT-2 ή φλοζίνες αναστέλλουν την αυξημένη, επί διαβήτη, απορρόφηση της γλυκόζης από τα νεφρικά σωληνάρια και συμβάλλουν στην γλυκοζουρία (στην αποβολή δηλαδή γλυκόζης με τα ούρα) άρα και στη μείωση του αυξημένου σακχάρου του αίματος. Οι αναστολείς SGLT-2 έχουν και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις και ευνοούν την απώλεια σωματικού βάρους, τη μείωση της υπέρτασης, τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών περιστατικών και επιπλοκών.
Φάρμακα με υψηλή καρδιοπροστασία και νεφροπροστασία
Αυτό επομένως που ξεχωρίζει τις νέες φαρμακευτικές αγωγές για τον διαβήτη σε σχέση με τις προηγούμενες κλασικές αντιδιαβητικές αγωγές (σουλφονυλουρίες, μετφορμίνη, ινσουλίνη κ.λπ.) είναι ότι παρουσιάζουν και ευρύτερες θετικές μεταβολικές, καρδιοπροστατευτικές και νεφροπροστατευτικές επιδράσεις και δεν εξαντλούνται μόνο στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής