Πολλές φορές αυτό πετυχαίνετε, τι γίνετε όμως όταν ο πόνος είτε επανέρχεται ξανά και ξανά, είτε άλλες φορές γίνετε χρόνιος;
Μήπως όλο αυτό τελικά ήρθε για να μας δείξει κάτι;
Μήπως όλο αυτό ήρθε για να μας διδάξει κάτι;
Έχουμε πότε προσεγγίσει αυτό τον σωματικό πόνο από την συναισθηματική του πλευρά;
Και εάν έχει συναισθηματική πλευρά, τί θέλει άραγε το σώμα μας να μας φωνάξει ;
Το πρωτόγνωρο παρόν που όλοι βιώνουμε, έχει φέρει στην επιφάνεια τόσο έντονα και τακτικά τους σωματικούς πόνους, με συνέπεια να παρατηρείται αυξημένη επισκεψιμότητα σε παθολόγους και αυξημένο αριθμό διαγνώσεων με συχνή αιτιολογία, το γενικευμένο άγχος.
Τα παρακάτω δεδομένα βασίζονται σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μετά από συνεργασία παθολόγων και ψυχολόγων, σύμφωνα με τα αιτήματα των ασθενών και την εξέλιξη τους μετά την παρακολούθηση των ασθενών έπειτα από την ολοκλήρωση ψυχοθεραπευτικών συνεδριών.
Ο πόνος μεταφράζεται ως εξής:
Πρώτα είναι ενέργεια
Μετά αντίληψη και
Τέλος φυσική εκδήλωση.
Ημικρανίες – Πονοκέφαλος
Ο πόνος στο κεφάλι σχετίζεται με τη χρόνια αποφυγή λήψη αποφάσεων.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες φαίνεται σε ένα λογικό επίπεδο να συνειδητοποιούν την κατάσταση, και το τί πραγματικά συμβαίνει γύρω τους, αλλά συναισθηματικά δεν μπορούν να πάρουν την απόφαση να το αλλάξουν.
Η πίεση και συνάμα σύγκρουση της λογικής και τους συναισθήματος, ιδιαιτέρα όταν η κατάσταση μέσα στα χρόνια δεν αλλάζει, φαίνεται να προκαλεί χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες.
Παρατηρείται συνηθέστερα σε σχέσεις ενήλικων παιδιών και γονέων, καθώς και σε γυναίκες που δεν νιώθουν καλά είτε μέσα στο γάμο είτε σε χρόνιες σχέσεις.
Πόνος στους ώμους.
Ο πόνος αυτός συνδέεται και συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, όταν «κουβαλάμε» ένα συναισθηματικό φορτίο.
Ξαφνικές αλλαγές που ταράζουν τα δεδομένα μας και προκαλούν συναισθηματική φόρτιση μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδιους πόνους στους ώμους.
Όταν αυτό πάρει έναν χρόνιο χαρακτήρα μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες, αφού μέσα στο χρόνο δεν το έχουμε λύσει.
Η συνηθέστερη ομάδα που υποφέρουν από τέτοιου είδος πόνου φαίνεται να είναι μητέρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα παιδιά τους είτε συναισθηματικές είτε κοινωνικές, όπου το σώμα τους δίνει την προειδοποίηση ότι εδώ κάτι ξεκινά όπου χρειάζεται προσοχή και φροντίδα.
Πόνοι στα δόντια και στα ούλα
Όταν καθημερινά η σκέψη έρχεται σε αντίθεση με τα συναισθήματα και μάλιστα δεν εκφράζεται, συνδέεται άμεσα με αυτού του είδους τους πόνους.
Μάλιστα οι πόνοι αυτή στη στοματική κοιλότητα φαίνεται να απεικονίζει συμπεριφορές ανθρώπων, σύμφωνα με τις οποίες έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να αλλάξουν κάποιες, καταστάσεις αλλά πότε δεν έχουν πάρει την απόφαση να τις οριστικοποιήσουν.
Οι πόνοι αυτοί φαίνεται να εκδηλώνονται κατά την πλειοψηφία τους στον αντρικό πληθυσμό, οι οποίοι συνηθέστερα δεν έχουν μάθει να εκφράζουν τις αδύναμες τους πτυχές, όπως είναι ο φόβος, η αγωνία, η ανησχία τους.
Πόνος στο στομάχι
Ο,τι αφορά τον πόνο αυτό έχει να κάνει με το συναίσθημα της μη ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
Τα άτομα που υποφέρουν από αυτή τη σωματική δυσφορία δείχνουν να νιώθουν για πολύ καιρό μη ολοκληρωμένα σε προσωπικό επίπεδο, άνθρωποί που έχουν την αίσθηση ότι κάτι τους λείπει, συναίσθημα που τους δημιουργεί την αίσθηση του κενού.
Μια συνεχόμενη προσπάθεια να βρουν το κομμάτι μέσα τους που τους λείπει, μια προσπάθεια να βρουν τον αυθεντικό τους εαυτό, η οποία φαίνεται να μην καταλήγει κάπου, αφήνοντας πίσω αυτή την έντονη αίσθηση του κενού, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί θλίψη.
Αυτός ο πόνος φαίνεται αφορά άντρες και γυναίκες ηλικίας περίπου 40 χρόνων, ηλικία όπου φαίνεται να γίνεται ο πρώτος προσωπικός υπολογισμός.
Πόνος που προκαλεί κούραση.
Ο «πόνος» αυτός σχετίζεται με την πλήξη, την αντίσταση και την άρνηση σε αυτό που χρειάζεται να προχωρήσετε.
Είναι αυτός ο πόνος που σε ακινητοποιεί να μην χάσεις την συνήθεια σου, σε καθηλώνει σε αυτή και δεν σε οδηγεί σε νέες εμπειρίες.
Είναι ο χαρακτηριστικός πόνος που προκαλείται από το σώμα όταν υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το επόμενο βήμα. Η ενδελεχής διερεύνηση του επόμενου βήματος και η συναισθηματική οριστικοποίησή του είναι αυτά τα δυο στοιχεία, που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του πόνου αυτού.
Από το περιοδικό FΖην που κυκλοφόρησε με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr