Η έρευνα αφορούσε περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες και στις έξι ηπείρους και τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η μυωπία τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2023, φτάνοντας στο 36% κατά μέσο όρο μεταξύ των ανηλίκων. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η αύξηση ήταν «αξιοσημείωτη» μετά την πανδημία της Covid-19.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό μυωπίας σε παιδιά και εφήβους ανέρχεται στο 38,28%, ενώ η επόμενη χώρα της Ε.Ε. που βρίσκεται στην κορυφαία 10άδα είναι η γειτονική Ιταλία με ποσοστό 33,15%. Την πρώτη θέση παγκοσμίως κατέχει η Ιαπωνία με ποσοστό 85,95% και ακολουθεί η Νότια Κορέα με 73,94%.
Περίπου ένα στα τρία παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 5 έως 19 ετών, σε όλο τον κόσμο έχει μυωπία, με τα περιστατικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παγκοσμίως να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 740 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Τα ευρήματα
Η συχνότητα εμφάνισης μυωπίας ήταν σημαντικά υψηλότερη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από ό,τι στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Το φύλο (κορίτσια), η διαμονή σε αστικές περιοχές της Ανατολικής Ασίας και το μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της μυωπίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεντρωτικής ανάλυσης των διαθέσιμων στοιχείων.
Η πανδημία Covid-19 μπορεί να έπαιξε ρόλο στην απότομη αύξηση μετά το 2020, εκτιμούν οι ερευνητές. Σχετικά με τις γεωγραφικές διαφορές, παρατηρούν ότι οι κάτοικοι της Ανατολικής και της Νότιας Ασίας γνώρισαν ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα την πιο απότομη αύξηση του επιπολασμού της μυωπίας.
Οι πληθυσμοί στην Ασία φαίνεται πως εμφανίζουν νωρίτερα μυωπία, πιθανότατα επειδή ξεκινάει νωρίτερα η εκπαίδευση των παιδιών – σε ηλικία δύο ετών. Οι αφρικανικοί πληθυσμοί παρουσιάζουν χαμηλότερο επιπολασμό μυωπίας, που πιθανώς αποδίδεται στα χαμηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού και στην καθυστερημένη έναρξη της τυπικής εκπαίδευσης, που συνήθως συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 6-8 ετών για τα περισσότερα παιδιά, όπως αναφέρουν.
Η μυωπία εμφανίζεται όταν ο βολβός του ματιού παραμορφώνεται και επιμηκύνεται, έτσι ώστε να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ της μπροστινής και της πίσω πλευράς του ματιού. Και όσο πιο μακρόστενο γίνεται το μάτι τόσο πιο δύσκολη είναι η μακρινή όραση, καθώς το είδωλο δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω του.
Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η μυωπία είναι πιθανότερο να εμφανιστεί αν τα παιδικά μάτια εστιάζουν συνεχώς σε κοντινά αντικείμενα, όπως τα βιβλία, οι οθόνες και άλλα αντικείμενα σε εσωτερικούς χώρους. Μια δεύτερη υπόθεση που εξετάζεται είναι ότι η αύξηση στη συχνότητα της μυωπίας οφείλεται σε μειωμένη έκθεση στο φυσικό φως, το οποίο επιδρά στο μάτι ώστε να σταματήσει η επιμήκυνση.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Η 10ΑΔΑ ΤΩΝ ΜΥΩΠΩΝ
Ιαπωνία 85,95%
Δημοκρατία της Κορέας 73,94%
Ρωσία 46,17%
Σιγκαπούρη 44,05%
Κίνα 41,11%
Ελλάδα 38,28%
Ιταλία 33,15%
Ινδονησία 32,68%
Μεξικό 32,48%
Μαλαισία 31,88%
Οι ενδείξεις που την προδίδουν
– δυσκολία στην ανάγνωση λέξεων από απόσταση, όπως η ανάγνωση του πίνακα στο σχολείο
– κοντινή απόσταση σε υπολογιστή ή τηλεόραση – εγγύτητα προσώπου σε κινητά και ταμπλέτες
– πονοκέφαλος
– έντονο και συχνό τρίψιμο ματιών
Ειδήσεις σήμερα
Μαύρη επέτειος: 24 χρόνια από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» με τους 81 νεκρούς
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παιδικά ποτήρια bamboo
ΣΥΡΙΖΑ: Και επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία ο Παύλος Πολάκης – Κατέθεσε υπογραφές και πόθεν έσχες