Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια με σημαντικές οικονομικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της χώρας μας την ευνοούν. Στην ουσία, πρόκειται για μια «χρυσή διέξοδο» των καπνοπαραγωγών που είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται, αλλά και γενικότερα των νέων αγροτών.
Η στέβια είναι ένα είδος φυτού με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του χρόνια τώρα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της αγοράς εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες.
Η συστηματική καλλιέργειά της μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 900-1.000 ευρώ ανά στρέμμα.
«Ο ρυθμός αύξησης των στρεμμάτων όσον αφορά στην καλλιέργεια στέβιας τα τελευταία χρόνια είναι 30 % έως 40%. Αντίστοιχος ρυθμός αύξησης παρατηρείται και στους παραγωγούς», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης.
Ο κ. Σταμάτης εξηγεί ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης καλλιέργειας, διότι όπως λέει, η Ελλάδα ήταν μια καπνοπαραγωγός χώρα. «Οι καλλιεργητές της στέβιας είναι κυρίως πρώην καπνοπαραγωγοί. Πέρυσι τρέξαμε ένα μεγάλο πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας στη Θράκη, όπου η εταιρία Παπαστράτος, μαζί με το συνεταιρισμό μας, βοήθησε πρώην καπνοπαραγωγούς στη μετάβαση από την καλλιέργεια καπνού στη στέβια. Η μετάβαση αυτή γίνεται με εύκολο τρόπο γιατί οι τακτικές που εφαρμόζουν οι καπνοπαραγωγοί με αυτές τις οποίες χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της στέβιας είναι ίδιες, όπως επίσης ίδια είναι και τα μηχανήματα. Ενας άλλος λόγος που η στέβια είναι κερδοφόρα είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η τάση της υγιεινής διατροφής γενικότερα, αλλά και η προτίμηση σε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες».
Στα καλά της καλλιέργειας της στέβιας, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas, είναι ότι έχει μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, δεν χρειάζεται ψεκασμούς, αλλά και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται είναι βιολογικά. «Ολο αυτό αφήνει ένα καλό αποτύπωμα στο περιβάλλον», επισημαίνει, προσθέτοντας: «Ακόμη και το εισόδημα του παραγωγού είναι πιο αυξημένο από το αντίστοιχο εισόδημα που εξασφάλιζε από την καλλιέργεια καπνού. Δηλαδή ένα στρέμμα στέβιας αφήνει 15%-20% παραπάνω κέρδος».
Ο συνεταιρισμός Stevia Hellas, που ιδρύθηκε το 2011 στη Φθιώτιδα, ακολουθεί αυστηρά καλλιεργητικά πρότυπα, αλλά και τις πιο σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους. Τα προϊόντα του ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς και εναρμονίζονται με τις ανάγκες των καταναλωτών.
Πώς όμως ξεκίνησε; «Το όραμά μας ήταν να δούμε ένα καλύτερο μέλλον στη περιοχή μας. Ηταν μια ομάδα ανθρώπων που έβλεπε ότι οι επιδοτήσεις τελείωναν. Μπαίναμε σε μια νέα εποχή, η καλλιέργεια του καπνού γενικότερα σταματούσε. Στο πλαίσιο λοιπόν της αναζήτησης μιας καλύτερης ημέρας, αποφάσισαν να συνεργαστούν. Ο σκοπός του συνεταιρισμού ήταν να δοθεί μέλλον σε κάποιους παραγωγούς που έβλεπαν συνεχώς το εισόδημά τους να μειώνεται. Πώς θα γινόταν αυτό; Μέσω της συνεργασίας. Αποφασίσαμε λοιπόν να ιδρύσουμε ένα συνεταιρισμό και στο τέλος επιλέξαμε την καλλιέργεια της στέβιας. Οι παραγωγοί είχαν την εμπειρία, ήρθαν σε επαφή μαζί μου και δημιουργήσαμε το συνεταιρισμό. Στην πραγματικότητα, ήρθαν σε επαφή δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο αγροτικός κόσμος, καθώς οι παραγωγοί ήταν καθαρά αγρότες, και ο επιχειρηματικός, αφού εγώ ήμουν στο επιχειρηματικό κομμάτι».
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Βασική, όπως τονίζει, ήταν, είναι και θα είναι η παράμετρος που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνίας.
«Θέλαμε να ενδυναμώσουμε την περιοχή μας, να πάρουμε εργάτες, να βρούμε συνεργάτες από τον τόπο μας. Αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό, γιατί πιστεύω ότι στη χώρα μας, αν θέλουμε να έχουμε πραγματική τοπική ανάπτυξη, θα πρέπει να ενισχύσουμε την περιφέρεια. Να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ανεργία. Ας μην ξεχνάμε ότι, όταν ξεκινήσαμε, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας στους νέους στην Ευρώπη, που άγγιζε το 47%».
Σήμερα η Stevia Hellas απαρτίζεται από 60 παραγωγούς στη Λαμία. Αντίστοιχα, έχει ιδρυθεί ένας συνεταιρισμός στη Θράκη, όπου οι καλλιεργητές στέβιας είναι περισσότεροι από 250.
Σε κάθε περίπτωση η στέβια, αυτό το πραγματικά πολύτιμο φυτό, ενδείκνυται για βιολογική ή ολοκληρωμένη παραγωγή, και έτσι θεωρείται πράσινη καλλιέργεια. Το κόστος προετοιμασίας είναι χαμηλό, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί εμπόδιο για την ενασχόληση με το αντικείμενο για κάποιον νέο καλλιεργητή. Μάλιστα, με βάση στοιχεία, το αρχικό κόστος ανά στρέμμα υπολογίζεται στα τετρακόσια ευρώ για τον πρώτο χρόνο, το οποίο τα επόμενα έτη έχει πτωτική πορεία. Η τιμή ανά κιλό αποξηραμένων φύλλων κυμαίνεται από 1 έως και 2,5 ευρώ, με την παραγωγή ανά στρέμμα να αρχίζει από 100-150 κιλά και να φτάνει σε 400-450 κιλά, εφόσον ο καλλιεργητής εφαρμόζει όλους τους κανόνες.
Οι δε τάσεις της διεθνούς αγοράς είναι αυξητικές και ο ρυθμός αύξησης πωλήσεων και ανάπτυξης των επιχειρήσεων στέβιας παγκοσμίως «τρέχει» σε ποσοστό της τάξης του 12% με 13%.
Ειδήσεις σήμερα
Λωρίδα … Έκτακτου Θανάτου: Οι παραβάσεις και τα τραγικά λάθη στη ΛΕΑ – Τι πρέπει να γίνεται
Ακριβό μου… ενοίκιο: Οι πίνακες με τις αυξήσεις στα μισθώματα σε όλη την Ελλάδα
Ανάλυση: Πόσο πιθανό είναι ο Πούτιν να πατήσει το «κουμπί»