Παρόλα αυτά, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και οι πραγματικές αντικειμενικές δυσκολίες οδήγησαν σε εμφάνιση προβλημάτων στους ασθενείς με υπάρχουσες ορθοπαιδικές παθήσεις ή σε εμφάνιση νέων ορθοπαιδικών προβλημάτων αυτό το διάστημα.
Επιπλέον, αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που έληξε η καραντίνα, εντούτοις πολλοί πάσχοντες από μυοσκελετικά προβλήματα εξακολουθούν να απέχουν από τα προγράμματα άσκησης, εκγύμνασης ή φυσιοθεραπείας που θα έπρεπε να ακολουθούν.
Τι συνέπειες είχε η διακοπή της άσκησης λόγω κορωνοϊού
Έχει σημασία, στο σημείο αυτό, να δούμε τι προέκυψε με την καραντίνα της περασμένης άνοιξης, ώστε να προσαρμοστούμε για το μέλλον… Η διακοπή, λοιπόν, της άσκησης λόγω άμεσης αναστολής λειτουργίας των γυμναστηρίων και των ανοικτών χώρων άθλησης και η διακοπή της φυσικοθεραπείας, κινησιοθεραπείας και αποκατάστασης δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στους ασθενείς που βρίσκονταν σε μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση.
Δεν μας «είδε» ο ήλιος, επιβαρύνθηκαν οι μυοσκελετικές βλάβες
Μια άλλη σημαντική επίπτωση στους ασθενείς με ορθοπαιδικά προβλήματα που εμφανίστηκε ήταν η μείωση της βιταμίνης D λόγω της μηδενικής ή περιορισμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
Αποκάλυψη: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τυλίγετε τα περισσεύματα φαγητού σε αλουμινόχαρτο
Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη προκειμένου το δέρμα μας να συνθέσει τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία, αλλά επίσης είναι εξαιρετική η συμβολή της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Το άγχος για τον κορωνοϊό «σωματοποιήθηκε» με προβλήματα στις αρθρώσεις
Η ανησυχία, ο φόβος και η ανασφάλεια για το τι μπορεί να επακολουθήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιδείνωσε ή ανέδειξε συμπτώματα πολλά από τα οποία παρέμειναν.
- Οι ρευματικές παθήσεις λ.χ. όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει αποδειχτεί ότι επιδεινώνονται όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε εποχή έξαρσης άγχους και αγωνίας.
- Η Ινομυαλγία, επίσης, από την οποία πάσχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, είναι η εμφάνιση εξαιρετικά έντονου μυϊκού πόνου σε διάφορα σημεία του σώματος ταυτόχρονα, λόγω πολύ έντονου stress.
Η προσπάθεια μείωσης του άγχους με συμβουλές, ψυχική υποστήριξη και ειδική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα ή ακόμα και να θεραπεύσει ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις με αυτοάνοση βάση.
Σηκώστε τους ηλικιωμένους από τον καναπέ…
Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι ασθενείς που έχουν υποστεί έκπτωση της μυοσκελετικής τους κατάστασης, ιδίως οι ασθενείς πολύ μεγάλης ηλικίας, καθώς έχουν την τάση να παρουσιάζουν αδράνεια και αντίδραση προς παραινέσεις για άσκηση και σωματική δραστηριότητα και – παράλληλα – έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνη D και φάρμακα για την οστεοπόρωση.