«Η κονσέρβα δεν είναι το πρόβλημα. Το ψάρι είναι που έχει πρόβλημα. Ετυχε να κάνουν τη μελέτη στις κονσέρβες. Το ζητούμενο, όμως, είναι ο τόνος αυτός καθαυτός. Θα επικοινωνήσουμε με τις αντίστοιχες Αρχές στις χώρες που έκαναν αυτούς τους ελέγχους για να δούμε πώς κατέληξαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα, για να αποφασίσουμε εάν θα χρειαστεί να κάνουμε κι εμείς περισσότερους ελέγχους. Γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε ενδείξεις για να το ψάξουμε παραπάνω», σημείωσε.
Ο ιδιαίτερα τοξικός υδράργυρος ανιχνεύθηκε σε αυξημένα επίπεδα σε κονσέρβες τόνου σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), κάτι που προκάλεσε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch που έκαναν την αποκάλυψη, το χαρακτήρισαν «σκάνδαλο δημόσιας υγείας», καταγγέλλοντας ότι στο 100% των δειγμάτων από 148 κονσέρβες τόνου που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκε δηλητηριώδης υδράργυρος.
Η έρευνα μάλιστα ανέφερε ότι σε πάνω από τις μισές κονσέρβες, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο ξεπερνούσε τα όρια που ισχύουν για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
Οι ΜΚΟ επισήμαναν μάλιστα έναν χειρότερο κίνδυνο. Μέσα στον ωκεανό, ο υδράργυρος αναμιγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο που ενδέχεται να μολύνει μεγάλα ψάρια – θηρευτές, όπως είναι ο τόνος, ο ξιφίας κ.ά.
ΠΙΘΑΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τα ψάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες και η κατανάλωσή τους επιβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα, (η μία εκ των οποίων θα πρέπει να αφορά λιπαρό ψάρι, όπως σαρδέλα ή σολομό, για τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).
Δείτε κι αυτό - Το γρήγορο τεστ που αποκαλύπτει αν σας λείπει ύπνος
Η ασφάλεια στην κατανάλωσή τους από τον ευρύ πληθυσμό εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα του ψαριού που καταναλώνουμε, λέει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Ζαμπέλας.
«Ο τόνος δεν είναι μια τροφή που λέμε εύκολα πως θα την εξαιρέσουμε. Για να αρχίσουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες και να δημιουργηθεί περισσότερο πρόβλημα συγκριτικά με τις ευεργετικές δράσεις, η κατανάλωση του τόνου θα πρέπει να είναι πάνω από 400 γραμμάρια την εβδομάδα. Που σημαίνει σχεδόν μισό κιλό τόνος. Δεν είναι εύκολο αυτό», καταλήγει ο καθηγητής.
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΣ
Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Γιώργος Φαρμακίδης επισημαίνει στον «E.T.» ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο κι είναι συχνή διαχρονικά η σύσταση των γιατρών προς τις εγκύους να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ψαριών-θηρευτών.
Υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων περιέχουν κυρίως τα μεγάλα ψάρια του Ατλαντικού και αυτά είναι που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες, αναφέρει ο ειδικός:
«Οι τόνοι από τον Ατλαντικό περιέχουν συχνά αυξημένες ποσότητες βαρέων μετάλλων, κυρίως υδραργύρου, λόγω βιομηχανικών λυμάτων», σημειώνει, εξηγώντας πως η κατανάλωση τέτοιων ψαριών από εγκύους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο έμβρυο, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών και άλλων εγκεφαλικών βλαβών.
Ο κ. Φαρμακίδης συνιστά στις εγκύους να αποφύγουν τον τόνο και άλλα μεγάλα ψάρια από τον Ατλαντικό και να προτιμούν ψάρια της Μεσογείου, που φαίνεται να είναι πιο ασφαλή.
Ειδήσεις σήμερα
Αμαλιάδα – Φως στο Τούνελ: Μαρτυρία – σοκ για την Ειρήνη και την μικρή αδερφή της – Τι απαντά η ίδια
Ο προκλητικός Τσίπρας επέστρεψε: Αντί απολογίας για Νovartis επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη
Αρκάς: Η αλλαγή ώρας και το Σαββατόβραδο [σκίτσο]
Ελλάδα-Αγγλία: Προσοχή! Πώς θα πάρετε τα τελευταία εισιτήρια!