Σύμφωνα με στοιχεία που παρέδωσε η Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι διακομιδές παιδιών στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί από τον περασμένο Μάιο. Πολλά από αυτά φαίνεται να έχουν προσβληθεί από μυκόπλασμα της πνευμονίας, μια πνευμονία που προκαλεί πυρετό και οζίδια στους πνεύμονες.
Η μυκοπλασματική πνευμονία, όπως και ο ιός RSV, προσβάλλουν περισσότερο τα παιδιά, σημειώνουν Kινέζοι αξιωματούχοι. Πρόκειται για ένα γνωστό παθογόνο του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου, το οποίο προσβάλλει το ρινοφάρυγγα, το φάρυγγα, την τραχεία, τους βρόγχους, τα βρογχιόλια και τις κυψελίδες. Επιμένουν πως δεν έχουν εντοπίσει κάποιο νέο παθογόνο το οποίο να προκαλεί τα συμπτώματα αυτά.
Οι αρμόδιοι ισχυρίστηκαν, επίσης, πως παρά την τεράστια αύξηση στις προσελεύσεις περιστατικών με λοίμωξη του αναπνευστικού, τα νοσοκομεία δεν έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα.
Καχυποψία
Στις περαιτέρω πληροφορίες που ζήτησε ο ΠΟΥ, οι κινεζικές Αρχές απάντησαν πως τα αυξημένα κρούσματα αποδίδονται στην εποχική γρίπη και σε άλλα συνηθισμένα μικρόβια και παθογόνα (π.χ. σε αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV, αδενοϊούς κ.λπ.).
Αποδίδουν μάλιστα τα αυξημένα κρούσματα στη μειωμένη ανοσία που έχουν τα παιδιά στην Κίνα απέναντι στους συνήθεις ιούς εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης μάσκας και των μέτρων κοινωνικής απόστασης που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι ο πρώτος χειμώνας για την Κίνα χωρίς lockdown στη μετά Covid-19 εποχή, τονίζουν οι αρμόδιοι.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Ωστόσο, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διατυπώνει τις επιφυλάξεις της. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» πως υπάρχει αυξημένη επιφυλακή και εγρήγορση λόγω έντονης καχυποψίας απέναντι στην Κίνα.
«Η χώρα αυτή δεν μας έχει συνηθίσει σε διαφάνεια γύρω από αυτά τα θέματα. Ολοι θυμόμαστε τη μυστικοπάθεια που υπήρχε σχετικά με τον κορονοϊό. Εχοντάς το αυτό υπόψη και έχοντας στο μυαλό μας και τα στεγανά που έχει αυτή η χώρα, θα πρέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πάραυτα να ξεκαθαρίσει το θέμα και με επιτόπιες ίσως εκτιμήσεις και εξετάσεις να δει εάν τα κρούσματα αυτά αφορούν συνηθισμένες ιώσεις και μικρόβια και τη συνηθισμένη έξαρση πνευμονιών και λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού που επισυμβαίνει τώρα το φθινόπωρο και το χειμώνα από γνωστά μικρόβια», σημειώνει ο επιστήμονας.
Πώς θα αποδειχθεί τι συμβαίνει πραγματικά;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζανάκη, δύο είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποδείξουν τι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα. Το πρώτο αφορά στην πληθυσμιακή και γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων και το δεύτερο έχει να κάνει με τη διερεύνηση των αιτιολογικών παραγόντων.
Συγκεκριμένα, εξηγεί: «Ο ΠΟΥ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν τα κρούσματα εντοπίζονται γεωγραφικά σε κάποια πόλη ή σε κάποιες πόλεις ή σε κάποιες περιοχές και, αν συμβαίνει αυτό, είναι ύποπτο. Και το δεύτερο είναι να καταφέρουν να “απομονώσουν” σε κάποιες από αυτές τις πνευμονίες τους αιτιολογικούς παράγοντες. Ποιος ιός δηλαδή ή ποιο μικρόβιο τις προκαλεί. Αυτό θα λύσει τα θέματα που αφορούν στην προέλευση αυτής της μυστήριας πνευμονίας και θα αποκλείσει διά παντός την πιθανότητα να βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια έκπληξη τύπου κορονοϊού», σημειώνει ο πνευμονολόγος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας δεν αποκλείει να ισχύουν οι ισχυρισμοί των Κινέζων και πράγματι η έξαρση των κρουσμάτων στα παιδιά να οφείλεται στη μετά lockdown εποχή, όπως λέει.
«Δεν αποκλείεται, επειδή έχει προηγηθεί η καραντίνα και το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων ήταν -τρόπον τινά- σε μια σχετική “ύπνωση”, να έχουν τώρα πιο πολλές ιώσεις. Το είχαμε κι εμείς αυτό το πρόβλημα πέρυσι. Είναι και το πιθανότερο. Εάν πρόκειται, όμως, για συνηθισμένες ιώσεις του χειμώνα που τις έχουμε κι εμείς εδώ, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε. Αν όμως στην ελάχιστη πιθανότητα υπάρχει κάτι το οποίο υποβόσκει, θα πρέπει ο ΠΟΥ να ξεκαθαρίσει το ζήτημα για να ησυχάσει κι ο κόσμος», καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.