Ανατομικά, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Ένα αφύσικο πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού. Κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα λέγεται βρογχοκήλη, ιδίως εάν η αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς υπερβαίνει τα 20 γραμμάρια.
Μια «γυναικεία» πάθηση
Η συχνότητα της βρογχοκήλης κυμαίνεται από 4-7% στον γενικό πληθυσμό ενώ η συχνότητά της είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες απ ό,τι στους άντρες. Επιπλέον, η ηλικία και η κύηση είναι δύο παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση της νόσου.
Παράγοντες που την πυροδοτούν
Τα συνήθη αίτια εκδήλωσης βρογχοκήλης είναι:
- η χαμηλή συγκέντρωση ιωδίου (οδηγεί στην ελάττωση των θυρεοειδικών ορμονών, αύξηση της θυρεοειδοτρόπoυ ορμόνης – TSH ) με αποτέλεσμα την υπερπλασία του αδένα.
- Το ιώδιο σε μεγάλες δόσεις
- Το λίθιο
- Οι θειογλυκοσίδες, που υπάρχουν στα λάχανα
Πως εκδηλώνεται η νόσος
Η βρογχοκήλη εκδηλώνεται με χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως δυσφαγία, δυσχέρεια στην αναπνοή, βραχνάδα στη φωνή, αίσθημα πίεσης στις φλέβες γύρω από τον θυρεοειδή ή την τραχεία ή το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, που συνοδεύεται από πρήξιμο της περιοχής. Επίσης, εκδηλώνεται με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, τα οποία θα αναλύσουμε διεξοδικά στη συνέχεια.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Διάγνωση της βρογχοκήλης – Εξετάσεις
Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου τα ενοχλήματα είναι τυπικά, η περιγραφή και μόνο των συμπτωμάτων αρκεί για να γίνει η διάγνωση της βρογχοκήλης. Η διάγνωση της νόσου βασίζεται κυρίως:
- Στο ιστορικό: Συνήθως η διόγκωση του θυρεοειδή είναι ένα τυχαίο εύρημα.
- Στην κλινική εξέταση: πρέπει να είναι πλήρης και συστηματική. Επιπλέον στην κλινική εξέταση του τραχήλου δεν πρέπει να παραλείψουμε την ακρόαση της περιοχής για τυχόν φυσήματα που συνήθως οφείλονται σε καρωτιδικές στενώσεις.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Αν η βρογχοκήλη είναι σχετικά μικρή, ίσως να μη χρειάζεται θεραπεία. Στο παρελθόν, χορηγούσαν στον ασθενή ιώδιο ή δισκία θυροξίνης. Κανένα όμως από τα δύο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό.
Ο γιατρός θα συνεχίσει να ελέγχει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα σας, καθώς μπορεί να εμφανίσετε υπερθυρεοειδισμό κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Αν υπάρχει περίπτωση κακοήθειας, αν η βρογχοκήλη εμφανίζει ευμεγέθεις όγκους ή αν συμπιέζει την τραχεία, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μεγαλυτέρου μέρους του θυρεοειδούς. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να ακολουθήσετε αγωγή με θυροξίνη εφ’ όρου ζωής.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση
- Επαρκής λήψη ιωδίου
- Χρήση ιωδιωμένου αλατιού
- Εφαρμογή προγραμμάτων ιωδιώσεως του νερού
- Παρεντερική χορήγηση ιωδίου
Εκτός των παραπάνω προληπτικών μέτρων η διακίνηση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της απλής βρογχοκήλης.