Χθες υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ βρέθηκαν για ακόμη μια φορά σε κινητοποίηση όταν αγοράκι 14 μηνών στην Κρήτη εμφάνισε συμπτώματα ηπατίτιδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ωστόσο, μωρό δεν έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα όπως τα παιδιά στη Βρετανία και άλλες χώρες που έχουν καταγράψει περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας, με αποτέλεσμα ο “συναγερμός” να λήξει.
Σύμφωνα με όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σήμερα το πρωί στον Σκάι, η Βρετανία είναι η χώρα με τα περισσότερα περιστατικά έως τώρα – περίπου 145 σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης – αλλά οι άλλες χώρες έχουν ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων. “Δεν φαίνεται να υπάρχει μετάδοση”, υπογράμμισε η κυρία Γκάγκα και επανέλαβε ότι “πρέπει να είμαστε ήρεμοι” και “να τηρούμε βασικούς κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό”.
Κλινικές οδηγίες κοινοποίησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που προέρχονται από την Αλαμπάμα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Τα κλινικά αρχεία αναλύθηκαν για εννέα συνολικά ασθενείς που εισήχθησαν σε παιδικό νοσοκομείο μετά την 1η Οκτωβρίου 2021. Η μέση ηλικία ήταν περί τα τρία χρόνια. Ο εμετός και η διάρροια ήταν τα συνηθέστερα συμπτώματα των ασθενών πριν τη εισαγωγή τους, ενώ κάποια παιδιά παρουσίαζαν, επίσης, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι ασθενείς είχαν διογκωμένο ήπαρ, μαζί με ίκτερο και κίτρινο χρώμα στα μάτια.
Όλοι οι ασθενείς έλαβαν αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων για τους ιούς ηπατίτιδας A, B και C, ενώ αποκλείστηκαν αρκετές άλλες αιτίες παιδιατρικής ηπατίτιδας και λοιμώξεων. Ωστόσο, ο αδενοϊός ανιχνεύθηκε σε όλους τους ασθενείς. Τρεις μικροί ασθενείς εμφάνισαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, δύο από τους οποίους υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.
Οι ΗΠΑ με βάση τα τελευταία δεδομένα μετρούν τουλάχιστον 18 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας που έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους γονεις, προσβάλλονται παιδιά ηλικίας <16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)
- Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων
- Κνησμό
- Αρθραλγία/μυαλγία
- Πυρετό
- Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος
- Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης
Οι γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.
Συστήνεται η συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης-υγιεινής :
- Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού),
- αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα),
- κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα),
- αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.),
- αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού,
- επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στον Βόλο: Δεν είχε δίπλωμα ο 26χρονος που έπεσε πάνω σε ΙΧ στη ΛΕΑ και σκότωσε 59χρονο
Σοκ στην Εκκλησία: «Εκοιμήθη» ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος
ΕΝΦΙΑ: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο [Αναλυτικοί πίνακες]
Ερχεται το leasing κατοικίας – Οι διαφορές με το στεγαστικό δάνειο