Την ίδια ακριβώς στιγμή ωστόσο, επιτροπή εμπειρογνωμόνων που λειτουργεί εν μέρει υπό την αιγίδα του ΠΟΥ δήλωσε ότι η ουσία είναι ασφαλής για κατανάλωση σε λογικές ποσότητες.
Τι είναι η ασπαρτάμη;
H ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη και ανακαλύφθηκε το 1965 από τον Αμερικανό χημικό James Schlatter.
Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1974 για χρήση ως επιτραπέζιο γλυκαντικό και ως πρόσθετο σε τσίχλες, δημητριακά πρωινού και ξηρές βάσεις για τρόφιμα.
Γιατί έγινε ένα από τα πιο δημοφιλείς γλυκαντικά;
Παρά την έντονη γλυκύτητα της, η ασπαρτάμη έχει σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία και δεν έχει πικρή επίγευση όπως η ζαχαρίνη. Aυτά, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά την έφεραν πρώτη στις προτιμήσεις των καταναλωτών που προσέχουν την διατροφή τους ή επιθυμούν να απομακρύνουν την ζάχαρη από την διατροφή τους.
Aspartame, one of the world’s most popular sweeteners, is a ‘possible carcinogen’ but it remains safe to consume at already-agreed levels, according to two groups linked to the World Health Organization https://t.co/60Ezwm7V8g pic.twitter.com/IHsGTFx8nU
— Reuters (@Reuters) July 14, 2023
Τι γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις της ασπαρτάμης στην υγεία;
Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ: Αύξηση στη θετικότητα των αναπνευστικών ιώσεων
Στη νέα αξιολόγηση, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ κατατάσσει την ασπαρτάμη ως “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο”, κατάταξη που έρχεται δεύτερη από τις τέσσερις κατηγορίες κινδύνου για τον καρκίνο που έχει θεσπίσει.
Στηρίζεται σε τρεις άλλες μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση τεχνητά γλυκαντικών ποτών με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος ή θανάτου από καρκίνο του ήπατος, καθώς και σε “περιορισμένες” ενδείξεις ότι η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα.
Τι είπε η ομάδα εμπειρογνωμόνων;
Η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA), η οποία διοικείται από κοινού από τον ΠΟΥ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, διενήργησε ανεξάρτητη επισκόπηση των πιθανών κινδύνων της ασπαρτάμης.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία ότι η ασπαρτάμη προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο δεν ήταν πειστικά και συνέστησε περισσότερη έρευνα.
Προς το παρόν, η επιτροπή επαναβεβαίωσε τις υφιστάμενες οδηγίες της – ότι είναι αποδεκτή η κατανάλωση έως 40 χιλιοστογραμμάρια ασπαρτάμης ημερησίως ανά κιλό σωματικού βάρους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων και Ασφάλειας έχει την ίδια γνώμη
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία δήλωσε ότι διαφωνεί με τα συμπεράσματα της IARC και πως έχει εντοπίσει ελλείψεις στις μελέτες στις οποίες βασίστηκε η υπηρεσία προτείνει υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης – 50 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό βάρους.
Η οδηγία για την ημερήσια πρόσληψη
Ένα κουτάκι αναψυκτικού διαίτης περιέχει 200 χιλιοστόγραμμα έως 300 χιλιοστόγραμμα ασπαρτάμης.
Έτσι, ένας ενήλικας που ζυγίζει 70 κιλά (154 λίβρες) θα μπορούσε να καταναλώνει εννέα έως 14 την ημέρα πριν υπερβεί το όριο της JECFA.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι το άτομο δεν καταναλώνει άλλες πηγές ασπαρτάμης, η οποία αποτελεί συστατικό σε χιλιάδες τρόφιμα και ποτά – συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών πρωινού, των τσίχλας και του γιαουρτιού – καθώς και σε ορισμένα φάρμακα.
Ακολουθεί μία λίστα με τα πιο δημοφιλή προϊόντα του εμπορίου που περιέχουν ασπαρτάμη:
Αναψυκτικά διαίτης: Πολλές μάρκες αναψυκτικών διαίτης χρησιμοποιούν ασπαρτάμη ως υποκατάστατο ζάχαρης για να προσφέρουν γεύση χωρίς πρόσθετες θερμίδες.
Ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή διαίτης: Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή διαίτης, όπως αρωματισμένο νερό, παγωμένα τσάγια, αθλητικά ποτά και ενεργειακά ποτά.
Τσίχλες χωρίς ζάχαρη: Η ασπαρτάμη είναι ένα δημοφιλές συστατικό στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Επιδόρπια και σνακ χωρίς ζάχαρη: Μπορείς να βρεις ασπαρτάμη σε διάφορα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη όπως μπισκότα, κέικ, πουτίγκες και ζελέ light.
Καρυκεύματα χωρίς ζάχαρη: Ορισμένα καρυκεύματα όπως το κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, οι σάλτσες για σαλάτες και τα σιρόπια μπορεί να περιέχουν ασπαρτάμη.
Καραμέλες χωρίς ζάχαρη: Πολλές καραμέλες χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιούν ασπαρτάμη για να προσφέρουν γλυκύτητα χωρίς να προσθέτουν ζάχαρη.
Μείγματα στιγμιαίων ροφημάτων: Ορισμένα μείγματα ροφημάτων σε σκόνη, όπως το παγωμένο τσάι σε σκόνη ή η λεμονάδα, μπορεί να περιέχουν ασπαρτάμη ως γλυκαντικό.
Γιαούρτια: Ορισμένες μάρκες γιαουρτιών με χαμηλές θερμίδες ή χωρίς ζάχαρη μπορεί να περιλαμβάνουν ασπαρτάμη ως υποκατάστατο ζάχαρης.
Παγωτό χωρίς ζάχαρη και κατεψυγμένα επιδόρπια: Η ασπαρτάμη μπορεί να βρεθεί σε ορισμένες μάρκες παγωτού χωρίς ζάχαρη και παγωμένο γιαούρτι.
Διαιτητικά/με λίγες θερμίδες προϊόντα διατροφής: Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται συχνά σε μια ποικιλία διαιτητικών ή χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες προϊόντων διατροφής, όπως shake αντικατάστασης γεύματος, μπάρες πρωτεΐνης και διαιτητικά σνακ.
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον καύσωνα και τον καιρό
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: 4χρονο αγοράκι κατέρρευσε σε παραλία της Χαλκιδικής – Νοσηλεύεται διασωληνωμένο
Κοινωνικός Τουρισμός: Αιτήσεις από σήμερα για 25.000 συνταξιούχους – Ποιοι οι δικαιούχοι