Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τεστ μπορεί να αξιολογήσει την ποιότητα των εμβρύων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο και ελπίζουν ότι η μη επεμβατική αυτή μέθοδος θα βοηθήσει τελικά στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Το νέο τεστ, σύμφωνα με την Daily Mail ανιχνεύει μικρά σωματίδια γενετικού υλικού που ονομάζονται exRNA, τα οποία παραμένουν στο υγρό στο οποίο αναπτύσσονται τα νεαρά έμβρυα. Αντί να βασίζεται σε βιοψίες εμβρύων, η νέα μέθοδος λειτουργεί παρόμοια με τις εξετάσεις αίματος, ανιχνεύοντας τα exRNA σε ένα δείγμα υγρού. Αυτό σημαίνει ότι η νέα μέθοδος είναι μη επεμβατική και δεν περιλαμβάνει κανένα επιπλέον βήμα εκ μέρους των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
«Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ήδη αρκετά δύσκολη, οπότε ήταν εξαιρετικά σημαντικό για εμάς η έρευνά μας να μην παρεμβαίνει σε αυτή την ήδη δύσκολη διαδικασία», δήλωσε η Αϊρίν Σου, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
«Αυτή τη στιγμή, ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να προβλέψουμε την έκβαση ενός εμβρύου περιλαμβάνει την εξέταση και τη μέτρηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του ή τη λήψη κυττάρων, αλλά και οι δύο μέθοδοι έχουν περιορισμούς», πρόσθεσε η ερευνήτρια.
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ερευνητές εντόπισαν 4.000 διαφορετικά μόρια exRNA για καθένα από τα πέντε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης ενός εμβρύου
Χρησιμοποιώντας αυτό το εύρος μορίων μπόρεσαν στη συνέχεια να μετρήσουν τη μορφολογία – τη μορφή, το σχήμα και τη δομή – του εμβρύου με την ίδια ακρίβεια όπως οι πιο επεμβατικές εξετάσεις.
Ο καθηγητής Σενγκ Ζονγκ, ειδικός στη βιομηχανολογία από τη Σχολή Μηχανικών του πανεπιστημίου, δήλωσε: «Μας εξέπληξε το πόσα exRNA παράγονται τόσο νωρίς στην εμβρυϊκή ανάπτυξη και πόση από αυτή τη δραστηριότητα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε χρησιμοποιώντας ένα τόσο μικρό δείγμα. Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε να αναλύσουμε ένα δείγμα από το εξωτερικό ενός κυττάρου και να αποκτήσουμε απίστευτες γνώσεις για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του», πρόσθεσε.
Στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Genomics», οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί εάν το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες.
«Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα, ελπίζουμε ότι η συνολική διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα απλοποιηθεί, θα γίνει πιο αποτελεσματική και τελικά λιγότερο βασανιστική για τις οικογένειες που αναζητούν αυτή τη θεραπεία», κατέληξε η Σου.
Ειδήσεις σήμερα
Οι gamers είναι φανατικοί καταναλωτές σε περιόδους εκπτώσεων – Τί αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα
Γεωργία Σακκά: Ποια είναι η «Βασίλισσα» στο Πατρινό Καρναβάλι 2024 [Εικόνες]
Γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια ανακοίνωσε ότι περιμένει το πρώτο της παιδί