Το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου αλλάζει τους ηλικιακούς περιορισμούς, αφού δίνει τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ετσι, η βασική αλλαγή στο νέο πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας μιας γυναίκας για εξωσωματική γονιμοποίηση από τα 52 χρόνια που ισχύει σήμερα στα 54 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ο «Ελεύθερος Τύπος» ανέδειξε το φαινόμενο μετάβασης στην Αλβανία από πολλά ζευγάρια με σκοπό την εξωσωματική γονιμοποίηση, μιας και το όριο ηλικίας στη γειτονική χώρα είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες.
Παράλληλα με την αύξηση του ορίου ηλικίας, το νέο πλαίσιο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ετοιμάζει η οδός Αριστοτέλους περιλαμβάνει πολύ σημαντικές ρυθμίσεις. Ετσι, η κρυοσυντήρηση ωαρίων θα επιτρέπεται όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάριά τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το θελήσουν. Επίσης, καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί, ενώ θα επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/συντρόφου, η οποία έως σήμερα είναι αναγκαία, περιορίζοντας τις ελευθερίες μιας γυναίκας. Την ίδια στιγμή, διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Με τις αλλαγές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ευοδώνονται προσπάθειες ετών της ιατρικής κοινότητας, σχολιάζει στον «Ε.Τ.» ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, γιατρός αναπαραγωγής, πρόεδρος του Δ.Σ. του «Μητέρα» και ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρίας κατά της υπογεννητικότητας HOPEgenesis, Στέφανος Χάνδακας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση του ορίου ηλικίας της γυναίκας για εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύ σημαντική, καθώς με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής δίνεται η δυνατότητα σε μια γυναίκα να τεκνοποιήσει και σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία. «Σκεφτείτε τη δεκαετία του ’70 η μέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού ήταν τα 26 έτη, σήμερα είναι τα 36 έτη. Η εναρμόνιση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι ένα σωστό βήμα», αναφέρει. Σημειώνει, δε, ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη σήμερα είναι τα 50-52 έτη, ενώ στην Αμερική δεν υπάρχει όριο ηλικίας, μόνο κριτήρια κατά περίπτωση. Ερωτηθείς σχετικά με το εάν ενδείκνυται ιατρικά να υποβληθεί μια γυναίκα σε εξωσωματική γονιμοποίηση στα 54 της, τονίζει ότι αυτό που φάνηκε – για αυτό και η Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής πρότεινε την αλλαγή του ορίου ηλικίας- είναι πως οι κίνδυνοι δεν αυξάνονται από τα 52 στα 54. «Υπάρχουν οφέλη, αλλά δεν αλλάζει η διετία τους κινδύνους», αναφέρει.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Το μεγάλο πλεονέκτημα του προωθούμενου νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Χάνδακα, είναι ότι η γυναίκα μπαίνει στο επίκεντρο, αναδεικνύεται και ανεξαρτητοποιείται από τον σύζυγό της, καθώς έως σήμερα πρέπει να έχει τη συναίνεσή του να χρησιμοποιήσει ωάρια που έχει επιλέξει να καταψύξει. «Στόχος είναι να ενοποιηθεί η Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες», σημειώνει τονίζοντας τα πολύ σημαντικά θέματα που «αγγίζει» το νομοσχέδιο, όπως τα άτομα με HIV που θα μπορούν στο εξής να κάνουν χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ειδήσεις σήμερα
Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν στις 9 Μαΐου; Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για τον πόλεμο
Πάτρα: Νέα τροπή στο θάνατο της Μαλένας – Πώς προκλήθηκε η λευχαιμία