Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τον σχεδιασμό που υπάρχει για μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα που ήδη αναπτύσσεται πιλοτικά από την ΗΔΙΚΑ και αναμένεται να «λύσει τα χέρια» των γιατρών διευκολύνοντας τις διαγνώσεις.
Η πλατφόρμα αυτή, που θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως διάγνωση απεικονιστικών εξετάσεων, όπως μαγνητικές τομογραφίες και αξονικές, από γιατρούς άλλων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη:
«Ολες οι ψηφιακές απεικονιστικές εξετάσεις θα ανεβαίνουν σε μία ενιαία πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ με πολύ υψηλή ανάλυση. Ο γιατρός μπορεί επιτόπου να ζητήσει τη συνδρομή συναδέλφου από άλλο νοσοκομείο να τη δει και να θέσει διάγνωση. Αυτό πιστεύω ότι θα επιφέρει μεγαλύτερη επιτάχυνση της διάγνωσης και θα έχει θετική επίδραση στη μέση αναμονή στην εφημερία».
Αυτή η προσέγγιση είναι κρίσιμη, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, λόγω της έλλειψης ακτινολόγων, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου συχνά χρειάζονται δύο ή τρεις ώρες για τη διάγνωση μιας εξέτασης, επιμηκύνοντας τους χρόνους παραμονής των ασθενών στα επείγοντα.
Έρευνα: Χρόνια λοίμωξη του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ
Οι πέντε άξονες
Η νέα πλατφόρμα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου πέντε αξόνων που περιλαμβάνει:
- Ενίσχυση προσωπικού: Προσλήψεις τραυματιοφορέων και γιατρών
- Κτιριακές ανακαινίσεις: Βελτίωση των υποδομών στα ΤΕΠ
- Ενίσχυση εξοπλισμού: Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ
- Οργανωτικές αλλαγές: Αναδιοργάνωση του συστήματος ενημέρωσης
- Ψηφιακή αναβάθμιση: Εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων, όπως η προαναφερθείσα πλατφόρμα.
500 τραυματιοφορείς μέσω ΔΥΠΑ
Πέρα από την ψηφιακή αναβάθμιση, επίκειται και κάλυψη βασικών ελλείψεων, όπως είναι οι ελλείψεις τραυματιοφορέων, σύμφωνα με τον Αδωνη Γεωργιάδη: «Η έλλειψη τραυματιοφορέων μπορεί να καθυστερήσει έναν ασθενή δύο ή και τρεις ώρες. Αυτό το καλύψαμε με την πρόσληψη 500 επιπλέον τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ», ανέφερε συγκεκριμένα. Ο υπουργός σημείωσε πως με τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις στόχος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής να μειωθεί από τις 10 ώρες σε 5-6 ώρες μέχρι το Πάσχα του 2025, πλησιάζοντας τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές των 4 ωρών.