Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας ο οποίος είναι διεθνώς αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου. Δυστυχώς, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο, ενώ η συχνότητα των νεοεμφανιζόμενων περιπτώσεων αυξάνεται δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι τα επόμενα 20 χρόνια αυτή η επίπτωση θα αυξηθεί κατά περίπου 60% σε παγκόσμιο επίπεδο αν δεν ληφθούν μέτρα για να ανακοπεί αυτό το φαινόμενο.
Αυξημένα τα περιστατικά καρκίνου σε νεαρότερα άτομα
Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι σε πολλές χώρες του κόσμου την τελευταία εικοσαετία παρατηρείται αύξηση κάποιων τύπων καρκίνου που συσχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως είναι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού, του μαστού, του νεφρού, του ενδομητρίου, του παγκρέατος, του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως, σε εφήβους και νέους ενήλικες.
Παχυσαρκία και καρκίνος. Στο «κόκκινο» η Ελλάδα
Τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ελλάδα, δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των ενηλίκων και το 85% των εφήβων δεν ασκούνται επαρκώς, ενώ σχεδόν το 60% των ενηλίκων είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα. Ο συνδυασμός αυτού του ποσοστού με το υψηλό ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν ακόμη, έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην επίπτωση του καρκίνου στη δημόσια υγεία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την παρέμβαση της Πολιτείας υπέρ της πρωτογενούς πρόληψης.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο
Τα θετικά νέα είναι ότι – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του καρκίνου – ένα ποσοστό από 30% έως 50% των πιο συχνών καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
9 συμβουλές που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες
- Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος σε όλη τη ζωή σας. Αποφύγετε να πάρετε βάρος σε οποιαδήποτε ηλικιακή περίοδο.
- Ασκηθείτε: για τους ενήλικες συνιστώνται 150-300 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης (π.χ. σχετικά γρήγορο περπάτημα) ή 75-150 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα (ή συνδυασμός των δύο δραστηριοτήτων). Ιδανικά, θα πρέπει να φτάνετε ή και να ξεπερνάτε το ανώτατο όριο των 300 λεπτών, κάθε εβδομάδα. Για παιδιά και εφήβους συνιστάται μέτριας ή έντονης έντασης άσκηση τουλάχιστον 1 ώρα κάθε μέρα. Η καθιστική ζωή θα πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφεύγεται η ψυχαγωγία που βασίζεται σε ακινησία μπροστά σε κάποια οθόνη (τηλεόραση, tablet, smartphone).
- Ακολουθήστε μια υγιεινή (μεσογειακού τύπου) διατροφή σε όλες τις ηλικίες.
Συγκεκριμένα, καταναλώστε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, σε λογικές ποσότητες, έτσι ώστε να φτάσετε και να παραμείνετε στο ιδανικό σωματικό βάρος. Προτιμήστε λαχανικά και φρούτα όλων των ειδών και των χρωμάτων, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς.
Περιορίστε σημαντικά τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. λουκάνικα, μπέικον, κρέας σε κονσέρβα κ.λπ), τα σακχαρούχα αναψυκτικά, καθώς και τα υπέρ-επεξεργασμένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα τα οποία συχνά περιέχουν πολλές θερμίδες, μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες. - Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αν κάποιος επιλέξει να πιεί αλκοόλ, η επιτρεπόμενη ποσότητα είναι 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή 2 για τους άντρες.
- Έχετε κατά νου ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.
- Αποφύγετε το κάπνισμα.Καλό δε είναι να θυμάστε ότι ο κίνδυνος καρκίνου αφορά και το παθητικό κάπνισμα.
- Οι μητέρες, εφόσον μπορείτε, θα πρέπει να θηλάζετε τα παιδιά σας.
- Προστατεύεστε πάντα από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
- Εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας Β και του ιού HPV.
Οι παραπάνω οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούνται και από τους επιβιώσαντες από καρκίνο.
Πολλαπλά τα οφέλη στην υγεία από την αλλαγή του τρόπου ζωής
Επιπλέον, αυτός ό ίδιος τρόπος ζωής συμβάλλει και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και των χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων. Των χρόνιων δηλαδή νοσημάτων τα οποία μαζί με τον καρκίνο αποτελούν την ομάδα των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, που είναι η αιτία για πάνω από το 70% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως.
Αναγκαία η ανακατανομή των δαπανών, υπέρ της πρόληψης
Σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πρόληψη αποτελεί μακροπρόθεσμα την πιο αποδοτική στρατηγική για τον έλεγχο του καρκίνου. Για κάθε 10 δολάρια που επενδύονται στην πρόληψη, εξοικονομούνται 100 δολάρια από τη θεραπεία της μεταστατικής νόσου. Και όμως, εν αντιθέσει με αυτούς τους αριθμούς, τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν το 80% των συνολικών δαπανών για την υγεία στη θεραπεία των ασθενειών και μόνο ένα 3% των δαπανών αυτών στην πρόληψη των ασθενειών.
Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο