Σε έρευνα του Νοεμβρίου του 2020, το 72% από 1.000 Αμερικανούς που ερωτήθηκαν δήλωνε ότι δούλευε εν μέσω πανδημίας από το κρεβάτι, ενώ ο 1 στους 10 ανέφερε πως περνούσε στο κρεβάτι 24 με 40 ώρες – ή παραπάνω- μέσα στην εβδομάδα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρακτική είναι επίσης ιδιαίτερα αγαπητή, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νεαρότερους εργαζόμενους που είναι πιθανό να μένουν σε μικρά σπίτια χωρίς έναν ιδανικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου.
Οι Άγγλοι εργαζόμενοι, ηλικίας 18-34 ετών, αποδείχτηκε σε αντίστοιχη έρευνα πως είναι 2 φορές πιο πιθανό να προτιμήσουν να εργαστούν από το κρεβάτι, αντί για ένα γραφείο με καρέκλα στο σπίτι τους.
Φυσικά, για την τάση αυτή δεν ευθύνεται μόνο η έλλειψη του κατάλληλου χώρου ή εξοπλισμού στα σπίτια, αλλά και η αίσθηση θαλπωρής που μας προσφέρει το κρεβάτι, ειδικά το χειμώνα.
Δεν είναι τυχαίο που στο Instagram κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες το hashtag #WorkFromBed («εργασία από το κρεβάτι»), μέσω του οποίου πολλοί εκφράζουν τη χαρά τους για την νέα αυτή δυνατότητα.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, μακροπρόθεσμα, η τακτική αυτή έχει επιπτώσεις τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία.
Πρώτα απ’ όλα, η εργασία από το κρεβάτι αποτελεί έναν «εργονομικό εφιάλτη»: Η στάση του σώματός μας είναι κατά βάση λάθος, και, παρά το γεγονός ότι ακουμπάμε σε μαλακά μαξιλάρια και στρώματα, η σπονδυλική μας στήλη δεν υποστηρίζεται σωστά.
Ειδικά οι νεότεροι, οι οποίοι λόγω φυσικής κατάστασης είναι λιγότερο πιθανό να αντιληφθούν μέσω του πόνου την επιβάρυνση στον αυχένα, τους μηρούς και την πλάτη τους, είναι πιο επιρρεπείς στο να κάθονται με το χειρότερο δυνατό τρόπο στο κρεβάτι για πολλές ώρες, προκαλώντας, μακροπρόθεσμα, ζημιά στο σώμα τους.
Όσον αφορά την ψυχική και πνευματική μας ευεξία, η δουλειά από το κρεβάτι αποτελεί και πάλι παγίδα: Όσο πιο πολλές δραστηριότητες κάνουμε στο κρεβάτι, πέραν του ύπνου, τόσο πιο πιθανό είναι ο εγκέφαλός μας να συνδέσει το συγκεκριμένο μέρος με μια κατάσταση έντασης και όχι ανάπαυσης, μην επιτρέποντάς μας να χαλαρώσουμε ακόμη και αν το θέλουμε.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Εδώ και καιρό, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους του να χρησιμοποιούμε κινητά και άλλες συσκευές με φωτεινές οθόνες πριν πέσουμε για ύπνο.
Τώρα, προειδοποιούν ότι το πρόβλημα μπορεί να προκύψει ακόμη και αν κάνουμε χρήση αυτών των συσκευών σε άλλες ώρες της ημέρας, καθώς αυτό θολώνει τα όρια ανάμεσα στην εργασία και την ανάπαυση και αυξάνει τα επίπεδα του στρες μας.
Ο ύπνος, όπως λένε, θέλει μια τελετουργία για να είναι αποδοτικός.
Το να βάζουμε τις πυτζάμες μας, να κλείνουμε το φως και να πηγαίνουμε στο κρεβάτι την ώρα που πράγματι θέλουμε να κοιμηθούμε, βοηθά στο να «το πάρουμε απόφαση» και να ξεκουραστούμε.
Το να φοράμε, από την άλλη, τις πυτζάμες μας όλη την ημέρα και να διασκεδάζουμε βλέποντας σειρές ή- ακόμη χειρότερα- να δουλεύουμε από το κρεβάτι, υπονομεύει την «ιερότητα» του χώρου που προορίζεται για την ανάπαυσή μας και μας οδηγεί, εν τέλει, στην αϋπνία και όλα τα προβλήματα που αυτή επιφέρει.
ΠΗΓΗ: BBC
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις
Κάλυμνος: Ευθύνες και στο Μητροπολίτη για την εξάπλωση του κορωνοϊού καταλογίζει ο δήμαρχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr