Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Σάουθαμπτον της Αγγλίας τον Αύγουστο του 2020 έδειξε ότι τα άτομα που αντιμετώπιζαν το τελευταίο διάστημα πρόβλημα με τον ύπνο τους είχαν αυξηθεί στον 1 στους 4, αντί του ενός στους 6 που ίσχυε τον προηγούμενο χρόνο.
Στην Κίνα, το ποσοστό των ατόμων που υπέφεραν από επίμονη αϋπνία αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο από το 14,6% στο 20%.
Παράλληλα, στη χώρα μας και στην Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα του Μαΐου του 2020, περίπου το 40% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι υπέφερε από αϋπνία.
Ενδεικτικό της κατάστασης συνολικά είναι το γεγονός πως το 2020, η λέξη «αϋπνία» αναζητήθηκε στο Google περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Ανεξαρτήτως συνθηκών όπως π.χ. η τρέχουσα πανδημία, η αϋπνία θεωρείται μακροπρόθεσμα απειλή για την υγεία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και η παχυσαρκία.
Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει επιπλέον τις επιδόσεις μας στην δουλειά, καθώς έχει συνέπειες όπως η έλλειψη συγκέντρωσης, οι αλλαγές στην διάθεση και η αύξηση του χρόνου αντίδρασής μας στα ερεθίσματα.
Κατά το έτος 2020, η παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα λοκντάουν σε διεθνές επίπεδο έβαλαν το «λιθαράκι» τους όσον αφορά την διαταραχή του προγράμματος ύπνου πολλών από εμάς.
Οι τρόποι με τους οποίους επηρεαστήκαμε είναι πολλοί: Ένας από αυτούς είναι η τηλεργασία, στην οποία αρκετοί δεν είχαν συνηθίσει προ πανδημίας.
Η έλλειψη ερεθισμάτων όπως η έξοδος από το σπίτι και η μετάβαση στο χώρο εργασίας, η συνάντηση με άλλους ανθρώπους για επαγγελματικούς λόγους, οι συγκεκριμένες ώρες διαλειμμάτων για φαγητό και η επιστροφή στο σπίτι που σηματοδοτεί την λήξη της έντασης που συνδέεται με την εργασία, έχει «μπερδέψει» το μυαλό μας.
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Ακόμα και αν λειτουργούμε ακόμα με ξυπνητήρια και τρόπον τινά σταθερά ωράρια, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί πλέον να ξεχωρίσει καθαρά ποιες ώρες της ημέρας πρέπει να βρίσκεται σε υπερδιέγερση και ποιες μπορεί και πρέπει να χαλαρώσει.
Ακόμα και το γεγονός ότι δεχόμαστε καθημερινά λιγότερο φυσικό φως, και ότι κινούμαστε λιγότερο, συμβάλλει στην υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του καθημερινού μας ύπνου.
Επιπροσθέτως, η γενικευμένη αίσθηση αβεβαιότητας και το στρες που βιώνουμε εξαιτίας της κατάστασης έχουν καταφέρει να κρατούν ξύπνιους τα βράδια πολλούς από εμάς.
Δεν είναι τυχαίο το ότι η αύξηση της αϋπνίας παρατηρείται στον μεγαλύτερο βαθμό σε εργαζόμενους στο χώρο της υγείας.
Τον Δεκέμβριο, το Πανεπιστήμιο της Οτάβα των ΗΠΑ ανέλυσε έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με πάνω από 190.000 συμμετέχοντες, ώστε να φανεί το πόσο είχαν αυξηθεί φαινόμενα όπως η αϋπνία, η κατάθλιψη και το άγχος και ποιους αφορούσαν περισσότερο.
Από την ανάλυση προέκυψε πως όλες οι διαταραχές είχαν αυξηθεί σε ποσοστό 15% στους εργαζόμενους της υγείας, με την αϋπνία να σημειώνει αύξηση του 24%.
Είτε δουλεύει κανείς μας στην υγεία, είτε όχι, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η χρόνια αϋπνία δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αγνοήσουμε.
Σε ένα πρώτο στάδιο, μπορούμε να λάβουμε από μόνοι μας κάποια μέτρα περιορισμού της: Το πιο απλό είναι να θέσουμε μια ώρα, έπειτα από την οποία συσκευές όπως τα λάπτοπ και τα κινητά τηλέφωνα θα κλείνουν αυστηρά.
Η δουλειά με λάπτοπ στο κρεβάτι, όσο άνετη και αν είναι, θα πρέπει να αποφεύγεται.
Αντίστοιχα, οι ειδικοί συστήνουν να μη χρησιμοποιούμε το κινητό μας ως ξυπνητήρι, ώστε να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να επισκεφθούμε το ίντερνετ κατευθείαν μόλις ξυπνήσουμε- και το ξυπνητήρι μας θα πρέπει να είναι γυρισμένο από την άλλη μεριά, ώστε να μην αγχωνόμαστε με την ώρα όσο προσπαθούμε να κοιμηθούμε.
Σε κάθε περίπτωση, η χρόνια αϋπνία δεν είναι κάτι που πρέπει να υποτιμάμε και εφόσον μπορούμε, δεν θα πρέπει να ντραπούμε να την συζητήσουμε με κάποιον ειδικό.
Ας μην ξεχνάμε, ότι ένα φαινόμενο τέτοιας φύσης και διαστάσεων, όπως η τωρινή πανδημία, συνέβη τελευταία φορά 100 χρόνια πριν- και κανείς από εμάς δεν έχει βιώσει ξανά κάτι παρόμοιο.
ΠΗΓΗ: BBC
Αυτό είναι το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης – Τα τελευταία λεπτά της ζωής του
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού μ,ε ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πέφτει 8 βαθμούς η θερμοκρασία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr