Είναι κρίμα να χάνει κανείς έστω και μια μέρα ζωής επειδή δεν έχει φροντίσει να ρυθμίσει σωστά το σάκχαρό του. Πόσω μάλλον… να χάνει ολόκληρα χρόνια! Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι οι διαβητικοί ασθενείς που δεν πετυχαίνουν ρύθμιση του σακχάρου τους έχουν πολύ χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Πόσο χαμηλότερο; Σύμφωνα με τα στοιχεία Βρετανών Επιστημόνων, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με αρρύθμιστο σάκχαρο έχουν σχεδόν δύο χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και αρρύθμιστο σάκχαρο, καθώς στην περίπτωσή τους το προσδόκιμο ζωής μπορεί να είναι έως και 8 χρόνια χαμηλότερο!
Κίνητρο για αλλαγές στη ζωή των διαβητικών
Αν και τα ευρήματα είναι αποκαρδιωτικά, εντούτοις οι συγγραφείς της μελέτης ευελπιστούν ότι θα αποτελέσει κίνητρο για αυστηρό έλεγχο της γλυκόζης αίματος, πλήρη συμμόρφωση με την αγωγή και πιστή τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης υπογράφονται από τον εξειδικευμένο στη μοντελοποίηση δεδομένων Mike Stedman από το Res Consortium του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Δρ Adrian Heald του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Η ανησυχητική, ως προς τα ευρήματά της, μελέτη παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) που διεξήχθη πριν από ένα μήνα διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ακόμη πιο αποκαρδιωτική η εικόνα για τις γυναίκες με διαβήτη
Η μοντελοποίηση συσχετίζει τον κακό γλυκαιμικό έλεγχο και συγκεκριμένα τις υψηλότερες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, τα σχετικά ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα για τις γυναίκες, που φαίνεται πως πληρώνουν βαρύτερο τίμημα λόγω της μη ρύθμισης του σακχάρου. Συγκεκριμένα και συγκριτικά με τους άντρες «αρρύθμιστους» διαβητικούς…
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
- Οι γυναίκες με αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 1 είχαν κατά 21% αυξημένες πιθανότητες για χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, ενώ
- οι γυναίκες με αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 2 είχαν κατά 45% αυξημένες πιθανότητες για χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.
Πώς υπολογίστηκαν τα «προβλεπόμενα» χαμένα χρόνια ζωής
Για την ανάλυσή τους οι ειδικοί άντλησαν συνολικά δεδομένα για 41,3 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 217.000 πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1 και 2,5 εκατομμύρια πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2. Ακολούθως, βάσει του μοντέλου τους, υπολόγισαν το προσδόκιμο ζωής πασχόντων από διαβήτη τύπου 1 και 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τα συνολικά «χαμένα χρόνια ζωής». Συγκεκριμένα:
- Η ανάλυση κατέδειξε ότι το «μέσο» άτομο με διαβήτη τύπου 1 (42,8 ετών) έχει προσδόκιμο ζωής τα 75,4 έτη, σε σύγκριση με τα 83 έτη που ισχύουν για τον αντίστοιχο ηλικιακά γενικό πληθυσμό, γεγονός το οποίο αντιστοιχεί σε 7,6 κατά μέσο όρο «χαμένα χρόνια ζωής».
- Το «μέσο»άτομο με διαβήτη τύπου 2 (65,4 ετών) έχει προσδόκιμο ζωής έως τα 84 έτη, σε σύγκριση με τα 85,7 έτη για τον αντίστοιχο ηλικιακά γενικό πληθυσμό, κάτι που αντιστοιχεί σε 1,7 έτη χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.
100 λιγότερες ημέρες ζωής για κάθε χρόνο αρρύθμιστου διαβήτη
Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι το 70% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 33% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είχαν τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης άνω του 58, συνεπώς ήταν πιο ευάλωτοι.
Κατανέμοντας, ακολούθως, τα «συνολικά χαμένα χρόνια ζωής» στο προσδόκιμο ζωής των διαβητικών ασθενών υψηλού κινδύνου, το μοντέλο δείχνει ότι κάθε έτος που πάσχων από διαβήτη έχει τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης άνω του 58 μπορεί να ισοδυναμεί με 100 λιγότερες ημέρες ζωής.
Προς γνώση και συμμόρφωση…
Οι συγγραφείς σημειώνουν, τέλος, ότι αυτή η γνώση μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους κλινικούς ιατρούς να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι λαμβάνουν την καλύτερη θεραπεία για να διατηρήσουν ρυθμισμένο το σάκχαρο στο αίμα τους και για τους πάσχοντες να συμμορφωθούν πολύ περισσότερο με τη θεραπεία τους και τις συστάσεις για ένα υγιεινό τρόπο ζωής.