Οι διαταραχές του ύπνου συχνά οφείλονται σε ψυχολογικές αιτίες. Ο άνθρωπος που δεν έχει έναν «καλό» ύπνο αντιμετωπίζει έντονο άγχος, στρες, εσωτερικεύει σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα του και έχει αναπτύξει αρνητικές σκέψεις.
Πώς επηρεάζει η έλλειψη ύπνου την υγεία μας
Η έλλειψη ύπνου έχει συχνά αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα του ανθρώπου, καθώς επηρεάζει σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής του. Μάλιστα έχει συνδεθεί με το μικρό προσδόκιμο της ζωής, αλλά και με τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων.
Παρατηρείται έλλειψη ενέργειας, κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη παραγωγικότητα, επιθετικότητα, μείωση ενδιαφερόντων, αναποφασιστικότητα και ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, επανερχόμενες σκέψεις θανάτου. Ακόμη μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθεια, πρόωρη γήρανση, εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδης διαβήτης.
Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας σε όλες τις ηλιακές ομάδες. Τέλος το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται από τον ύπνο, για αυτό τον λόγο η έλλειψη του οδηγεί σε συχνές λοιμώξεις και μειωμένη libido.
Υπάρχει λύση;
Για να προστατεύσει κανείς τον ύπνο του και να μην οδηγηθεί σε διαταραχές αυτού, φρόνιμο θα ήταν να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας πρέπει να πηγαίνει για ύπνο την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα και να ξυπνάει συγκεκριμένη ώρα κάθε πρωί. Είναι μια διατήρηση της καθημερινής του ρουτίνας προ της εμφάνισης του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα επιβάλλεται να τηρηθεί για όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο κυριαρχεί ο έλεγχος της ζωής μας.
Τι είναι ο μεταπνευμονοϊός (HMPV) - Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουμε
Από μια άλλη οπτική μπορεί κανείς να ακολουθήσει κάποιους τρόπους αντιμετώπισης των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο. Η ενημέρωση για την πανδημία θα ήταν σωστό να γίνεται μόνο από έγκυρα μέσα ενημέρωσης και να ξοδεύεται συγκεκριμένος χρόνος, ώστε να μην κυριαρχεί η υπερπληροφόρηση.
Ακόμη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρεί κανείς τις κοινωνικές και οικογενειακές του σχέσεις. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τους οικείους του και να μοιράζεται τόσο τις δυσάρεστες, όσο και τις ευχάριστες σκέψεις του. Επομένως, δεν αφήνει τον εαυτό του να αισθάνεται μοναξιά. Έρευνες αποδεικνύουν πως ένας άνθρωπος που αισθάνεται μόνος, απομονωμένος, περιθωριοποιημένος αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ύπνο.
Μέσα στην καθημερινότητα του πρέπει επίσης, να συμπεριλάβει την άσκηση. Είναι απαραίτητη τόσο για τη σωματική, όσο και για τη ψυχική υγεία. Αποτελεί έναν καλό τρόπο για να βελτιώσει ο άνθρωπος και τον ύπνο του και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η άσκηση μπορεί να γίνει είτε σε εξωτερικό χώρο, που θα εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα και να αλλάξει παραστάσεις και εικόνες και να εκτεθεί στη βιταμίνη D, είτε στο σπίτι μόνος του ή χρησιμοποιώντας κάποια διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής.
Ο ρόλος της διατροφής
Η σωστή διατροφή σχετίζεται με τον «κακό» ύπνο. Προτείνεται μια διατροφή ισορροπημένη, πλούσια σε τροφές που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Να προτιμά κανείς να καταναλώνει ελαφριά γεύματα και να αφήνει χρόνο μέχρι να πηγαίνει για ύπνο.
Μην ξεχνάτε! Θετική σκέψη
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς να σκέφτεται θετικά. Πρέπει να εστιάσει στο παρόν και να θέσει τους επόμενους βραχυπρόθεσμους στόχους. Να θυμόμαστε πάντα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ύπνος για τον υγιεινό τρόπο ζωής μας. Θα αισθανόμαστε καλύτερα, θα είμαστε περισσότερο δημιουργικοί, θα έχουμε περισσότερη ενέργεια, θα είμαστε πιο ήρεμοι και απαλλαγμένοι από το στρες και φυσικά θα ζούμε καλύτερα!
Από το περιοδικό FZHN που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής