Στον γενικό πληθυσμό της Κίνας η ομάδα αίματος Ο είναι συχνότερη (34%) σε σχέση με την ομάδα Α (32%), όμως μεταξύ των ασθενών με Covid-19 η κατάσταση είναι αντίστροφη, καθώς το ποσοστό με ομάδα Ο βρέθηκε μικρότερο (26%), ενώ με ομάδα Α μεγαλύτερο (38%). Τα ποσοστά ασθενών με ομάδα Β είναι 26,5% και με ομάδα ΑΒ 10%, έναντι 25% και 9% που είναι αντιστοίχως στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε αυτές τις ομάδες αίματος οι διαφορές είναι μικρές.
Η μελέτη εκτιμά ότι η ομάδα αίματος Α έχει 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο ιό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Η ομάδα Ο έχει 33% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα άτομα ομάδας αίματος Α είναι πιθανότερο να πεθάνουν από τη νόσο.
Οι Κινέζοι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από τρία νοσοκομεία για 2.173 ασθενείς με κορονοϊό, μεταξύ των οποίων 206 που τελικά πέθαναν, κάνοντας σύγκριση με 3.694 άτομα χωρίς Covid-19, έχουν κάνει μόνο προδημοσίευση στο medrXiv και όχι κανονική επιστημονική δημοσίευση, ενώ δεν μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση για τα ευρήματά τους.
Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ: Αύξηση στη θετικότητα των αναπνευστικών ιώσεων
Όπως αναφέρουν, «οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερα ενισχυμένη προσωπική προστασία για να μειώσουν την πιθανότητα λοίμωξης. Επίσης, οι ασθενείς ομάδας Α που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 πιθανώς έχουν ανάγκη από πιο ενεργητική επιτήρηση και πιο επιθετική θεραπεία».
Ακόμη, προτείνουν τον έλεγχο της ομάδας αίματος των ασθενών με Covid-19, αλλά και του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, για την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου. Άλλοι Κινέζοι επιστήμονες, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», δήλωσαν ότι «η μελέτη μπορεί να είναι χρήσιμη στους επαγγελματίες υγείας, όμως οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν αυτές τις στατιστικές πολύ στα σοβαρά και σίγουρα οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν. Δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα κολλήσουν τον ιό, ούτε ότι αν κάποιος έχει ομάδα Ο είναι απολύτως ασφαλής. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να πλέουν τα χέρια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».
Κατά καιρούς, άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει διαφορετικές ομάδες αίματος με μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις. Για παράδειγμα, κάποια μελέτη κατέληξε στο συμοπέρασμα ότι τα άτομα με ομάδα Α έχουν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος από εκείνους με ομάδες ΑΒ ή Ο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ