Σύμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr, το πρώτο κρούσμα του ιού HMPV στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας 71χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κόρη του ηλικιωμένου είναι παντρεμένη με Κινέζο και είχε ταξιδέψει στην Κίνα, με αποτέλεσμα να μεταφέρει τη γρίπη στον πατέρα της. Αρχικά, ο 71χρονος νοσηλεύθηκε στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου, όταν και αποδείχθηκε ότι ήταν θετικός στη κινεζική γρίπη, μετά από δείγμα που του πήραν οι θεράποντες ιατροί. Ωστόσο, ο ηλικιωμένος άνδρας εμφάνισε αναπνευστική δυσφορία με σοβαρά συμπτώματα και άμεσα μεταφέρθηκε στη Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου.
Με έκτακτη ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος). Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.
Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:
• Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
• Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
Μεταπνευμονοϊός (ΗMPV): Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τα κρούσματα - Τι λένε στον ΕΤ Λουκίδης και Τζανάκης
• Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.
Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.
Ανακοίνωση – ενημέρωση σχετικά με τον ανθρώπινο μεταπνευμοϊό εξέδωσε και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία – ΕΠΕ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση:
Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός (HMPV) δεν είναι καινούργιος ιός, είναι γνωστός από το 2001 (τότε έγινε η πρώτη περιγραφή του). Ούτε έχει άμεση σχέση με την Κίνα. «Είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. 10% έως 12% των αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά προκαλούνται από τον HMPV. Συχνά προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία, ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως εξάρσεις άσθματος και ΧΑΠ», εξηγεί η Αδαμαντία Λιαπίκου Πνευμονολόγος, MD, PHD, Συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος. «Οι λοιμώξεις από HMPV είναι πιο συχνές το χειμώνα. Τα ήπια περιστατικά ανθρώπινου μεταπνευμοϊού διαρκούν συνήθως μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα».
Για τα συμπτώματα του ανθρώπινου μεταπνευμοϊού η Βασιλική Γεωργακοπούλου Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Β, Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος, αναφέρει ότι περιλαμβάνουν: βήχα, πυρετό, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, συριγμό και, σε μερικές περιπτώσεις, δύσπνοια. «Ο HMPV μεταδίδεται με άμεση επαφή με κάποιον που τον έχει μέσω σταγονιδίων (π.χ. από βήχα) ή από το άγγιγμα πραγμάτων που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός είναι παρόμοιος με τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός). Ανήκει στο ίδιο γένος – ή επιστημονική ομάδα– με τον RSV (πνευμοϊός) και μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα. Η ηλικία αιχμής για σοβαρή ασθένεια από HMPV είναι μεταξύ 6 και 12 μηνών. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:
Άτομα ηλικίας <5 ετών (ιδιαιτέρως πρόωρα βρέφη) ή >65 ετών. Άτομα με χαμηλή άμυνα (από καταστάσεις όπως HIV, καρκίνος ή αυτοάνοσες διαταραχές ή από φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα). Ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα με προεξάρχοντα το άσθμα και τη ΧΑΠ».
Οι υπεύθυνες της Ομάδας Εργασίας για τις Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος αναφέρουν σχετικά με τις επιπλοκές ότι εμφανίζονται κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου: Βρογχιολίτιδα, Βρογχίτιδα, Πνευμονία είτε από τον ιό είτε από δευτερεύουσα λοίμωξη, εξάρσεις άσθματος ή ΧΑΠ. Στις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Επιπλέον, δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ τoυ τύπου self test στην κοινότητα. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με τη χρήση του film array (δυνατότητα ταυτοποίησης πολλαπλών ιών μέσω επιχρίσματος από τον φάρυγγα ή τη ρινική κοιλότητα). Συνήθως χρησιμοποιείται σε δομές τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως διαδικασία ταυτοποίησης λοιμώξεων σε εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Αναφερόμενος στη θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταπνευμοϊού ο Πρόεδρος της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, με υγρά, αντιπυρετικά, ξεκούραση, αποσυμφορητικά ρινικού βλεννογόνου. «Δεν χορηγούμε αντιβιοτικά διότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο βακτήρια. Δεδομένου ότι ο HMPV είναι ιός, τα αντιβιοτικά δεν δρουν. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο για τη θεραπεία τυχόν δευτερογενών λοιμώξεων».
Η πρόληψη, επισημαίνει ο κ. Λουκίδης, αφορά την υγιεινή των χεριών, την κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνίζεστε ή βήχετε. Σκεφτείτε να φοράτε μάσκα εάν είστε άρρωστοι και δεν μπορείτε να αποφύγετε να είστε κοντά σε άλλους. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον μεταπνευμοϊό. «Τονίζουμε την επικοινωνία και την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού και την εγρήγορση εν γένει, όταν επιμένει ο υψηλός πυρετός, εμφανισθεί δυσκολία στην αναπνοή, επιδείνωση άλλων καταστάσεων υγείας που αφορούν συνοδά νοσήματα».
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΠΕ αναφέρει ότι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική έξαρση των λοιμώξεων και τονίζει ότι αυτή η έξαρση είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον 20 έτη στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Επικρατεί προς το παρόν η γρίπη τύπου Α, ενώ σε σχέση με το 2024 και την αντίστοιχη περίοδο υπάρχει μείωση των περιστατικών COVID κατά 50-60%».
Μεταπνευμονοϊός HMPV – Μαγιορκίνης: «Κοινός ο κινεζικός μεταπνευμονοϊός – Καμία σχέση με όσα ζήσαμε με τον COVID 19»
Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφορικά με τον νέο μεταπνευμονοϊό από την Κίνα και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι κρούσματα μεταπνευμονοϊού έχουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς πρόκειται για έναν ιό γνωστό από το 2001, από τον οποίον πιθανότατα όλοι έχουμε μολυνθεί μέχρι τα 5 έτη. «Ο ιός κυκλοφορεί τουλάχιστον, όπως λένε μελέτες, από το 1950, ενώ άλλες λένε εδώ και 200 χρόνια. Άρα με αυτό το επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν μπορώ να καταλάβω τι έχουν επιβεβαιώσει, έναν ιό που κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και δεκάδες χρόνια».
«Τώρα αν είναι κάποιος άλλος ιός που δεν έχει περιγραφεί πριν, να το συζητήσουμε. Αλλά αυτήν τη στιγμή μιλάμε για έναν ιό ο οποίος είναι κοινός. Έχουμε όλοι αντισώματα έναντι αυτού του ιού. Εννοείται αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικός, έχει κάποια σημασία. Οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν να το περάσουν πιο βαριά, όπως όλους τους ιούς εξάλλου. Η γρίπη είναι πιο βαριά από τον μεταπνευμονοϊό», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση αυτό που έζησε ο πλανήτης το 2020 με τον κορωνοϊό.
Μεταπνευμονοϊός HMPV – Γεωργιάδης: Εξετάζουμε ενδελεχώς το κρούσμα
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. «Ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι κάτι καινούργιο όπως ο covid το 2019 που ξεκίνησε η ιστορία από την Κίνα. Είναι ένας γνωστός ιός που προσβάλλει ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία ή παιδιά μικρά που δεν έχουν αναπτύξει το αμυντικό τους σύστημα».
Παράλληλα, πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει την ενδελεχή ανάλυση του κρούσματος. Να δούμε αν υπάρχει κάποιο στέλεχος που δεν γνωρίζαμε ή έχει κάποια χαρακτηριστικά επικίνδυνα. Από την ώρα που στην Κίνα υπάρχει αυτή η επιδημία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαδοθεί. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί».
Παγώνη για κινεζικό ιό: «Δεν υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτόν τον ιό, μεταδίδεται με τα σταγονίδια»
Δείτε παρακάτω την τοποθέτηση και την προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη:
Μεταπνευμονοϊός HMPV: Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μίλησε για το περιστατικό καταγράφοντας το χρονικό, ενώ και ο ίδιος τόνισε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα επείγοντα των νοσοκομείων στη χώρα δέχονται τρομερή πίεση εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης που υπάρχει.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ κορονοϊού και κινέζικης γρίπης. Ο κορονοϊός ήταν θανατηφόρος και έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι. Πράγματι, την Παρασκευή το βράδυ στο νοσοκομείο Παπανικολάου ένας 71χρονος έφτασε στην εφημερία του νοσοκομείου. Η κόρη του, που είναι παντρεμένη με Κινέζο, είχε ταξιδέψει στην Κίνα και μετέφερε τη γρίπη.
Κόλλησε ο 70χρονος που αρχικά πήγε στο Διαβαλκανικό και εν συνεχεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Ελήφθη δείγμα, αποδείχτηκε χτες ότι ήταν θετικός στην κινέζικη γρίπη. Νοσηλεύτηκε για λίγο στην πνευμονολογική κλινική, όμως είχε μια αναπνευστική δυσφορία, σοβαρά συμπτώματα και αμέσως μεταφέρθηκε στη Β ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση, όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είχε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Να μην υπάρχει ανησυχία στον κόσμο ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άλλο τύπο κορονοϊού στη χώρα μας.
Όμως υπάρχει ανησυχία γιατί στα νοσοκομεία της χώρας μας αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υπάρχει έξαρση της γρίπης. Τα επείγοντα θυμίζουν αυτόν τον καιρό νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης. Ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα, γίνεται ιχνηλάτηση όσων ήρθαν σε επαφή μαζί του. Θα σταλεί δείγμα και στο πανεπιστήμιο για να διασταυρωθεί ότι είναι 100% κρούσμα κινέζικης γρίπης».