Αφού έβαλε τα δυνατά της για να δημιουργήσει νέες «έξυπνες» συσκευές όλων των ειδών, η Σίλικον Βάλεϊ βάζει πλέον ένα στοίχημα όχι μόνο με τον εαυτό της αλλά και με το ίδιο το μέλλον του πλανήτη: Θέλει να κατανοήσει καλύτερα και εν τέλει να νικήσει τις μεγάλες ασθένειες που ταλαιπωρούν το ανθρώπινο είδος, αρχής γενομένης από τον καρκίνο.
Πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, η Microsoft φιλοδοξεί να καταπολεμήσει -ή να «λύσει» όπως χαρακτηριστικά λένε οι επιστήμονές της- τον καρκίνο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια (!). Η εταιρία ανακοίνωσε χθες μια σειρά από σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας στην υπηρεσία της Ιατρικής τα εξελιγμένα υπολογιστικά της συστήματα. Και το αντίθετο.
Η εταιρία εργάζεται ήδη για τη θεραπεία της νόσου σαν να είχε απέναντί της… έναν ιό Η/Υ που εισβάλλει και πλήττει τα κύτταρα του σώματος, εξηγούν με απλά λόγια εμπειρογνώμονες στο βρετανικό Τύπο. Από τη στιγμή που θα είναι σε θέση να το πράξει, θα μπορέσει να τα παρακολουθεί και γιατί όχι να τα… επανα-προγραμματίσει στην πρότερη υγιή κατάσταση.
Με το εγχείρημα Project Hanover, όπως λέγεται, ο κολοσσός έχει στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους ογκολόγους να «χτενίσουν» εύκολα και γρήγορα εκατοντάδες χιλιάδες αποτελέσματα βιοϊατρικής έρευνας. Η έρευνα που δημοσιεύεται αυτή τη στιγμή για τον καρκίνο είναι τεράστια σε ποσότητα και άρα είναι αδύνατο για οποιονδήποτε γιατρό να τη μελετήσει. Η μηχανή αναζήτησης βιοϊατρικών δεδομένων PubMed λόγου χάρη που συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση, δημοσιεύει δύο νέα έγγραφα που αφορούν στον καρκίνο κάθε λεπτό ή περισσότερο από ένα εκατομμύριο το χρόνο.
Οι ερευνητές της Microsoft, λοιπόν, χρησιμοποιούν το «θησαυρό» αυτό για να αναπτύξουν υπολογιστικά συστήματα νέας τεχνολογίας, που αναλύουν αυτόματα και μετατρέπουν σε βάσεις δεδομένων εκατομμύρια βιοϊατρικές πληροφορίες.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι ο καρκίνος συχνά δεν προκαλείται από μία και μόνο μετάλλαξη. Αντ’ αυτού προέρχεται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει ο γιατρός να έχει στη διάθεσή του όλα όσα ξέρει -και δεν ξέρει- για το γονιδίωμα», εξηγεί ο Χόιφονγκ Πουν, ερευνητής της Microsoft.
«Η Βιολογία και τα υπολογιστικά συστήματα μπορεί να μοιάζουν δύο έννοιες εντελώς αταίριαστες, οι πολύπλοκες διαδικασίες ωστόσο που συμβαίνουν στα κύτταρα έχουν κάποια ομοιότητα με εκείνα που συμβαίνουν σε έναν τυπικό επιτραπέζιο υπολογιστή», συμπληρώνει ο Κρις Μπίσοπ, επικεφαλής του εργαστηρίου ερευνών του Κέιμπριτζ. «Ως εκ τούτου, αυτές οι πολύπλοκες διεργασίες μπορούν δυνητικά να γίνουν κατανοητές από έναν Η/Υ.
Και οι ίδιοι αυτοί υπολογιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρονται τα κύτταρα», καταλήγει. Αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, τότε οι υπολογιστές όχι μόνο θα ήταν σε θέση να κατανοήσουν γιατί τα κύτταρα συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται, αλλά και πότε θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκινικά. Θα ήταν επίσης σε θέση να προκαλέσουν μια είδους «απάντηση» μέσα σε ένα κύτταρο, αντιστρέφοντας την απόφασή του και επαναπρογραμματίζοντάς το ώστε να γίνει και πάλι υγιές.
Με άλλα λόγια, η Βιολογία, τα Μαθηματικά και η πληροφορική, επιστήμες που έχουν θεωρηθεί ως σχετικά διακριτές, έρχονται πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, λόγω και των επενδύσεων της Microsoft.
Ο Αντριου Φίλιπς, ο οποίος ηγείται της ομάδας Βιολογικών Υπολογιστικών Συστημάτων του κολοσσού, δήλωσε στην «Telegraph» ότι σε λιγότερο από πέντε χρόνια η ομάδα του θα είναι σε θέση να αναπτύξει ένα σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου. «Είναι ίσως λίγο πρόωρο, αλλά… νομίζω ότι θα ήταν τεχνολογικά δυνατό σε διάστημα πέντε έως δέκα ετών να αναπτύξουμε ένα έξυπνο μοριακό σύστημα που θα μπορεί να ανιχνεύσει την ασθένεια».
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου