Οι απόγονοι της τέως βασιλικής οικογένειας επέλεξαν το Ντε Γκρες, που σε αντίθεση με το Γλύξμπουργκ είναι πιο εύηχο και –κυρίως- σημαίνει «της Ελλάδας». Είχε προηγηθεί ο θείος τους, πρώην πρίγκιπας Μιχαήλ, το πρώτο μέλος της οικογένειας που είχε αποκτήσει το 2004 την ελληνική υπηκοότητα με το συγκεκριμένο επώνυμο.
Οι δυο μεγαλύτεροι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος και Νικόλαος, κατέθεσαν την αίτηση για συνολικά 10 μέλη της οικογένειας και ακολουθήθηκε αυστηρά το γράμμα του νόμου 2215 του 1994 που όριζε τις προϋποθέσεις: Πρέπει να δηλώσουν ότι αποδέχονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974, ότι δεν έχουν καμία οικονομική ή άλλη αξίωση έναντι των προηγούμενων ιδιοτήτων τους και να καταθέσουν το επώνυμο με το οποίο θα δημοτολογηθούν.
Πλέον τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θα έχουν όλα τα προνόμια και τις υποχρεώσεις των Ελλήνων πολιτών, ανάμεσα τους και η στρατιωτική θητεία για τα νεαρότερα μέλη (με το καθεστώς που ισχύει για τους κατοίκους εξωτερικού). Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν θα γίνουν ποτέ «συνηθισμένοι άνθρωποι». Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα ονειρεύονται μαρμαρωμένους βασιλιάδες, όπως και πάντα θα υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να τους προσάψουν καταχθόνια σχέδια για ανατροπή του πολιτεύματος. Ερήμην τους, αλλά εξ ονόματος τους. Πλέον και εξ επωνύμου τους.
Ήδη πολλοί αναρωτιούνται αν κάποια στιγμή θελήσουν να ασχοληθούν με την πολιτική, όπως έχουν κάνει άλλοι «γαλαζοαίματοι» της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής τα δύο αδέλφια δηλώνουν πως δεν είναι ούτε ήταν ποτέ στα σχέδια τους. Βέβαια σχέδια είναι αυτά. Αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες.
Αυτό που δεν αλλάζει είναι η βαρύτητα του γεγονότος. Αν ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έκλεισε και συμβολικά μια εποχή που είχε ήδη παρέλθει, η μέρα που τα παιδιά και τα εγγόνια του πέρασαν την πόρτα του ληξιαρχείου Αθηνών ήταν το επισφράγισμα. Ένα τέλος εποχής και ταυτόχρονα μια νίκη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Σαν να έπεσε η τελευταία «ψήφος» στην κάλπη εκείνου του δημοψηφίσματος με το οποίο αποφασίζονταν ρητά και αμετάκλητα το πολίτευμα της Ελλάδας: Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και το πιο σπουδαίο; Ότι όλα έγιναν χωρίς δράματα, πολιτισμένα, σχεδόν διακριτικά.
Οι ελάχιστες αντιδράσεις ήταν τόσο αστείες που γρήγορα πέρασαν στην άκρη. Όπως τα περί προβληματικού επωνύμου που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να καταλάβουμε τι θέλει να πει ο ποιητής, αλλά και οι ερμηνείες ΠΑΣΟΚ ότι «επίθετα που συνιστούν έμμεση μη αναγνώριση του υπάρχοντος πολιτειακού καθεστώτος δε μπορούν να γίνουν κατά τον νόμο αποδεκτά». Στον Χάρη Δούκα το είπαν;
*Συνηθισμένοι άνθρωποι
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός – Καλλιάνος: Χριστούγεννα με κρύο – Που θα χιονίσει – Έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο
Πυροβολισμοί σε καταυλισμό Ρομά στο Μαρκόπουλο – Δύο τραυματίες
Πάτησε το κουμπί ο Τραμπ: Ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5%
«Ντε Γκρες»: Στο ΦΕΚ η απόφαση ανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας για την τέως βασιλική οικογένεια
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή