«Δεν έχουμε δει ποτέ αυτό το υλικό να εμφανίζεται φυσικά στη Γη», είπε ο Μάθιου Πάσεκ, γεωεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, σε μια δήλωση. «Ορυκτά παρόμοια με αυτό μπορούν να βρεθούν σε μετεωρίτες και στο διάστημα, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ πουθενά αυτό το συγκεκριμένο υλικό».
Το απολιθωμένο κομμάτι κεραυνού, ή φουλγουρίτης, δημιουργήθηκε όταν ένας κεραυνός χτύπησε ένα δέντρο κοντά στο New Port Richey. Οι φουλγουρίτες σχηματίζονται όταν ισχυροί κεραυνοί εκκενώνονται μέσω του εδάφους, λιώνουν και συγχωνεύουν οποιοδήποτε κοντινό έδαφος, άμμο, βράχο και οργανικά υπολείμματα δημιουργώντας ένα μοναδικό αντικείμενο μεταλλικής όψης.
Ο ιδιοκτήτης του δέντρου στο New Port Richey πούλησε τον φουλγουρίτη στον Πάσεκ, ο οποίος μελετά χημικές αντιδράσεις υψηλής ενέργειας όπως αυτές που προκαλούνται από κεραυνό. Αφού άνοιξαν το βραχώδες κομμάτι, το οποίο είχε περίπου 7 εκατοστά μήκος και 2 εκατοστά πλάτος, ο Πάσεκ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν μια «πολύχρωμη ύλη που μοιάζει με κρύσταλλο» μέσα στον φουλγουρίτη. Η μεταγενέστερη ανάλυση αποκάλυψε ότι η μυστηριώδης ύλη ήταν ένα προηγουμένως άγνωστο υλικό, αποτελούμενο κυρίως από φωσφορικό ασβέστιο (CaHPO3). Η ομάδα υποπτεύεται έντονα ότι το νέο υλικό είναι ένας ολοκαίνουργιος τύπος ορυκτού, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθεί αυτό από άλλους επιστήμονες.
Κατά τη διάρκεια της ανάλυσής τους, οι ερευνητές προσπάθησαν επίσης, -και απέτυχαν -, να αναδημιουργήσουν το ορυκτό σε ένα εργαστήριο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι απέτυχαν να αναδημιουργήσουν το νέο υλικό επειδή σχηματίζεται γρήγορα κάτω από ακριβείς συνθήκες, που είναι δύσκολο να προβλεφθούν και να αναπαραχθούν: Κάθε φορά που πλησίαζαν, η ένωση άρχιζε να διασπάται σε κάτι άλλο επειδή είχε θερμανθεί για πάρα πολύ καιρό.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η μορφή φωσφορικού ασβεστίου μπορεί σύντομα να επιβεβαιωθεί ως νέο ορυκτό, οπότε και θα ονομαστεί επίσημα. Πιστεύουν επίσης ότι άλλοι ολοκαίνουργιοι τύποι ορυκτών θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέσω ενός παρόμοιου τρόπου και θέλουν να εξετάσουν περισσότερους φουλγουρίτες για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται μια απροσδόκητη ένωση σε απολιθωμένο κεραυνό. Τον Δεκέμβριο του 2022, οι ερευνητές βρήκαν έναν σπάνιο τύπο οιονεί κρυστάλλου σε φουλγουρίτη που ανακαλύφθηκε στο Sandhills της Νεμπράσκα. Οι οιονεί κρύσταλλοι είναι ασυνήθιστοι κρύσταλλοι που «παραβιάζουν τους κανόνες», με σχέδια που δεν επαναλαμβάνονται.
Πηγή: Live Science
Αγνώριστος ο Άγγελος Λάτσιος σε επίδειξη μόδας στο πλευρό της Ελένης Μενεγάκη
Survivor All Star – Σάλος στο twitter: «Κυκλοφορεί μια φωτογραφία της Μαριαλένας, που…»